Stiti ca exista vorba aia "barbatii gatesc putin dar cu inspiratie", este foarte corecta si la noi in familie - tatal meu gateste putin, dar cand o face.... este totul absolut delicios si deosebit. Una din retetele lui este si Pestele la cuptor, cei care ati incercat-o stiti cat de bun si simplu este.
Asa, pilaful de la o vreme a devenit una din mancarurile preferate a familiei, se face acum cu prima ocazie cand femeile casei nu au chef de stat la bucatarie si aici intervine tata :) Eu am "furat" metoda, de fapt nu este deloc complicata, chiar banal de simpla - toate ingredientele vin la jumatate de kg - asta o sa tineti minte si fara reteta in fata. Aveti grija ca din aceste ingrediente iese cam 3 litri de pilaf, daca vreti mai putin micsorati cantitatile proportional.
Despre gustul pilafului - absolut delicios, aromat, dulce de la legume multe, mananci si nu te mai poti opri. Copilul meu pentru prima data nu a vrut sa plece de la masa si a cerut a 2-a portie :)
Este o adevarata mancare barbateasca, simpla, rapida si gustoasa - incercati neaparat.
Observatie: Folositi pentru pilaf sau o tigaie adanca, gen wok, sau un ceaun mai mare, sau o oala teflonata adanca.
Deci pregatim ingredientele pt pilaf, legumele se curata, se spala, la fel si carnea.
Eu am fost corecta si am cantarit totul perfect :)
Carnea se taie bucatele mici si se pune la calit in putin ulei.
O lasati pana scade apa si incepe sa se rumeneasca usor.
Daca aveti alta carne, trebuie s-o gatiti la foc mic pana devine aproape gata.
Inca un element important: morcovii nu se dau prin razatoare, se taie cubulete - dau alt gust si alta textura la pilaf.
Ceapa se taie si ea cubulete medii.
In tigaia wok (asta am folosit eu la prepararea pilafului) se calesc putin morcovii cu ceapa, nu trebuie sa-i rumeniti, doar sa scada si sa se inmoaie.
Adaugati carnea calita, amestecati bine.
Urmeaza bulonul de rosii - amestecati.
Si acum orezul - iar amestecati.
Adaugati apa, sarea, mirodeniile,putina boia de ardei dulce daca va place mai rosu pilaful. Gustati si vedeti daca mai trebuie sare - recomand sa o faceti la acest pas ca sa nu amestecati prea mult orezul dupa ce a fiert, sa nu-l faceti terci.
Cand incepe sa fiarba faceti focul mic, acoperiti cu un capac sau sita pt tigaie (nu am capac asa mare pt wok si am pus o sita de tigaie).
Peste un timp observati ca orezul se umfla bine, atunci amestecati usor, dar nu exagerati, putin de tot - cu miscari de sus in jos. Lasati la foc foarte mic sa se coaca bine orezul. Este gata cand vedeti ca nu mai este apa si orezul cu legumele s-au facut.
Se serveste cald cu salata sau muraturi.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.