O placinta foarte buna si usor de preparat. Aluatul este fraged si moale, prunele acrisoare, o combinatie perfecta.
Atentie! Cantitatea de aluat este pentru o tava mare de cuptor, daca aveti tava mai mica, micsorati ingredientele in jumatate.
Untul se taie bucati mici si se lasa la temperatura camerei, sa fie moale.
Intr-un pahar se pune o lingurita de bicarbonat, se toarna 2-3 linguri otet, se agita bine.
Se va face o spuma, care se toarna peste unt.
Apoi se adauga sarea, zaharul, smantana.
Cu un tel sau lingura se omogenizeaza compozitia.
Adaugati faina, amestectati bine aluatul.
Daca aluatul este lipicios, adaugati inca putina faina si cu mainile formati bila de aluat.
Separati 1/3 din aluat si lasati deoparte. Cealalta parte de aluat se intinde cu facaletul si se pune in tava ridicand usor borturile.
Prunele se spala, se scot samburii si se taie patrimi. Se aranjeaza peste aluatul din tava.
Peste prune se presara putin zahar, aproximativ o jumatate de pahar.
Aluatul care s-o pus deoparte la inceput, se intinde, si se pune peste prune. Se lipesc bine marginile.
Se pune tava la cuptor aproximativ 40-45 de minute sa se rumeneasca bine placinta.
Inainte de a taia placinta, se presara zahar pudra deasupra.
Placinta de taie dupa ce se raceste.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.