Încă o mâncare la care nu pot să indic o sursă fermă - ar fi f.multe, pe parcurs învățăm ceva nou despre simpla mâncărică de cartofi. Da, da - cred că aș spune că este una din cele mai populare mâncăruri aici în România, în Moldova și bineînțeles și în Rusia și Ucraina (astea sunt țările mâncărurilor cărora le știu să zicem bine). Fiecare are micile ei trucuri, aici în această rețetă eu zic că le-am unit pe toate cele mai reușite. Și ceva de la mama, și de la bunica, tata, mama soacră, etc. - una din cele mai populare mâncăruri din copilăria mea.
Vă recomand să o încercați neapărat, mi-a ieșit foarte bună - așa cum îmi place mie să numesc mâncarea când iese perfectă - gospodărească - așa ar trebui s-o facă orice gospodină, la consistență, gust, aromă. Am mâncat-o toți cu mare poftă cu niște murături, și pâine proaspătă - așa înmuiată în sosul de cartofi.........
Carnea se spală, se usucă cu un prosop, apoi se taie bucățele mici și se frige în ulei încins până se rumenește.
Rumeniți bine pe ambele părți, apoi le scoateți într-o cratiță și așa până rumeniți toată carnea.
Așa arată carnea toată rumenită și gata de făcut mâncarea.
În uleiul fierbinte în care ați călit carnea puneți la prăjit morcovul și ceapa tăiate cubulețe.
Când se înmoaie bine adăugați pasta de tomate, amestecați, lăsați 1 minut apoi stingeți focul.
Peste carne turnați apă cât s-o acopere perfect și cu un deget mai sus. Puneți frunza de dafin, și când începe să fiarbă totul bine, faceți focul mic și lăsați până este gata carnea. Depinde aici ce noroc ați avut, a mea a fiert cam 40 de minute - o gustați să vedeți dacă s-a frăgezit. Dacă este carne de vită, vițel, o fierbeți până este moale - chiar și 2-3 ore.
Când s-a gătit carnea, adăugați cartofii tăiați cubulețe. Amestecați, dacă apa nu acoperă perfect cartofii mai adăugați puțin. Lăsați la foc mare până începe să fiarbă, apoi faceți focul mic și lăsați să fiarbă 15 minute.
După 15 minute adăugați compoziția de legume călite, amestecați și mai lăsați 10 minute să fiarbă la foc mic.
Apoi potriviți de sare, adăugați piper și boia de ardei, amestecați atent să nu faceți terci cartofii.
Dizolvați 2 linguri de făină în jumătate de cană de apă - amestecați bine să nu fie cocoloașe. Cu această compoziție vom drege sosul din cartofi - să nu fie ca o apă, dar un pic să-l îngroașe cum este cuvenit unui sos exemplar :)
Acest truc m-a învățat mama soacră și acum cartofii mei "sunt ca la mama" - recomand, foarte bună treaba :)
Turnați acest amestec peste cartofi, amestecați atent și mai lăsați 5 min la foc mic să se îngroașe puțin.
Apoi stingeți focul și mai lăsați 10 min să se pătrundă toate ingredientele.
Și aici o porție - buni de te lingi pe degete...
Combinați cu o salată sau ceva murături.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.