Încă o rețetă învățată direct de la bunica, una dintre cele mai bune bucătărese din sat - cum zice şi tata -"Toată lumea din mahala tânjea după ciorba ei". Și acum țin minte cum făcea scrob pe plita de la sobă... La noi în familie nu trece nici o mămăligă fără acest scrob, aşa că recomand să încercați neapărat.
Totul este simplu și banal dar trebuie să aveți grijă la ingrediente: brânza telemea trebuie să fie de oaie sau vacă, dar obligatoriu sărată bine și mai tare (maturată), dacă aveți probleme cu gustul de ceapă - puteți s-o căliți în ulei și apoi o scoateți și folosiți doar acel ulei aromat. Dacă nici așa nu merge, puneți unt. Pentru a lichefia scrobul, puteți pune smântână, iaurt, lapte chiar și apă în timpurile mai grele. Le puteți și combina între ele - de obicei pun ce am în frigider, de toate câte puțin așa că în total să iasă cam 1 pahar de lichid.
Mai întâi pregătiți toate ingredientele, pentru că procesul efectiv de gătit este destul de rapid și trebuie să le aveți la îndemână pe toate gata.
Deci, brânza telemea se dă prin răzătoarea mare sau se fărâmițează cu o furculiță.
Ouăle se bat bine cu un tel sau furculiță.
Apoi adăugați la ouă amestecul de smântână, bateți bine.
V-am spus că atunci când nu am nimic din lactate prin frigider, pun numai apă și este tot foarte bună.
Ceapa se curăță, spală și se taie mărunt.
În tigaie încălziți uleiul și puneți ceapa la călit - amestecați periodic.
Când se rumenește ușor ceapa, adăugați brânza pregătită - da, nu este o greșeală, brânza se pune la prăjit împreună cu ceapa. Amestecați bine.
Nu vă speriați dacă pe parcurs brânza se va topi, depinde cât de maturată este și cât de grasă. Lăsați cam 5 min brânza la călit împreună cu ceapa.
Apoi urmează amestecul de ouă, îl turnați în tigaie și amestecați încet și continuu.
Veți observa pe parcurs ce amestecați că această compoziție se îngroașă treptat.
După ce se îngroașă compoziția, devine ca o omletă mai moale, puteți s-o mai lăsați 5-10 min la foc mediu să se mai coacă. De obicei de sare nu trebuie potrivită, pentru că brânza este suficient de sărată.
În plus, dacă vă place și aveți, puteți adăuga puțin curry pentru culoare (asta nu-i după rețeta bunicii:) sau ierburi uscate, dar fără aromă puternică, ceva gen pătrunjel.
Se servește cu mămăligă caldă și puțin mujdei.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.