Vă propun un tort foarte frumos și elegant - de gustos ce să mai zic, vedeți că nu ai cum să dai greș cu combinațiile - inspirat și tot planificat dintr-un site culinar cu vechime.
Mi-a plăcut mult modul de asamblare, în schimb am simplificat crema și am folosit pandișpanul meu preferat. Aș recomanda în plus la rețeta de mai jos, să adăugați niște portocale și în mijlocul tortului - și dacă vă place pandișpanul mai umed, să-l însiropați cu puțin suc de portocale.
Preparați pandișpanul după Rețeta de pandișpan. Îl lăsați minim 8 ore ca să se pătrundă și să-l tăiați mai repede.
Sau preparați pandișpanul după rețeta dvs sau îl cumpărați.
Pentru a monta tortul folosiți de preferat o tavă adâncă cu pereții detașabili. Așterneți atent tava cu folie alimentară de plastic, acoperiți bine și pereții și fundul.
Tăiați pandișpanul în 2 jumătăți - ar trebui să iasă 2 foi cam de 1 cm grosime.
Tăiați un pic din margini, cam 1 cm împrejur, pentru a încadra bine pandișpanul pe lângă feliile de portocale și cremă - măsurați tava pe pandișpan - tăiați așa ca diametrul pandișpanului să fie cam cu 1 -1.5 cm mai mic decât cel al tăvii.
Curățați portocalele, le tăiați rondele cam de 1 cm grosime. Le alegeți pe cele mai frumoase și le aranjați frumos peste folia de plastic în tavă.
Gelatina o topiți în 100ml de apă caldă spre fierbinte - aveți grijă să nu o fierbeți, își pierde din calități la fierbere.
Zahărul se amestecă cu smântâna și esența de vanilie - bateți puțin cu mixerul ca să topiți complet zahărul.
Apoi adăugați gelatina dizolvată, amestecați bine să uniformizați crema.
Turnați 1/3 din cremă peste portocalele din tavă - atent cu o lingură mai împingeți din cremă pe lângă marginile portocalelor să acopere bine toată suprafața și toate găurile.
Puneți peste cremă prima foaie de pandișpan - opțional o puteți însiropa cu puțin suc de portocale sau ceai cu lămâie.
Turnați mai mult de jumătate din crema rămasă peste pandișpan. La fel opțional puteți să mai adăugați aici niște portocale tăiate cubulețe.
Peste cremă puneți cealaltă foaie de pandișpan - la fel o puteți însiropa cu suc sau ceai de lămâie.
Turnați restul de cremă peste foaia de pandișpan, acoperiți totul cu folie și puneți tava la frigider pentru 4-5 ore, să se întărească bine crema. Mai bine peste noapte, să fie sigur totul prins.
După acest timp, scoateți folia, pereții tăvii și atent răsturnați tortul pe un platou. Rezultatul îl vedeți în poză :)
Deși am mai văzut că se mai pot folosi și alte fructe aici - mie îmi place așa în 2 culori - este mult mai elegant și prezentabil.
Și o secțiune bineînțeles - vă servesc virtual și vă mulțumesc pentru prezența și aprecierea voastră!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.