Pâine cu lapte

O pâinică neașteptat de bună, a fost o mare descoperire pentru mine - un miez moale, pufos și fraged.

Se prepară foarte repede, și chestia este că doar înlocuiți apa din pâine cu laptele. Recomand să o încercați neapărat, veți fi foarte surprinși și uitați de pâinea cu E-uri :)

În poze veți vedea cantitatea dublă de ingrediente (este așa de bună că se termină prea repede, a trebuit să fac mai mult), eu voi pune rețeta de bază - pentru 1-2 pâinici.

Ingrediente
Făină albă calitate superioară
480 g
   
Lapte
360 ml
   
Drojdie uscată
7 g
sau 25g de drojdie proaspătă
Sare
0.5 lingurite
   
Ouă
1 buc
   
Susan
2 lingurite
sau mac
Pași de urmat
Pas 1

Încălziți puțin laptele - aveți grijă să nu fie fierbinte să nu opăriți drojdia.

În puțin lapte dizolvați drojdia.

Pâine cu lapte - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați restul de lapte și sarea, amestecați bine.

Pâine cu lapte - Pas 2
Pas 3

Adăugați făina și frământați aluatul.

Pâine cu lapte - Pas 3
Pas 4

Puneți aluatul într-un bol uns cu puțin ulei și lăsați să crească până își dublează volumul.

Pâine cu lapte - Pas 4
Pas 5

Când a crescut îl mai frământați o dată și lăsați 10 min să se odihnească.

Pâine cu lapte - Pas 5
Pas 6

Din cantitatea de aluat pe care am făcut-o eu (am pus dublu de ingrediente) eu am făcut 3 bile pentru 3 pâini.

Dacă faceți o singură porție de aluat, îl lăsați așa sau îl împărțiți în 2 bile de aluat.

Pâine cu lapte - Pas 6
Pas 7

Fiecare bilă de aluat o tăiați în 3 părți egale.

Pâine cu lapte - Pas 7
Pas 8

Întindeți fiecare bucată de aluat și împletiți pâinea. Detalii despre împletitură puteți vedea și în Rețeta de pâine de casă.

Pâine cu lapte - Pas 8
Pas 9

Fiecare pâine astfel formată o puneți într-o tavă unsă cu puțin ulei - eu am pus în tăvi de cozonac, dar merge și orice tavă de cuptor. Lăsați să crească pâinile într-un loc cald și ferit de curent.

Pâine cu lapte - Pas 9
Pas 10

După ce își dublează volumul le ungeți cu puțin ou bătut și presărați susan sau mac.

Pâine cu lapte - Pas 10
Pas 11

Coaceți pâinile la foc mediu - 180-200 grade până se rumenesc frumos. Le scoateți din cuptor și lăsați 10 min în tăvile fierbinți.

Pâine cu lapte - Pas 11
Pas 12

După 10 min scoateți pâinile din tăvi, le răsturnați pe un fund și acoperiți cu un prosop până se răcesc complet.

Pâine cu lapte - Pas 12
Pas 13

Pâinea este perfectă să o lăsați 2-3 ore să se răcească complet și să se pătrundă. Altfel se mănâncă prea repede, nici nu observați cum se termină - așa-i de bună proaspătă.

Poftă Bună!

Pâine cu lapte - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc (o pâine mare sau 2 mici)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min