Va propun un tort foarte frumos si elegant - de gustos ce sa mai zic, vedeti ca nu ai cum sa dai gres cu combinatiile - inspirat si tot planificat dintr-un site culinar cu vechime.
Mi-a placut mult modul de asamblare, in schimb am simplificat crema si am folosit pandispanul meu preferat. As recomanda in plus la reteta de mai jos, sa adaugati niste portocale si in mijlocul tortului - si daca va place pandispan mai umed, sa-l insiropati cu putin suc de portocale.
Preparati pandispanul dupa Reteta de pandispan. Il lasati minim 8 ore ca sa se patrunda si sa-l taiati mai repede.
Sau preparati pandispanul dupa reteta dvs, sau il cumparati.
Pentru a monta tortul folositi de preferat o tava adanca cu peretii detasabili. Asterneti atent tava cu folie alimentara de plastic, acoperiti bine si peretii si fundul.
Taiati pandispanul in 2 jumatati - ar trebui sa iasa 2 foi cam de 1 cm grosime.
Taiati un pic din margini, cam 1 cm imprejur, pentru a incadra bine pandispanul pe langa feliile de portocale si crema -masurati tava pe pandispan - taiati asa ca diametrul pandipsanului sa fie cam cu 1 -1.5 cm mai mic decat cela al tavii.
Curatati portocalele, le taiati rondele cam de 1 cm grosime. Le alegeti pe cele mai frumoase si le aranjati frumos peste folia de plastic in tava.
Gelatina o topiti in 100ml de apa calda spre fierbinte - aveti grija sa nu o fierbeti, isi pierde din calitati la fierbere.
Zaharul se amesteca cu smantana si esenta de vanilie - bateti putin cu mixerul ca sa topiti complet zaharul.
Apoi adaugati gelatina dizolvata, amestecati bine sa uniformizati crema.
Turnati 1/3 din crema peste portocalele din tava - atent cu o lingura mai impingeti din crema pe langa marginile portocalelor sa acopere bine toata suprafata si toata gaurile.
Puneti peste crema prima foaie de pandispan - optional o puteti insiropa cu putin suc de portocale sau ceai cu lamaie.
Turnati mai mult de jumatate din crema ramasa peste pandispan. La fel optional puteti sa mai adaugati aici niste portocale taiate cubulete.
Peste crema puneti cealalta foaie de pandispan - la fe o puteti insiropa cu suc sau ceai de lamaie.
Turnati restul de crema peste foia de pandispan, acoperiti totul cu folie si puneti tava la frigider pentru 4-5 ore, sa se intareasca bine crema. Mai bine peste noapte, sa fie sigur totul prins.
Dupa acest timp, scoateti folia, peretii tavii si atent rasturnati tortul pe un platou. Rezultatul il vedeti in poza :)
Desi am mai vazut ca se mai pot folosi si alte fructe aici - mie imi place asa in 2 culori - este mult mai elegant si prezentabil.
Si o sectiune bineinteles - va servesc virtual si va multumesc pentru prezenta si aprecierea voastra!
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.