Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă"

Fiindcă săptămâna trecută am pregătit o rețetă care acasă la noi se făcea f.des, era una din preferatele familiei - am zis să fie așa. Aceste plăcinte se pregăteau la noi împreună cu pâinea (și pâinea nu se făcea 1-2 bucăți, da un cuptor din ala mare de lemne, să ajungă pe 2 săptămâni). Pregătitul pâinii era un proces important și lung, alta mâncare nu prea se mai gătea în ziua respectivă. Și atunci se făceau 1-2 tăvi de plăcinte din aluat de pâine și cartofi+ceapă crudă. În timp ce pâinea era la cuptor, plăcintele erau gata mai repede - în jumate de oră, noi savuram plăcintele cu niște compot sau suc de roșii de casă.

Plăcintele sunt foarte delicioase, aroma legumelor și zeama pătrunde în aluatul de plăcinte, îl înmoaie puțin și îl face f.fraged și aromat. Recomand când mai faceți pâinică de casă, să încercați să faceți și așa 1-2 plăcinte, sunt sigură că o să vă placă.

Nu voi posta în rețetă ingredientele pentru pâine, le luați din Rețeta de pâine de casă.

Am mai pregătit o rețetă din aceeași categorie, niște mini pâinici (balabuște le spuneau la noi:) aromate cu usturoi, care la fel mergeau pe lângă pâine și plăcinte. Promit să v-o pun cât mai repede.

Ingrediente
Aluat de pâine
500 g
Vedeți rețeta în pași, mai jos
Cartofi
1 kg
   
Ceapă albă
3 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Sare
1 lingurita
   
Pași de urmat
Pas 1

Pregați aluatul de pâine conform Rețetei de pâine de casă. Îl lăsați la dospit vreo oră.

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 1
Pas 2

În acest timp pregătim umplutura.

Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe mici.

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 2
Pas 3

Ceapa la fel, se curăță, se spală și se taie cubulețe - o adăugați peste cartofi.

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 3
Pas 4

Adăugați 1 linguriță de sare, piper, ulei și amestecați bine totul. Asta-i toată umplutura, din produse de bază de la țară.

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 4
Pas 5

Din aluatul pregătit luați cam 6 bucăți de aluat, care după un pic de frământat să fie de mărimea pumnului, poate un pic mai mici.

Restul de aluat îl lăsați și pregătiți pâinea mai încolo, după ce puneți plăcintele la cuptor.

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 5
Pas 6

Lăsați bilele de aluat să se odihnească vreo 10 minute, apoi fiecare o întindeți cu sucitorul - să fie cam de 2.5-3 mm grosime.

Mijlocul plăcintelor ungeți cu puțin ulei, marginile aveți grijă să nu le atingeți, ca să le puteți lipi pe urmă.

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 6
Pas 7

Puneți umplutura pe fiecare plăcintă, este bine să fie mai multă, atât cât să puteți să lipiți marginile mai apoi.

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 7
Pas 8

Și acum facem plăcinta:

- lipiți mai întâi marginile opuse.

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 8
Pas 9

Apoi celelalte margini opuse - luați doar vârfurile, ca să le prindeți ușor unul de altul.

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 9
Pas 10

Și așa vă rămân 4 colțuri parcă rămase mai fără treabă.

Aceste colțuri le luați pe rând, ușor cu 2 degete și le îndreptați pe lateral.

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 10
Pas 11

Presați ușor cu degetele și gata plăcinta.

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 11
Pas 12

În așa fel le faceți pe toate, le puneți pe o tavă de cuptor unsă cu puțin ulei.

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 12
Pas 13

Le puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 40-50 de minute. Dacă se rumenesc prea repede le acoperiți cu o folie de aluminiu deasupra, să se facă bine și legumele dinăuntru.

Eu nu eram sigură dacă sunt gata legumele și atent am înțepat o plăcintă pe lateral, cu o furculiță am scos un cartof și am văzut că sunt gata. Așa le puteți verifica și voi, mai ales când le faceți prima dată.

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 13
Pas 14

Cât sunt fierbinți abia scoase din cuptor le ungeți deasupra cu o pensulă cu puțin ulei.

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 14
Pas 15

Le întoarceți în tavă cu fundul în sus și lăsați 10 min să se răcorească și pătrundă.

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 15
Pas 16

Apoi le tăiați jumătăți sau sferturi și serviți cum vă place - le-aș recomanda cu niște compot, suc sau vin roșu. Sau în combinație cu vreo ciorbă mai acrișoară.

Este posibil să mai trebuiască să le sărați umplutura la mâncare, eu nu pun multă sare în ei cruzi ca să nu întărească cartofii la copt, se fac mult mai repede așa.

Să aveți poftă bună și vă aștept și pe voi cu rețete de acasă, care nu se găsesc prin cărți de rețete dar se transmit de la o generație de gospodine la alta.

Plăcintele sunt pufoase, aromate, sățioase - recomand cu încredere!

Plăcinte cu cartofi și ceapă "de acasă" - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 buc (6 plăcinte)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min