Prajitura cu banane si ciocolata

Prajitura cu banane si ciocolata

"Chocolate banana cake" - asta-i denumirea originala, o luati sau ca tort sau ca prajitura - depinde cum il formati. Eu am zis ca ar fi un tort perfect si rapid, sau o prajitura foarte, foarte buna - prea buna pentru a fi doar prajitura :) Sa stiti ca cel mai greu pas la reteta a fost sa-i fac poza finala - am facut mai mult de 20 de poze, si niciuna nu-mi placea cum iese - niciuna nu putea sa arate perfect culoarea, textura si perfectiunea prajiturii.

Deci un pic despre gustul prajiturii - moale, pufoasa, un pic umeda, aroma intensa de ciocolata plus toate astea unse cu o glazura care efectiv se topeste in gura. In plus ingredientele sunt simple, nimic complicat la preparare, totul banal si repede.

Va recomand neaparat s-o incercati, chiar merita mai mult decat oricare alta.

Ingrediente

Zahar
400 g
Faina alba calitate superioara
245 g
Cacao pudra
75 g
Praf de copt
1.5 lingurite
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
Sare
0.5 lingurite
Oua
2 buc
Banane
2 buc
Apa
240 ml
apa calda
Lapte
120 ml
Ulei fara miros
120 ml
Esenta de vanilie
1 buc
1 fiola
Ciocolata neagra/amaruie
200 g
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
170 ml
Unt
14 g
1 lingura de unt

Pasi de urmat

Pas 1

Preincalziti cuptorul la 180 grade, sau o temperatura medie pentru cei fara termometru la cuptor.

Mixati intr-un bol toate ingredientele uscate - faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul, cacao si sarea.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 1
Pas 2

Intr-un alt bol pisati bine bananele.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 2
Pas 3

Adaugati ouale si amestecati cu un tel.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 3
Pas 4

Adaugati apa calda, uleiul, laptele si esenta de vanilie - mixati bine cu telul.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 4
Pas 5

Apoi adaugati ingredientele uscate la cele umede - amestecati bine cu telul sa nu fie cocoloase. Va iesi un aluat mai lichid si uniform.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 5
Pas 6

Ungeti cu unt sau ulei o tava adanca de cuptor - eu am folosit una rotunda cu diametrul de 28 cm. Puteti sa folositi si una dreptunghiulara de maxim  23x33cm.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 6
Pas 7

Turnati aluatul in tava si puneti la cuptor pentru 40-45 de min.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 7
Pas 8

Este gata dupa ce o testati cu o scobitoare. O scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 8
Pas 9

Dupa ce s-a mai racit i-am scos si peretii detasabili - asa este gata de ornat cu crema de ciocolata.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 9
Pas 10

Acum pregatim crema de ciocolata.

Ciocolata se rupe bucatele si se pune intr-un bol mai mare si adanc.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 10
Pas 11

Puneti intr-o cratita smantana dulce si untul, lasati pana incepe usor sa fiarba - mai amestecati cu telul si stingeti. Nu o lasati sa fiarba, doar sa ajunga la temperatura de fierbere.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 11
Pas 12

Turnati amestecul asa fierbinte peste ciocolata bucatele - amestecati cu o lingura de lemn sau paleta pana se dizolva complet ciocolata in amestecul de smantana cu unt - va rezulta o crema de ciocolata uniforma si lucioasa.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 12
Pas 13

Apoi bateti bine amestecul cu mixerul la viteza mai mare -  crema se mai uniformizeaza si devine mai pufoasa.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 13
Pas 14

Turnati crema peste blatul racit si o nivelati cu cutitul sau lingura. Eu am folosit o paleta din aceea pentru a orna torturile.

Puneti prajitura la rece sa se intareasca putin crema.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 14
Pas 15

Se poate servi imediat ce s-a mai intarit putin crema. Delicioasa cu cafea, lapte sau ceai - pentru amatorii de ciocolata si asa, fara nimic :)

Pofta Buna!

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (18 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Ellena
Elena (Ellena) 23 Dec 2010, 12:47

Lena ma lasi fara cuvinte! ce bine arata! cred ca f.delicios! Bravo!

