Prăjitură cu banane și ciocolată

"Chocolate banana cake" - asta-i denumirea originală, o luați sau ca tort sau ca prăjitură - depinde cum îl formați. Eu am zis că ar fi un tort perfect și rapid, sau o prăjitură foarte, foarte bună - prea bună pentru a fi doar prăjitură :) Să știți că cel mai greu pas la rețetă a fost să-i fac poza finală - am făcut mai mult de 20 de poze, și niciuna nu-mi plăcea cum iese - niciuna nu putea să arate perfect culoarea, textura și perfecțiunea prăjiturii.

Deci un pic despre gustul prăjiturii - moale, pufoasă, un pic umedă, aromă intensă de ciocolată plus toate astea unse cu o glazură care efectiv se topește în gură. În plus, ingredientele sunt simple, nimic complicat la preparare, totul banal și repede.

Vă recomand neapărat s-o încercați, chiar merită mai mult decât oricare alta.

Ingrediente
Zahăr
400 g
   
Făină albă calitate superioară
245 g
   
Cacao pudră
75 g
   
Praf de copt
1.5 lingurite
   
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
   
Sare
0.5 lingurite
   
Ouă
2 buc
   
Banane
2 buc
   
Apă
240 ml
apă caldă
Lapte
120 ml
   
Ulei fără miros
120 ml
   
Esență de vanilie
1 buc
1 fiolă
Ciocolată neagră/amăruie
200 g
   
Smântână dulce 32% (Dorna/Milli)
170 ml
   
Unt
14 g
1 lingură de unt
Pași de urmat
Pas 1

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade, sau o temperatură medie pentru cei fără termometru la cuptor.

Mixați într-un bol toate ingredientele uscate - făina, zahărul, praful de copt, bicarbonatul, cacao și sarea.

Prăjitură cu banane și ciocolată - Pas 1
Pas 2

Într-un alt bol pisați bine bananele.

Prăjitură cu banane și ciocolată - Pas 2
Pas 3

Adăugați ouăle și amestecați cu un tel.

Prăjitură cu banane și ciocolată - Pas 3
Pas 4

Adăugați apa caldă, uleiul, laptele și esența de vanilie - mixați bine cu telul.

Prăjitură cu banane și ciocolată - Pas 4
Pas 5

Apoi adăugați ingredientele uscate la cele umede - amestecați bine cu telul să nu fie cocoloașe. Va ieși un aluat mai lichid și uniform.

Prăjitură cu banane și ciocolată - Pas 5
Pas 6

Ungeți cu unt sau ulei o tavă adâncă de cuptor - eu am folosit una rotundă cu diametrul de 28 cm. Puteți să folosiți și una dreptunghiulară de maxim 23x33 cm.

Prăjitură cu banane și ciocolată - Pas 6
Pas 7

Turnați aluatul în tavă și puneți la cuptor pentru 40-45 de minute.

Prăjitură cu banane și ciocolată - Pas 7
Pas 8

Este gata după ce o testați cu o scobitoare. O scoateți din cuptor și lăsați să se răcească complet.

Prăjitură cu banane și ciocolată - Pas 8
Pas 9

După ce s-a mai răcit i-am scos și pereții detașabili - așa este gata de ornat cu cremă de ciocolată.

Prăjitură cu banane și ciocolată - Pas 9
Pas 10

Acum pregătim crema de ciocolată.

Ciocolata se rupe bucățele și se pune într-un bol mai mare și adânc.

Prăjitură cu banane și ciocolată - Pas 10
Pas 11

Puneți într-o cratiță smântâna dulce și untul, lăsați până începe ușor să fiarbă - mai amestecați cu telul și stingeți. Nu o lăsați să fiarbă, doar să ajungă la temperatura de fierbere.

Prăjitură cu banane și ciocolată - Pas 11
Pas 12

Turnați amestecul așa fierbinte peste ciocolata bucățele - amestecați cu o lingură de lemn sau paletă până se dizolvă complet ciocolata în amestecul de smântână cu unt - va rezulta o cremă de ciocolată uniformă și lucioasă.

Prăjitură cu banane și ciocolată - Pas 12
Pas 13

Apoi bateți bine amestecul cu mixerul la viteză mai mare - crema se mai uniformizează și devine mai pufoasă.

Prăjitură cu banane și ciocolată - Pas 13
Pas 14

Turnați crema peste blatul răcit și o nivelați cu cuțitul sau lingura. Eu am folosit o paletă din aceea pentru a orna torturile.

Puneți prăjitura la rece să se întărească puțin crema.

Prăjitură cu banane și ciocolată - Pas 14
Pas 15

Se poate servi imediat ce s-a mai întărit puțin crema. Delicioasă cu cafea, lapte sau ceai - pentru amatorii de ciocolată și așa, fără nimic :)

Poftă Bună!

Prăjitură cu banane și ciocolată - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min