Denumirea originala s-ar pronunta "Shci" - este ciorba ruseasca traditionala, in mod normal se prepara cu o supa de carne (de porc sau vita) si varza tocata murata. In varianta de post/vegetariana este foarte populara pe la manastirile rusesti si se prepara cu ciuperci. Mai sunt variante cu afumatura sau se prepara la cuptor pt a da un gust mai intens si mai copt.
Aici am facut-o dupa o metoda clasica, simpla, cu carne de manzat - este foarte buna, iar daca mai puneti smantana si un fir de ceapa cruda pe langa ea - fuge repede, repede...... mai ales dupa mancarurile grele de sarbatori.
Principalul meu degustator de 3 ani a mancat-o cu brio, deci cred ca este reprezentativ - aromata, putin acrisoara..... Spor la gatit!
Carnea se spala si se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba, se spumeaza, se adauga frunza de dafin si o ceapa taiata in 4 - acum faceti focul mic si lasati sa fiarba.
Daca ma intrebati cat sa fiarba - va spun - depinde ce noroc ati avut cu carnea - daca este din aceea mai frageda o fierbeti 2 ore, daca mai cu vechime chiar si 3-4 ore la foc mic. Important este sa fie carnea fiarta foarte bine, sa fie moale.
In timp ce fierbe carnea pregatiti varza pt ciorba - mai intai o puneti la calit cu ulei.
Eu am folosit varza preparata dupa Reteta de varza tocata murata de pe site.
Cand incepe sa se rumeneasca usor varza aduagati o ceapa tocata nu prea marunt. Amestecati si lasati sa se caleasca impreuna, pana se rumenesc frumos.
Dupa ce se rumeneste adaugati bulionul sau pasta de rosii, amestecati, mai lasati 2 minute si luati de pe foc.
Dupa ce a fiert carnea bine - o scoateti pe o farfurie si lasati sa se racoreasca putin.
Morcovii se curata si se taie rondele.
La fel si cartofii si 1 ceapa, se curata, spala si se taie cum va place.
Se pun acestea la fiert in supa de carne, cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati cam 25-30 de minute.
Carnea se taie cubulete mici.
Dupa ce au fiert legumele adaugati in oala carnea taiata si varza calita mai inainte. Lasati sa fiarba bine inca 10 min.
Apoi potriviti de sare, adaugati o ceapa tocata marunt si patrunjelul si stingeti imediat focul. Lasati ciorba sa se patrunda minim 15 minute.
Se serveste calda sau fierbinte cu smantana si optional niste praz sau ceapa cruda.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.