Iti urez Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!!!

Nota mea pentru reteta:
hanna
hanna 23 Dec 2010, 13:12

foarte usor de preparat

hanna
hanna 23 Dec 2010, 13:13

crezi ca blatul ar ramane la fel de bun daca s-ar coace mai repede cu cateva zile?

lena
Elena (lena) hanna 23 Dec 2010, 13:25

Cu cateva zile mai bine nu trebuie, dar de pe o zi pe alta sigur merge.

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 23 Dec 2010, 14:21

super prajitura

Nota mea pentru reteta:
razvanbulgaru
razvan (razvanbulgaru) 23 Dec 2010, 16:23

Hmm ce bine arata :)

Emma
Emma 23 Dec 2010, 16:44

Prea frumoasa ca sa fie adevarata! Multumesc, Lena, o sa incerc si eu s-o fac.

Olga37
Olga37 25 Dec 2010, 14:28

Arata delicios.Am sa incerc si eu sa-l fac,sper sa-mi iese si mie la fel de bun si frumos.Lena esti o adevarata gospodina te felicit din toata inima.Sarbatori fericite!!!!

Nota mea pentru reteta:
pop simona
simona pop (pop simona) 25 Dec 2010, 15:25

am facut-o si eu e foarte delicioasa

t3odora
t3odora 29 Jan 2011, 15:20

am facut si eu reteta si e delicioasa

madalina21
madalina21 29 Jun 2011, 17:54

daca la celelalte retete am fost ca de piatra la asta salivez de-a dreptul! acum am terminat de facut prajitura cu mere,care a iesit minunata! ai retete deliciose si simple! un mare 10

Nota mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 09 Sep 2011, 12:34

Am preparat si eu reteta asta :X. A fost foarte usoara si delicioasa ! Blatul mi s.a parut identic cu Prajitura Casei de la Alka :d. Multumim Lena pentru ca impartasesti retele cu noi  >:D<

Nota mea pentru reteta:
veruncik1990
veruncik1990 08 Nov 2011, 08:50

spuneti va rog cu ce pot inlocui praful de copt?

lena
Elena (lena) veruncik1990 08 Nov 2011, 09:25

Aici chiar cu nimic - daca pui mai mult bicarbonat va mirosi tare in prajitura.

nusica
nusica 03 Jan 2012, 11:30

Am facut aceasta prajitura pe post de tort,de revelion,foarte buna,ciocolatoasa,nu mi-a iesit prezentarea asa frumoasa ca la tine,Lena,de aceea i-am pus trandafirasi,dar era foarte buna.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 03 Jan 2012, 11:38

Arata f.bine Nusica, eu am facut acele valuri cu o spatula zimtata - mai greu de repetat cu ustensilele simple de acasa dar la gust sigur nu influenteaza. Multumesc de poza

Dianna
Diana Pascal (Dianna) 18 Jan 2012, 18:21

Eu am facut modelul cu furculita si mi se pare destul de estetica, avand in vedere ca e primul meu tortulet :)) 

Poza mea pentru reteta:
camelia dobre
camelia dobre 17 Feb 2012, 20:21

dementiala este putin spus nota 10 la gust, la coacere am lasat-o mai mult in cuptor decat scrie in reteta

Poza mea pentru reteta:
Dianna
Diana Pascal (Dianna) 24 Mar 2012, 16:46

Am refacut aceasta prajiturica ! Este preferata familiei  

Poza mea pentru reteta:
Birza andreea
Birza andreea 29 Apr 2012, 18:12

ciocolata pe care ai folosit-o este ciocolata normala, sau din aia menaj ( sau cum i-o spune0 :P ???? 

mersi mult 

simona.blondy
simona.blondy 14 Jun 2012, 22:40

Buna seara,Lena ! Superba reteta,vreau s o fac maine,dar pe post de tort ! Am o singura nelamurire,cantitatea de unt este bine scrisa?Adica o lingura(14 grame) ? Intreb doar pt k mi se pare in poza mai mult dekt o lingura de unt !Astept rasp kt se poate de repede,dak se poate !  Felicitari pt site si multumesc pt reteta !

