Inca o reteta invatata direct de la bunica, una dintre cele mai bune bucatarese din sat - cum zice si tata -"Toata lumea din mahala tanjea dupa ciorba ei". Si acum tin minte cum facea scrob pe plita de la soba........ La noi in familie nu trece nici o mamaliga fara acest scrob, asa ca recomand sa incercati neaparat.
Totul este simplu si banal dar trebuie sa aveti grija la ingrediente: branza telemea trebuie sa fie de oaie sau vaca, dar obligatoriu sarata bine si mai tare (maturata), daca aveti probleme cu gustul de ceapa - puteti s-o caliti in ulei si apoi o scoateti si folositi doar acel ulei aromat. Daca nici asa nu merge puneti unt. Pentru a lichefia scrobul puteti pune smantana, iaurt, lapte chiar si apa in timpurile mai grele. Le puteti si combina intre ele - de obicei pun ce am in frigider, de toate cate putin asa ca in total sa iasa cam 1 pahar de lichid.
Ma intati pregatiti toate ingredientele, pentru ca procesul efectiv de gatit este destul de rapid si trebuie sa le aveti la indemana pe toate gata.
Deci, branza telemea se da prin razatoarea mare sau se faramiteaza cu o furculita.
Ouale se bat bine cu un tel sau furculita.
Apoi adaugati la oua amestecul de smantana, bateti bine.
V-am spus ca atunci cand nu am nimic din lactate prin frigider pun numai apa si este tot foarte buna.
Ceapa se curata, spala si se taie marunt.
In tigaie incalziti uleiul si puneti ceapa la calit - amestecati periodic.
Cand se rumeneste usor ceapa, adaugati branza pregatita - da, nu este o greseala, branza se pune la prajit impreuna cu ceapa. Amestecati bine.
Nu va speriati daca pe parcurs branza se va topi, depinde cat de maturata este si cat de grasa. Lasati cam 5 min branza la calit impreuna cu ceapa.
Apoi urmeaza amestecul de oua, il turnati in tigaie si amestecati incet si continuu.
Veti observa pe parcurs ce amestecati ca aceasta compozitie se ingroasa treptat.
Dupa ce se ingroasa compozitia, devine ca o omleta mai moale, puteti s-o mai lasati 5-10 min la foc mediu sa se mai coaca. De obicei de sare nu trebuie potrivita, pentru ca branza este suficient de sarata.
In plus daca va place si aveti puteti adauga putin curry pt culoare (asta nu-i dupa reteta bunicii:) sau ierburi uscate, dara fara aroma puternica, ceva gen patrunjel.
Se serveste cu mamaliga calda si putin mujdei.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.