Plăcintă cu portocale

Dacă vreți să încercați o plăcintă mai deosebită vă recomand s-o faceți pe asta - și umplutura și aluatul se potrivesc perfect, o plăcintă foarte aromată și fragedă.

Doar aveți grijă să nu o puneți la frigider, am constatat că dacă o puneți la rece pentru păstrare se întărește aluatul (are unt în compoziție) - eu am pregătit-o frumos, portionat, pentru că am avut musafiri și puțin am dat în bară punând-o la rece - s-a întărit aluatul de la plăcintă și nu mai era fraged și moale.

În plus aveți grijă cu zahărul din umplutură, în rețeta originală se pune 1 pahar de zahăr la 1 portocală - după mine a fost prea dulce, eu prefer să fie mai acrișoară - unii musafiri mi-au spus că așa este bine, deci cum vă place. Pe viitor aș pune 1 pahar de zahăr la 2 portocale.

Ingrediente
Unt
200 g
   
Făină albă calitate superioară
3 pahare
de 250ml
Lapte
150 ml
   
Drojdie uscată
1 lingurita
   
Zahăr
1 pahar
+ 1 lingură pentru aluat
Portocale
2 buc
   
Sare
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Pași de urmat
Pas 1

Amestecați drojdia cu laptele cald, 1 lingură de zahăr și un vârf de linguriță de sare. Puneți la cald până se formează spumă deasupra.

Plăcintă cu portocale - Pas 1
Pas 2

Puneți untul împreună cu făina și cu mâinile frământați până se fac fărâmituri.

Plăcintă cu portocale - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați amestecul de lapte cu drojdie și frământați un aluat moale și nelipicios.

Plăcintă cu portocale - Pas 3
Pas 4

Acoperiți aluatul cu o folie sau prosop și lăsați 1 oră să crească puțin și să se odihnească.

Plăcintă cu portocale - Pas 4
Pas 5

În acest timp pregătim umplutura - portocalele se spală bine și se taie felii.

Plăcintă cu portocale - Pas 5
Pas 6

Se dau prin mașina de tocat sau blender - se adaugă zahărul și se amestecă. Asta-i toată umplutura.

Plăcintă cu portocale - Pas 6
Pas 7

Apoi împărțiți aluatul în 2 bile, una o întindeți și o puneți la fundul unei tăvi de cuptor unse cu unt.

Vă recomand să folosiți o tavă mai mare decât cea din poză - va ajunge aluat și umplutură.

Peste aluatul din tavă întindeți uniform umplutura.

Plăcintă cu portocale - Pas 7
Pas 8

Intindeți subțire și cealaltă foaie, o puneți deasupra, tăiați bordurile care sunt în plus.

Dați plăcintă la cuptor - la 180-200 grade.

Plăcintă cu portocale - Pas 8
Pas 9

După ce se rumenește bine o scoateți din cuptor și ungeți cu puțin unt deasupra, cât este fierbinte.

Apoi o lăsați să se pătrundă și răcorească.

Plăcintă cu portocale - Pas 9
Pas 10

Se porționează, opțional o puteți pudra cu zahăr.

Este perfectă caldă și așa la temperatura camerei - aveți grijă să nu o dați la rece.

Poftă Bună!

Plăcintă cu portocale - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min