Nota mea pentru reteta:
maria T
maria T 28 Oct 2012, 09:13

Lena, prajitura asta e nemaipomenita, se face foarte repede si nu ai ce sa gresesti la ea. Am facut-o de doua ori si a doua oara am pus in loc de cacao pudra de roscove. Este mult mai sanatoasa in primul rand pentru copii pt. ca cacaoa nu e recomandata la varste mici. La ornat am folosit  si eu  o spatula zimtata de la un gratar electric si mi-a iesit la fe ca la tine. Datorita tie am inceput sa fac prajituri. Iti doresc numai bine

maria T
maria T 14 Nov 2012, 22:02

Am vrut sa va arat prajitura cu banane si cu roscove in loc de cacao. Credeti-ma ca e superrrr...

Poza mea pentru reteta:
simona.blondy
simona.blondy 15 Nov 2012, 00:35

buna seara ,Lena,imi poti raspunde la intrebarea d mai sus legata d unt ?Ms 

lena
Elena (lena) simona.blondy 15 Nov 2012, 07:46

Simona, este bine cantitatea de unt, eu am pus la ochi, poate de asta mi-a scapat un pic mai mult.

simona.blondy
simona.blondy 15 Nov 2012, 16:11

ok,merci frumos ,Lena,m am gandit s nu fii gresit cantitatea,voi incerk s fac aceasta reteta cu prima okzie,nu am facut o pana aqum pt k eram in dubiu cu mesajul legat d unt !o zi frumoasa :*

alex91
alex91 12 Dec 2012, 17:32

eu chiar acum fac aceasta prajitura....este de 50 min la cuptor...m-am uitat acum la ea si blatul este foarte moale...apos :((...si am respectat intocmai cantitatile de ingrediente

lena
Elena (lena) 12 Dec 2012, 17:43

Poate este mai slab cuptorul, mai tine-o. Daca iese la altii si tie nu, problema nu este in reteta - vezi bine toti pasii si ai grija la temperatura cuptorului.

alinaa
alinaa 08 Feb 2013, 22:13

Imi lasa apa in gura ! Maine o voi face , mai ales ca am o gramada de banane ( pe care nimeni nu le mananca ) . Lena, cu ajutorul tau am devenit o mini specialista in prajituri. MUltumesc. Pentru mine esti cea mai importanta " carte " de bucate, 

bianca.florea
bianca.florea 12 Jun 2013, 13:52

l-am incercat si a iesit super

si foarte usor de facut

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 01 Jul 2013, 15:00

Lena, spune-mi te rog cum arata smintina dulce, daca cunosti produsele din R.M. cu ce ar trebui sa o inlocuiesc?

lena
Elena (lena) Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 01 Jul 2013, 17:56

In R.M se numeste  "Сливки", se gasesc peste tot, chiar si la piata. Este ca un lapte gros si mai galben.

Katrin
Katrin 11 Sep 2013, 16:13

Inca nu am incercat nici o prajiturica cu banane, dar am mancat la o prietena si mi-a parut asa aromata si finuta....era fara nici o crema nimic....

Lena, spune-mi, te rog, cu ce as putea inlocui crema de ciocolata? Si daca nu pun nici cacao e stranic tare oare?  Mie nu mi se poate cioco si nici o alta derivata de-a ei....

lena
Elena (lena) Katrin 11 Sep 2013, 16:18

Nu stiu daca merge fara cacao, nu am incercat - poti folosi si carob, este mai naturist si chiar recomandat.

Si poti pune o crema de vanille sau lapte condensat fiert(dulce de leche).

Katrin
Katrin 11 Sep 2013, 16:19

As putea oare imprumuta crema de la tortul Bounty?  Aroma de lapte condensat cocos si banane... 

Katrin
Katrin 11 Sep 2013, 16:27

Aha, multumesc Lena pentru raspunsul prompt!! Nu am mai auzit pana acum de carob, dar ma documentez eu...se gaseste oare in Chisinau...

