Paine cu lapte

O painica neasteptat de buna, a fost o mare descoperire pentru mine - un miez moale, pufos si fraged.

Se prepara foarte repede, si chestia este ca doar inlocuiti apa din paine cu laptele. Recomand sa o incercati neaparat, veti fi foarte surprinsi si uitati de painea cu E-uri :)

In poze veti vedea cantitatea dubla de ingrediente (este asa de buna ca se termina prea repede, a trebuit sa fac mai mult), eu voi pune reteta de baza - pentru 1-2 painici.

Ingrediente
Faina alba calitate superioara
480 g
Lapte
360 ml
Drojdie uscata
7 g
sau 25g de drojdie proaspata
Sare
0.5 lingurite
Oua
1 buc
Susan
2 lingurite
sau mac
Pasi de urmat
Pas 1

Incalziti putin laptele - aveti grija sa nu fie fierbinte sa nu opariti drojdia.

In putin lapte dizolvati drojdia.

Paine cu lapte - Pas 1
Pas 2

Apoi adaugati restul de lapte si sarea, amestecati bine.

Paine cu lapte - Pas 2
Pas 3

Adaugati faina si framantati aluatul.

Paine cu lapte - Pas 3
Pas 4

Puneti aluatul intr-un bol uns cu putin ulei si lasati sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Paine cu lapte - Pas 4
Pas 5

Cand a crescut il mai framantati o data si lasati 10 min sa se odihneasca.

Paine cu lapte - Pas 5
Pas 6

Din cantitatea de aluat pe care am facut-o eu (am pus dublu de ingrediente) eu am facut 3 bile pt 3 paini.

Daca faceti o singura portie de aluat, il lasati asa sau il impartiti in 2 bile de aluat.

Paine cu lapte - Pas 6
Pas 7

Fiecare bila de aluat o taiati in 3 parti egale.

Paine cu lapte - Pas 7
Pas 8

Intindeti fiecare bucata de aluat si impletiti painea. Detalii despre impletitura puteti vedea si in Reteta de paine de casa.

Paine cu lapte - Pas 8
Pas 9

Fiecare paine astfel formata o puneti intr-o tava unsa cu putin ulei - eu am pus in tavi de cozonac, dar merge si orice tava de cuptor. Lasati sa creasca painile intr-un loc cald si ferit de curent.

Paine cu lapte - Pas 9
Pas 10

Dupa ce isi dubleaza volumul le ungeti cu putin ou batut si presarat susan sau mac.

Paine cu lapte - Pas 10
Pas 11

Coaceti painile la foc mediu - 180-200 grade pana se rumenesc frumos. Le scoateti din cuptor si lasati 10 min in tavile fierbinti.

Paine cu lapte - Pas 11
Pas 12

Dupa 10 min scoateti painile din tavi, le rasturnati pe un fund si acoperiti cu un prosop pana se racesc complet.

Paine cu lapte - Pas 12
Pas 13

Paine este perfect s-o lasati 2-3 ore sa se racesca complet si sa se patrunda. Altfel se mananca prea repede, nici nu observati cum se termina - asa-i de buna proaspata.

Pofta Buna!

Paine cu lapte - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc (a paine mare sau 2 mici)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min