Daca vreti sa incercati o placinta mai deosebita va recomand s-o faceti pe asta - si umplutura si aluatul se potrivesc perfect, o placinta foarte aromata si frageda.
Doar aveti grija sa nu o puneti la frigider, am constatat ca daca o puneti la rece pentru pastrare se intareste aluatul (are unt in compozitie) - eu am pregatit-o frumos, portionat, pentru ca am avut musafiri si putin am dat in bara punand-o la rece - s-a intarit aluatul de la placinta si nu mai era fraged si moale.
In plus aveti grija cu zaharul din umplutura, in reteta originala se pune 1 pahar de zahar la 1 portocala - dupa mine a fost prea dulce, eu prefer sa fie mai acrisoara - unii musafiri mi-au spus ca asa este bine, deci cum va place. Pe viitor as pune 1 pahar de zahar la 2 portocale.
Amestecati drojdia cu laptele cald, 1 lingura de zahar si un varf de lingurita de sare.Puneti la cald pana se formeaza spuma deasupra.
Puneti untul impreuna cu faina si cu mainile framatati pana se fac faramituri.
Apoi adaugati amestecul de lapte cu drojdie si framantati un aluat moale si nelipicios.
Acoperiti aluatul cu o folie sau prosop si lasati 1 ora sa creasca putin si sa se odihneasca.
In acest timp pregatim umplutura - portocalele se spala bine si se taie felii.
Se dau prin masina de tocat sau blender - se adauga zaharul si se amesteca. Asta-i toata umplutura.
Apoi impartiti aluatul in 2 bile, una o intindeti si o puneti la fundul unei tavi de cuptor unse cu unt.
Va recomand sa folositi o tava mai mare decat cea din poza - va ajunge aluat si umplutura.
Peste aluatul din tava intindeti uniform umplutura.
Intindeti subtire si cealalta foaie, o puneti deasupra, taiati bordurile care sunt in plus.
Dati placinta la cuptor - la 180-200 grade.
Dupa ce se rumeneste bine o scoateti din cuptor si ungeti cu putin unt deasupra, cat este fierbinte.
Apoi o lasati sa se patrunda si racoreasca.
Se portioneaza, optional o puteti pudra cu zahar.
Este perfecta calda si asa la temperatura camerei - aveti grija sa nu o dati la rece.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.