Eu ma gandeam la cicoare ca inlocuitor...Trebuie sa incerc..pana nu incerc nu stiu :) 

andry
andry 28 Jan 2014, 21:18

Tocmai am incercat aceasta reteta si e super-delicioasa.bLATUL e foarte asemanator cu cel al prajiturii alka din comert(deci ff bun si pufos),iar crema mi-a iesit destul de fina,desi nu am folosit smantana dulce ci am indulcit-o cu miere.Recomand prajitura. de altfel am incercat si checul cu ciocolata care a fost delicios dar momentan ma declar fana a prajiturii.Multumesc Lalena!

Nota mea pentru reteta:
Valeriam
Valeriam 17 Feb 2014, 19:17

Eu am facut portie dubla , intre straturi am pus crema si banane, iar deasupra am pus ciocolata alba. P.S. am facut acest tort de 4 ori in jumatate de an .

Poza mea pentru reteta:
vasileveronica
vasileveronica 14 Mar 2014, 17:33

SUPER,SUPER DELICIOASA!Nota 10 , Lena!Cea mai buna prajitura a mea de pana acum.

Nota mea pentru reteta:
Valentina P.
Valentina P. 08 May 2014, 17:18

Foarte bun si ușor de preparat, gustul este fantastic

Nota mea pentru reteta:
Tanneostahii
Tatiana Ostahii (Tanneostahii) 21 Jun 2014, 18:24

salut..dar daca voi inlocui smintina dulce cu iaurtul se va primi tortul?

lena
Elena (lena) Tatiana Ostahii (Tanneostahii) 21 Jun 2014, 18:56

Nu stiu, puteti incerca - poate mai bine cu lapte.

elenusca
elenusca 11 Dec 2014, 16:02

Am facut aceasta reteta de foarte multe ori si de fiecare data a fost un succes. Multumim de retete Lena!

Nota mea pentru reteta:
Tatiana Sinogaci
Tatiana Sinogaci 25 Dec 2014, 18:49

L-am facut chiar azi si e foarte-foarte gustos.Copiii au ramas incintati.

CRACIUN FERICIT la toti doresc si tie draga Lena puteri si sanatate in continuare p-u a ne uimi si cu alte retete.

Poza mea pentru reteta:
RuxandraIrina
RuxandraIrina 16 Feb 2015, 11:05

Am facut-o si eu. S-a mancat inainte de a-i putea face poza. :)

 Lena, crezi ca ar merge si insiropat cu ceva? Vreau sa-l duc la serviciu si atunci trebuie facut cu o zi-doua inainte. Daca-l  insiropez ma gandesc ca tine mai mult.

lena
Elena (lena) RuxandraIrina 16 Feb 2015, 11:07

Daca o tii la frigider poti s-o faci si cu 3-4 zile inainte. Siropul nu este necesar.

RuxandraIrina
RuxandraIrina 16 Feb 2015, 11:12

Multumesc, Lena! poate de data asta reusesc si o poza.

Anton
Anton 09 Aug 2015, 17:17

incredibila!!! din cate pajituri am facut eu asta a iesit cel mai bine, si crede-ti-ma am facut muuuuuulte prajituri majoritarea fiind de aici. grozava prajitura!!!!!!!!

Nota mea pentru reteta:
Aancutza
Aancutza 07 Sep 2015, 21:30

Foarte usor de facut,delicioasa si o recomand cu drag!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Andreea R
Andreea R 01 Dec 2015, 23:29

Foarte buna prajitura. Merita incercata, mai ales ca este o reteta destul de simpla.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
anamarculescu
anamarculescu 15 Sep 2016, 10:38

Simpla si delicioasa! Exact ce ne trebuie 😉

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
FlorentinaBirleaza731
Florentina Birleaza (FlorentinaBirleaza731) 14 Dec 2016, 19:03

F buna.Cum pun poza?

lena
Elena (lena) Florentina Birleaza (FlorentinaBirleaza731) 16 Dec 2016, 11:02

Aveti link pentru poza.

