O plăcintă foarte bună și ușor de preparat. Aluatul este fraged și moale, prunele acrișoare, o combinație perfectă.
Atenție! Cantitatea de aluat este pentru o tavă mare de cuptor, dacă aveți tavă mai mică, micșorați ingredientele în jumătate.
Untul se taie bucăți mici și se lasă la temperatura camerei, să fie moale.
Într-un pahar se pune o linguriță de bicarbonat, se toarnă 2-3 linguri oțet, se agită bine.
Se va face o spumă, care se toarnă peste unt.
Apoi se adaugă sarea, zahărul, smântâna.
Cu un tel sau lingură se omogenizează compoziția.
Adăugați făina, amestecați bine aluatul.
Dacă aluatul este lipicios, adăugați încă puțină făină și cu mâinile formați bila de aluat.
Separați 1/3 din aluat și lăsați deoparte. Cealaltă parte de aluat se întinde cu făcălețul și se pune în tavă ridicând ușor bordurile.
Prunele se spală, se scot sâmburii și se taie în pătrimi. Se aranjează peste aluatul din tavă.
Peste prune se presară puțin zahăr, aproximativ o jumătate de pahar.
Aluatul care s-a pus deoparte la început, se întinde, și se pune peste prune. Se lipesc bine marginile.
Se pune tava la cuptor aproximativ 40-45 de minute să se rumenească bine plăcinta.
Înainte de a tăia plăcinta, se presară zahăr pudră deasupra.
Plăcinta se taie după ce se răcește.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.