Pilaf "a la tata"

Știți că există vorba aia "bărbații gătesc puțin dar cu inspirație", este foarte corectă și la noi în familie - tatăl meu gătește puțin, dar când o face.... este totul absolut delicios și deosebit. Una din rețetele lui este și Peștele la cuptor, cei care ați încercat-o știți cât de bun și simplu este.

Așa, pilaful de la o vreme a devenit una din mâncărurile preferate a familiei, se face acum cu prima ocazie când femeile casei nu au chef de stat la bucătărie și aici intervine tata :) Eu am "furat" metoda, de fapt nu este deloc complicată, chiar banal de simplă - toate ingredientele vin la jumătate de kg - asta o să țineți minte și fără rețeta în față. Aveți grijă că din aceste ingrediente iese cam 3 litri de pilaf, dacă vreți mai puțin micșorați cantitățile proporțional.

Despre gustul pilafului - absolut delicios, aromat, dulce de la legume multe, mănânci și nu te mai poți opri. Copilul meu pentru prima dată nu a vrut să plece de la masă și a cerut a 2-a porție :)

Este o adevărată mâncare bărbătească, simplă, rapidă și gustoasă - încercați neapărat.

Ingrediente
Orez prefiert - bob lung
500 g
puteți lua și alt orez, dar cu acesta iese perfect
Morcovi
500 g
   
Ceapă albă
500 g
   
Piept de pui
500 g
   
Bulion de roșii
2 linguri
   
Ierburi uscate(busuioc, pătrunjel,etc)
1 lingurita
optional
Piper negru
0.5 lingurite
   
Frunză de dafin
3 buc
   
Sare
1 lingura
puneți după gust
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Apă
1.5 l
   
Pași de urmat
Pas 1

Observație: Folosiți pentru pilaf sau o tigaie adâncă, gen wok, sau un ceaun mai mare, sau o oală teflonată adâncă.

Deci pregătim ingredientele pt pilaf, legumele se curăță, se spală, la fel și carnea.

Eu am fost corectă și am cântărit totul perfect :)

Pilaf "a la tata" - Pas 1
Pas 2

Carnea se taie bucătele mici și se pune la călit în puțin ulei.

Pilaf "a la tata" - Pas 2
Pas 3

O lăsați până scade apa și începe să se rumenească ușor.

Dacă aveți altă carne, trebuie s-o gătiți la foc mic până devine aproape gata.

Pilaf "a la tata" - Pas 3
Pas 4

Încă un element important: morcovii nu se dau prin răzătoare, se taie cubulețe - dau alt gust și altă textură la pilaf.

Pilaf "a la tata" - Pas 4
Pas 5

Ceapa se taie și ea cubulețe medii.

Pilaf "a la tata" - Pas 5
Pas 6

În tigaia wok (asta am folosit eu la prepararea pilafului) se călesc puțin morcovii cu ceapa, nu trebuie să-i rumeniți, doar să scadă și să se înmoaie.

Pilaf "a la tata" - Pas 6
Pas 7

Adăugați carnea călită, amestecați bine.

Pilaf "a la tata" - Pas 7
Pas 8

Urmează bulionul de roșii - amestecați.

Pilaf "a la tata" - Pas 8
Pas 9

Și acum orezul - iar amestecați.

Pilaf "a la tata" - Pas 9
Pas 10

Adăugați apa, sarea, mirodeniile, puțină boia de ardei dulce dacă vă place mai roșu pilaful. Gustați și vedeți dacă mai trebuie sare - recomand să o faceți la acest pas ca să nu amestecați prea mult orezul după ce a fiert, să nu-l faceți terci.

Pilaf "a la tata" - Pas 10
Pas 11

Când începe să fiarbă faceți focul mic, acoperiți cu un capac sau sită pentru tigaie (nu am capac așa mare pentru wok și am pus o sită de tigaie).

Pilaf "a la tata" - Pas 11
Pas 12

Peste un timp observați că orezul se umflă bine, atunci amestecați ușor, dar nu exagerați, puțin de tot - cu mișcări de sus în jos. Lăsați la foc foarte mic să se coacă bine orezul. Este gata când vedeți că nu mai este apă și orezul cu legumele s-au făcut.

Pilaf "a la tata" - Pas 12
Pas 13

Se servește cald cu salată sau murături.

Poftă Bună!

Pilaf "a la tata" - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (8-10 porții)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 40 min