Denumirea originală s-ar pronunța "Shci" - este ciorbă rusească tradițională, în mod normal se prepară cu o supă de carne (de porc sau vită) și varză tocată murată. În varianta de post/vegetariană, este foarte populară pe la mănăstirile rusești și se prepară cu ciuperci. Mai sunt variante cu afumătură sau se prepară la cuptor pentru a da un gust mai intens și mai copt.
Aici am făcut-o după o metodă clasică, simplă, cu carne de vițel - este foarte bună, iar dacă mai puneți smântână și un fir de ceapă crudă pe lângă ea - fuge repede, repede...... mai ales după mâncărurile grele de sărbători.
Principalul meu degustător de 3 ani a mâncat-o cu brio, deci cred că este reprezentativ - aromată, puțin acrișoară..... Spor la gătit!
Carnea se spală și se pune la fiert. Când începe să fiarbă, se spumează, se adaugă frunza de dafin și o ceapă tăiată în 4 - acum faceți focul mic și lăsați să fiarbă.
Dacă mă întrebați cât să fiarbă - vă spun - depinde ce noroc ați avut cu carnea - dacă este din aceea mai fragedă o fierbeți 2 ore, dacă mai cu vechime chiar și 3-4 ore la foc mic. Important este să fie carnea fiartă foarte bine, să fie moale.
În timp ce fierbe carnea, pregătiți varza pentru ciorbă - mai întâi o puneți la călit cu ulei.
Eu am folosit varza preparată după Rețeta de varză tocată murată de pe site.
Când începe să se rumenească ușor varza, adăugați o ceapă tocată nu prea mărunt. Amestecați și lăsați să se călească împreună, până se rumenesc frumos.
După ce se rumenește adăugați bulionul sau pasta de roșii, amestecați, mai lăsați 2 minute și luați de pe foc.
După ce a fiert carnea bine, o scoateți pe o farfurie și lăsați să se răcorească puțin.
Morcovii se curăță și se taie rondele.
La fel și cartofii și o ceapă, se curăță, se spală și se taie cum vă place.
Se pun acestea la fiert în supa de carne, când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați cam 25-30 de minute.
Carnea se taie cubulețe mici.
După ce au fiert legumele, adăugați în oală carnea tăiată și varza călită mai înainte. Lăsați să fiarbă bine încă 10 min.
Apoi potriviți de sare, adăugați o ceapă tocată mărunt și pătrunjelul și stingeți imediat focul. Lăsați ciorba să se pătrundă minim 15 minute.
Se servește caldă sau fierbinte cu smântână și opțional niște praz sau ceapă crudă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.