Fiindca saptamana trecuta am pregatit o reteta care acasa la noi se facea f.des, era una din preferatele familiei - am zis sa fie asa. Aceste placinte se pregateau la noi impreuna cu painea (si painea nu se facea 1-2 bucati, da un cuptor din ala mare de lemne, sa ajunga pe 2 saptamani). Pregatitul painii era un proces important si lung, alta mancare nu prea se mai gatea in ziua respectiva. Si atunci se faceau 1-2 tavi de placinte din aluat de paine si cartofi+ceapa cruda. In timp ce painea era la cuptor, placintele erau gata mai repede - in jumate de ora, noi savuram placintele cu niste compot sau suc de rosii de casa.
Placintele sunt foarte delicioase, aroma legumelor si zeama patrunde in aluatul de placinte, il inmoaie putin si il face f.fraged si aromat. Recomand cand mai faceti painica de casa, sa incercati sa faceti si asa 1-2 placinte, sunt sigura ca o sa va placa.
Nu voi posta in reteta ingredientele pentru paine, le luati din Reteta de paine de casa.
Am mai pregatit o reteta din aceeasi categorie, niste mini painici (balabushte le spuneau la noi:) aromate cu usturoi, care la fel mergeau pe langa paine si placinte. Promit sa v-o pun cat mai repede.
In acest timp pregatim umplutura.
Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete mici.
Ceapa la fel, se curata, se spala si se taie cubulete - o adaugati peste cartofi.
Adaugati 1 lingurita de sare, piper, ulei si amestecati bine totul. Asta-i toata umplutura, din produse de baza de la tzara.
Din aluatul pregatit luati cam 6 bucati de aluat, care dupa un pic de framantat sa fie de marimea pumnului, poate un pic mai mici.
Restul de aluat il lasati si pregatiti paine mai incolo, dupa ce puneti placintele la cuptor.
Lasati bilele de aluat sa se odihneasca vreo 10 minute, apoi fiecare o intindeti cu sucitorul - sa fie cam de 2.5-3 mm grosime.
Mijlocul placintelor ungeti cu putin ulei, marginile aveti grija sa nu le atingeti, ca sa le puteti lipi pe urma.
Puneti umplutura pe fiecare placinta, este bine sa fie mai multa, atat cat sa puteti sa lipiti marginile mai apoi.
Si acum facem placinta:
- lipiti mai intai marginile opuse.
Apoi celelalte margini opuse - luati doar varfurile, ca sa le prindeti usor unul de altul.
Si asa va raman 4 colturi parca ramase mai fara treaba.
Aceste colturi le luati pe rand, usor cu 2 degete si le indreptati pe lateral.
Presati usor cu degetele si gata placinta.
In asa fel le faceti pe toate, le puneti pe o tava de cuptor unsa cu putin ulei.
Le puneti la cuptor preincalzit la 200 grade pentru 40-50 de minute. Daca se rumenesc prea repede le acoperiti cu o folie de aluminiu deasupra, sa se faca bine si legumele dinauntru.
Eu nu eram sigura daca sunt gata legumele si atent am intepat o placinta pe lateral, cu o furculita am scos un cartof si am vazut ca sunt gata. Asa le puteti verifica si voi, mai ales cand le faceti prima data.
Cat sunt fierbinti abia scoase din cuptor le ungeti deasupra cu o pensula cu putin ulei.
Le intoarceti in tava cu fundul in sus si lasati 10 min sa se racoreasca si patrunda.
Apoi le taiati jumatati sau sferturi si serviti cum va place - le-as recomanda cu niste compot, suc sau vin rosu. Sau in combinatie cu vreo ciorba mai acrisoara.
Este posibil sa mai trebuiasca sa le sarati umplutura la mancare, eu nu pun multa sare in ei cruzi ca sa nu intareasca cartofii la copt, se fac mult mai repede asa.
Sa aveti pofta buna si va astept si pe voi cu retete de acasa, care nu se gasesc prin carti de retete dar se transmit de la o generatie de gospodine la alta.
Placintele sunt pufoase, aromate, satioase - recomand cu incredere!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.