Ciorba din categoria "ai grija sa nu inghiti si lingura" - una din cele mai bune si preferata tuturor din familie. Am descoperit combinatia cand eram in liceu, in gazda la o doamna foarte gospodina - de la ea am invatat foarte multe, inclusiv si aceasta ciorba. O puteti face cu orice carne va place - dar de preferat cu pui, rata, gasca, etc.
Sa zicem asa - este o ciorba gospodareasca, gustul este perfect - si sa stiti ca fasolele se "lipesc" foarte bine. Chiar si Sofia a mancat-o cu mare pofta - si taieteii si fasolele, fugeau.....
Carnea se spala, se pune la fiert in apa cat s-o acopere bine. Cand incepe sa fiarba, se spumeaza, se adauga frunza de dafin, ardeii taiati si 1 ceapa. Faceti focul mic si lasati sa fiarba incet pana este gata carnea.
Daca nu aveti fasole la conserva - in timp ce fierbe carnea fierbeti si fasolea. La mine a fost fasole alba mare, uscata - am inmuiat-o peste noapte si am fiert-o pana s-a facut moale.
Curatati si spalati legumele - cartofii le taiati cubulete, morcovii rondele.
Dupa ce a fiert carnea, aduagati morcovii si cartofii - amestecati, lasati sa fiarba, faceti focul mic si mai lasati sa fiarba pana sunt gata legumele- la mine de obicei dureaza 25-30 de minute.
In acest timp puneti la calit o ceapa taiata marunt cu putin ulei.
Cand se rumeneste usor ceapa, adaugati 2 linguri de pasta de rosii, amestecati si stingeti focul.
Cand au fiert legumele din ciorba, adaugati fasolele fierte si prajeala de rosii cu ceapa. Potriviti de sare, acriti cum va place cu bors. Lasati sa fiarba toate 5 min.
Apoi adaugati verdeata (la mine este congelata) si 1 ceapa cruda taiata marunt.
Amestecati bine, stingeti focul si lasati sa se patrunda 15-20 de minute.
Daca nu aveti taieteii deja pregatiti ii faceti repede cat fierbe ciorba.
Faceti aluat de taietei dintr-un ou si 1 pahar de faina. Lasati sa se odihneasca putin, apoi il mai framantati o data si peste 5-10 minute il puteti intinde intr-o foaie de 1-2 mm grosime. O rulati si taiati, sa va iasa taieteii frumosi.
Fierbeti taieteii in apa cu sare 2-3 minute.
II scurgeti de apa, clatiti cu putina apa rece si ii puneti intr-o farfurie, amestecate cu 1-2 linguri de ulei rafinat - sa nu se lipeasca.
Cand serviti ciorba adaugati in fiecare farfurie cateva linguri de taietei. Merge perfect cu putina smantana, dar nu este obligatoriu.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.