O plăcintă simplu de preparat, super delicioasă, arată foarte bine ca desert la o masă festivă.
Este foarte importantă alegerea unui dovleac bun. În ultimul timp prefer să iau dovleac de acest soi, are foarte puțini sâmburi, doar în partea aia bombată jos.
Dovleacul se spală, se curăță de coajă și sâmburi, se porționează și se dă prin răzătoare.
Într-o oală/tigaie se pune dovleacul, jumătate de pahar de apă, 1 pahar de zahăr și scorțișoară dacă vă place. Se pune la foc mediu, se amestecă din când în când.
Se lasă pe foc până nu scade tot lichidul și dovleacul se moaie bine. Gustăți de zahăr, dacă vă place mai dulce mai adăugați puțin. Lăsați să se răcorească.
Ungeți cu ulei o tavă plată rotundă, eu am folosit-o pe cea de pizza.
Aluatul de foietaj (dezghețat) îl despachetați.
Aluatul de foietaj se pune în tavă, se taie marginile care sunt în plus.
Atenție, aluatul nu trebuie întins cu făcălețul, se lasă așa cum este în pachet.
Peste aluat se întinde compoziția de dovleac, atât cât s-o acopere bine. Dacă vă mai rămâne dovleac puteți face ștrudele cu cealaltă jumătate de foietaj, sau îl puneți într-o pungă la congelator, pentru o altă tartă.
Din resturile rămase după aranjarea aluatului în tigaie, tăiați fâșii subțiri, de 6-7 mm.
Aranjați astfel fâșiile peste dovleac.
Ungeți cu gălbenuș de ou tarta, înainte s-o puneți la cuptor.
Lăsați tarta la cuptor 40-50 de min, până se rumenește bine deasupra.
Înainte de servire o puteți presăra cu zahăr pudră. Tăiați felii și mâncați cu mare poftă :) !
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.