Ca să te numești gospodină modernă trebuie să încerci și să fii deschisă la noi instrumente și rețete, permanentă informare și curiozitate (cred că înțelegeți:). Așa am ajuns eu la Cozonacul gătit în vasele Tupperware, mi s-a spus că este rapid, că nu trebuie frământat deloc cu mâinile, fără prafuri și E-uri și bineînțeles foarte gustos.
Așa, și ieri de la ora 12 ca o gospodină previzibilă (știți că la cozonac tre' să te apuci de dimineață să fie gata seara:), am început să fac cozonacul - și foarte mirată la ora 14 cu cozonacul gata copt și pus la răcorit. Și mai plăcut am fost impresionată de gustul cozonacului, foarte, foarte bun și aromat. Eu am pus doar stafide în cozonac, nu am vrut să-l fac prea sofisticat, mă interesa mai mult coca - dar puteți pune și orice vă place vouă - la mine a fost ca un Pannetone.
Deci recomand să încercați și să fiți deschiși la metodele noi și simple de gătit, plus că puteți și să câștigați produsele Tupperware la concursul nostru și să le aveți gratuit.
De pe 11-13 februarie, puteți să degustați cozonac și la Desert Expo de la Sun Plaza București - găsiți standul Tupperware cu produse și cozonacul.
Făina se cerne în Bolul Mixer, sau se zvântă cu o lingură. Acest bol mixer este vedeta principală a rețetei, așa că fără el mai greu.
Adăugați sare și drojdie, amestecați bine.
Separați albușurile de gălbenușuri.
Albușurile le bateți spumă cu mixerul, adăugați gălbenușurile și mai mixați puțin la viteză mai mică.
Adăugați amestecul de ouă la compoziția de făină, amestecați ușor.
Măsurați 10 linguri cu ulei și îl încălziți puțin la microunde.
Laptele îl aduceți la punctul de fierbere, dar nu lăsați să fiarbă. Adăugați zahărul și amestecați până se dizolvă complet.
Adăugați câte puțin lapte în amestecul de făină, cu o lingură amestecați coca.
Apoi adăugați 5 linguri de ulei încălzit și mai amestecați puțin cu lingura până îl încorporați.
Puneți capacul la vas și lăsați la cald 15 minute (sau până sare capacul singur) - este obligatoriu să stea în bol mixer pentru că datorită pereților și capacului are loc o creștere mai rapidă a aluatului.
Adăugăm stafidele, vanilie/rom și următoarele 5 linguri de ulei cald, turnat pe marginile aluatului.
Cu o lingură de lemn amestecați bine aluatul, vreo 2 minute, de jos în sus, rupând ca să iasă aerul.
Puneți din nou capacul și mai lăsați până vreo 30 de minute până aluatul umple bolul. Dacă în acest timp mai sare capacul, îl puneți la loc și așteptați să se umple vasul.
După acest timp puteți pune aluatul pe o planșetă și să-i puneți orice umplutură vă place - dacă îl vreți cu umplutură, după mine aș zice să faceți coca puțin mai uscată, la frământat să adăugați mai puțin lapte. Sau o turnați așa printre straturile de aluat când îl puneți în tavă, dacă aluatul este lichid.
Turnați aluatul în 2 tăvi de silicon puse pe un grătar, umplute cam până puțin mai mult de jumate. Lăsați 15 minute să crească.
După 15 minute ungeți cozonacurile cu un ou bătut și le dați la cuptor preîncălzit la maxim - la mine au fost 250 grade.
Lăsați 10 minute la temperatura maximă (dacă începe să se rumenească prea mult deasupra puneți o folie de aluminiu peste cozonaci să nu le pârpăliți), apoi 30 de minute la o temperatură medie 180-150 grade.
Scoateți cozonacii din cuptor și din tăvi, le puneți la răcorit acoperiți cu un prosop. Perfect este să-i lăsați vreo 2-3 ore să se răcorească și pătrundă bine.
Dar pentru cei nerăbdători merge și așa mai proaspăt :)
Este perfect cu lapte, ceai sau cafea - perfect de dulce și aromat - este exact pe gustul meu, chiar nu mă așteptam :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.