Prajitura cu banane si ciocolata

"Chocolate banana cake" - asta-i denumirea originala, o luati sau ca tort sau ca prajitura - depinde cum il formati. Eu am zis ca ar fi un tort perfect si rapid, sau o prajitura foarte, foarte buna - prea buna pentru a fi doar prajitura :) Sa stiti ca cel mai greu pas la reteta a fost sa-i fac poza finala - am facut mai mult de 20 de poze, si niciuna nu-mi placea cum iese - niciuna nu putea sa arate perfect culoarea, textura si perfectiunea prajiturii.

Deci un pic despre gustul prajiturii - moale, pufoasa, un pic umeda, aroma intensa de ciocolata plus toate astea unse cu o glazura care efectiv se topeste in gura. In plus ingredientele sunt simple, nimic complicat la preparare, totul banal si repede.

Va recomand neaparat s-o incercati, chiar merita mai mult decat oricare alta.

Ingrediente
Zahar
400 g
Faina alba calitate superioara
245 g
Cacao pudra
75 g
Praf de copt
1.5 lingurite
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
Sare
0.5 lingurite
Oua
2 buc
Banane
2 buc
Apa
240 ml
apa calda
Lapte
120 ml
Ulei fara miros
120 ml
Esenta de vanilie
1 buc
1 fiola
Ciocolata neagra/amaruie
200 g
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
170 ml
Unt
14 g
1 lingura de unt
Pasi de urmat
Pas 1

Preincalziti cuptorul la 180 grade, sau o temperatura medie pentru cei fara termometru la cuptor.

Mixati intr-un bol toate ingredientele uscate - faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul, cacao si sarea.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 1
Pas 2

Intr-un alt bol pisati bine bananele.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 2
Pas 3

Adaugati ouale si amestecati cu un tel.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 3
Pas 4

Adaugati apa calda, uleiul, laptele si esenta de vanilie - mixati bine cu telul.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 4
Pas 5

Apoi adaugati ingredientele uscate la cele umede - amestecati bine cu telul sa nu fie cocoloase. Va iesi un aluat mai lichid si uniform.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 5
Pas 6

Ungeti cu unt sau ulei o tava adanca de cuptor - eu am folosit una rotunda cu diametrul de 28 cm. Puteti sa folositi si una dreptunghiulara de maxim  23x33cm.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 6
Pas 7

Turnati aluatul in tava si puneti la cuptor pentru 40-45 de min.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 7
Pas 8

Este gata dupa ce o testati cu o scobitoare. O scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 8
Pas 9

Dupa ce s-a mai racit i-am scos si peretii detasabili - asa este gata de ornat cu crema de ciocolata.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 9
Pas 10

Acum pregatim crema de ciocolata.

Ciocolata se rupe bucatele si se pune intr-un bol mai mare si adanc.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 10
Pas 11

Puneti intr-o cratita smantana dulce si untul, lasati pana incepe usor sa fiarba - mai amestecati cu telul si stingeti. Nu o lasati sa fiarba, doar sa ajunga la temperatura de fierbere.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 11
Pas 12

Turnati amestecul asa fierbinte peste ciocolata bucatele - amestecati cu o lingura de lemn sau paleta pana se dizolva complet ciocolata in amestecul de smantana cu unt - va rezulta o crema de ciocolata uniforma si lucioasa.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 12
Pas 13

Apoi bateti bine amestecul cu mixerul la viteza mai mare -  crema se mai uniformizeaza si devine mai pufoasa.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 13
Pas 14

Turnati crema peste blatul racit si o nivelati cu cutitul sau lingura. Eu am folosit o paleta din aceea pentru a orna torturile.

Puneti prajitura la rece sa se intareasca putin crema.

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 14
Pas 15

Se poate servi imediat ce s-a mai intarit putin crema. Delicioasa cu cafea, lapte sau ceai - pentru amatorii de ciocolata si asa, fara nimic :)

Pofta Buna!

Prajitura cu banane si ciocolata - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min