Pilaf "a la tata"

Stiti ca exista vorba aia "barbatii gatesc putin dar cu inspiratie", este foarte corecta si la noi in familie - tatal meu gateste putin, dar cand o face.... este totul absolut delicios si deosebit. Una din retetele lui este si Pestele la cuptor, cei care ati incercat-o stiti cat de bun si simplu este.

Asa, pilaful de la o vreme a devenit una din mancarurile preferate a familiei, se face acum cu prima ocazie cand femeile casei nu au chef de stat la bucatarie si aici intervine tata :) Eu am "furat" metoda, de fapt nu este deloc complicata, chiar banal de simpla - toate ingredientele vin la jumatate de kg - asta o sa tineti minte si fara reteta in fata. Aveti grija ca din aceste ingrediente iese cam 3 litri de pilaf, daca vreti mai putin micsorati cantitatile proportional.

Despre gustul pilafului - absolut delicios, aromat, dulce de la legume multe, mananci si nu te mai poti opri. Copilul meu pentru prima data nu a vrut sa plece de la masa si a cerut a 2-a portie :)

Este o adevarata mancare barbateasca, simpla, rapida si gustoasa - incercati neaparat.

Ingrediente
Orez prefiert - bob lung
500 g
puteti lua si alt orez, dar cu acesta iese perfect
Morcovi
500 g
Ceapa alba
500 g
Piept de pui
500 g
Bulion de rosii
2 linguri
Ierburi uscate(busuioc, patrunjel,etc)
1 lingurita
optional
Piper negru
0.5 lingurite
Frunza de dafin
3 buc
Sare
1 lingura
puneti dupa gust
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Apa
1.5 l
Pasi de urmat
Pas 1

Observatie: Folositi pentru pilaf sau o tigaie adanca, gen wok, sau un ceaun mai mare, sau o oala teflonata adanca.

Deci pregatim ingredientele pt pilaf, legumele se curata, se spala, la fel si carnea.

Eu am fost corecta si am cantarit totul perfect :)

Pilaf "a la tata" - Pas 1
Pas 2

Carnea se taie bucatele mici si se pune la calit in putin ulei.

Pilaf "a la tata" - Pas 2
Pas 3

O lasati pana scade apa si incepe sa se rumeneasca usor.

Daca aveti alta carne, trebuie s-o gatiti la foc mic pana devine aproape gata.

Pilaf "a la tata" - Pas 3
Pas 4

Inca un element important: morcovii nu se dau prin razatoare, se taie cubulete - dau alt gust si alta textura la pilaf.

Pilaf "a la tata" - Pas 4
Pas 5

Ceapa se taie si ea cubulete medii.

Pilaf "a la tata" - Pas 5
Pas 6

In tigaia wok (asta am folosit eu la prepararea pilafului) se calesc putin morcovii cu ceapa, nu trebuie sa-i rumeniti, doar sa scada si sa se inmoaie.

Pilaf "a la tata" - Pas 6
Pas 7

Adaugati carnea calita, amestecati bine.

Pilaf "a la tata" - Pas 7
Pas 8

Urmeaza bulonul de rosii - amestecati.

Pilaf "a la tata" - Pas 8
Pas 9

Si acum orezul - iar amestecati.

Pilaf "a la tata" - Pas 9
Pas 10

Adaugati apa, sarea, mirodeniile,putina boia de ardei dulce daca va place mai rosu pilaful. Gustati si vedeti daca mai trebuie sare - recomand sa o faceti la acest pas ca sa nu amestecati prea mult orezul dupa ce a fiert, sa nu-l faceti terci.

Pilaf "a la tata" - Pas 10
Pas 11

Cand incepe sa fiarba faceti focul mic, acoperiti cu un capac sau sita pt tigaie (nu am capac asa mare pt wok si am pus o sita de tigaie).

Pilaf "a la tata" - Pas 11
Pas 12

Peste un timp observati ca orezul se umfla bine, atunci amestecati usor, dar nu exagerati, putin de tot - cu miscari de sus in jos. Lasati la foc foarte mic sa se coaca bine orezul. Este gata cand vedeti ca nu mai este apa si orezul cu legumele s-au facut.

Pilaf "a la tata" - Pas 12
Pas 13

Se serveste cald cu salata sau muraturi.

Pofta Buna!

Pilaf "a la tata" - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (8-10 portii)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min