FlorentinaBirleaza731
Florentina Birleaza (FlorentinaBirleaza731) Elena (lena) 17 Dec 2016, 19:20

Care e link-ul pt poza?

lena
Elena (lena) Florentina Birleaza (FlorentinaBirleaza731) 19 Dec 2016, 20:50

Bifati "da" la intrebarea ca ati gatit reteta si va apare imediat sub textul de comentariu.

xxx
xxx 18 Sep 2017, 12:56

am facut pas cu pas conform recetei, dar la coacere a crescut ca o paine , sa crapat   de asupra era ars dar  la mijloc era crud :( , care e cauza???

lena
Elena (lena) xxx 18 Sep 2017, 15:08

Cauza e temperatura cuptorului prea mare.

CristinaMandras104
Cristina Mandras (CristinaMandras104) 10 Apr 2018, 18:48

Incercati cu 3 banane si 3 oua, restul de cantitati la fel - este si mai buna (am avut o data prea multe banane coapte, asa am ajuns sa experimentez cu reteta). E buna cateva zile dupa, fara probleme, mai ales daca puneti si glazura (mie mi s-a parut mai gustoasa a doua zi).

Nota mea pentru reteta:
Gabry81
Gabry81 22 Jul 2018, 21:18

Extrem de simpla dragi gospodine, eu având o forma destul de mare am pus 3 banane și 3 oua!!!! Reușită totala ! Mersyc Lena

Dia.Si.
Dia.Si. 22 May 2019, 07:59

De foarte multe ori, tai din cantitatea de zahar. Multe retete accepta si tot gustoase sunt. Din pacate, aceasta reteta nu accepta, astfel ca a iesit foarte "cauciucos" aluatul, nu stiu cuvantul potrivit sa ii descriu consistenta. Mi s-a parut ca este o cantitate mare de zahar si am pus doar jumatate (ce e drept am tait si mult). Am scris experienta mea, poate se gandeste cineva sa taie din cantitatea de zahar. As incerca cu 300 de grame (caci e foarte dulce si cu 200), dar mai intai o sa vad cum iese reteta originala. Macar o data sa o fac ca lumea :)) O sa ii dau nota data viitoare.

Poza mea pentru reteta:
Amiela
Amiela 16 Oct 2019, 17:09

Prima prajitura facuta de mine. A iesit super, si textura si gustul! Multumesc pentru reteta foarte explicita :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Alina g
Alina g 11 Mar 2023, 11:07

Buna ziua, cu ce pot inlocuii bicarbonatu. As dorii so fac azi dar nu am bicarbonat in casa. Multumesc frumos

lena
Elena (lena) Alina g 11 Mar 2023, 11:16

Cu praf de copt.

DimaFlorentina327
Dima Florentina (DimaFlorentina327) 01 Jan 2024, 17:14

Cu ce pot inlocui smantana lichida? Se poate face altfel glazura de ciocolata?

lena
Elena (lena) Dima Florentina (DimaFlorentina327) 03 Jan 2024, 12:37

Puteti face orice alta glazura preferati. Smantana lichida o puteti inlocui cu lapte sau chiar apa, dar cantitate mai mica.

MartuicaAneta841
Martuica Aneta (MartuicaAneta841) 13 Oct 2024, 11:06

oare se poate pastra la congelator pentru 1 saptamana sau chiar 2? la decongelare mai are gust bun? 

lena
Elena (lena) Martuica Aneta (MartuicaAneta841) 13 Oct 2024, 12:30

Anume aceasta prajitura nu am congelat-o niciodata, dar in mod normal obisnuiesc sa pun tipul asta de prajituri la congelator si se pastreaza foarte bine textura si gustul. Incercati…😉

MartuicaAneta841
Martuica Aneta (MartuicaAneta841) 13 Oct 2024, 19:53

am facut prajitura...a iesit excelenta...ciocolatoasa...textura usor cremoasa...nu e uscata...glazura a iesit un pic cam curgatoare...am folosit smanatana de gatit care nu e dulce...nu stiu daca asta e cauza...dar singurul lucru care ma deranjeaza este ca se cam simte gustul de ulei....nu mult....asa o idee....poate se poate masca cu ceva?