Cornuri cu gem

Este una dintre preferatele retete de aluat cu drojdie.Cornurile sunt delicioase, pufoase si moi.

Voi mai da pe viitor variatii cu acest tip de aluat. Este o reteta dintr-o revista ruseasca, foarte veche, nici nu stiu cum se numea, dar sigur o am de vreo 10 ani.

Ingrediente
Oua
2 buc
+1 ou pt uns deasupra
Drojdie proaspata
50 g
puteti inlocui cu 25g drojdie uscata si umezita cu 1-2 linguri de apa
Unt
100 g
sau margarina, daca o folositi
Zahar
100 g
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita de sare
Lapte de vaca
200 ml
Faina alba calitate superioara
550 g
Esenta de vanilie
1 buc
Gem
200 g
alegeti un gem mai dens sau adaugati nuci pisate pt a-l face mai gros si sa nu curga din cornuri
Pasi de urmat
Pas 1

Topiti untul intr-o cratita, la foc mic.

Cornuri cu gem - Pas 1
Pas 2

Dupa ce untul s-a topit,il luati de pe foc, adaugati zaharul si amestecati bine.

Cornuri cu gem - Pas 2
Pas 3

In alta cratita bateti ouale, drojdia si sarea.

Cornuri cu gem - Pas 3
Pas 4

Amestecati bine drojdia cu ouale, sa nu fie cocoloase. Amestecati cu un tel sau lingura de lemn.

Cornuri cu gem - Pas 4
Pas 5

Adaugati untul si zaharul la amestecul de oua si drojdie, amestecati bine.

Cornuri cu gem - Pas 5
Pas 6

La compozitia anterioara adaugati laptele si vanilia, omogenizati compozitia.

Cornuri cu gem - Pas 6
Pas 7

Adaugati faina si framantati un aluat moale, care sa nu se lipeasca de maini.

Cornuri cu gem - Pas 7
Pas 8

Acoperiti aluatul cu o folie si lasati la cald aproximativ 30-60 min, pana se ridica bine.

Cornuri cu gem - Pas 8
Pas 9

Impartiti aluatul in 6. Formati bile.

Cornuri cu gem - Pas 9
Pas 10

Fiecare bila se intinde in forma de cerc si se taie cu cutitul sau cu un taietor reliefat de aluat in 6-8 bucati.

Cornuri cu gem - Pas 10
Pas 11

La marginea fiecarei fasii de aluat se pune umplutura pentru cornuri, puteti pune gem(sa nu fie lichid) sau orice umplutura preferata. Rulati cornurile.

Cornuri cu gem - Pas 11
Pas 12

Cornurile se aranjeaza in tava de cuptor si se lasa sa creasca aprox. 30 min.

Cornuri cu gem - Pas 12
Pas 13

Dupa ce au crescut se ung cu ou, folositi o pensula.

Se dau la cuptorul preincalzit la 200 grade pentru aproximativ 20 de minute.

Cornuri cu gem - Pas 13
Pas 14

Sau le lasati pana se rumenesc.

Cornuri cu gem - Pas 14
Pas 15

Se pot glazura deasupra cu zahar astfel:

Imediat ce sunt fierbinti, ungeti cornurile cu o compozitie de zahar preparata astfel: 3 linguri de zahar se dizolva cu 1 lingurita de apa. Zaharul trebuie sa fie umed dar sa nu se dizolve.

Cu o pensula se ung cornurile fierbinti cu zaharul umed. Cand se vor raci si usca, cornurile vor fi glasate cu zahar.

Cornuri cu gem - Pas 15
Pas 16

Aici cornurile simple, fara zahar - la fel de bune si frumoase :)

Pofta Buna!

Cornuri cu gem - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (Sunt aproximativ 30 de cornuri medii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min