O placinta simplu de preparat, super delicioasa, arata foarte bine ca desert la o masa festiva.
Este foarte importanta alegerea unui dovleac bun. In ultimul timp prefer sa iau dovleac de acest soi, are foarte putini samburi, doar in partea aia bombata jos.
Dovleacul se spala, se curata de coaja si samburi, se portioneaza si se da prin razatoare.
Intr-o oala/tigaie se pune dovleacul, jumatate de pahar de apa, 1 pahar de zahar si scortisoara daca va place. Se pune la foc mediu, se amesteca din cand in cand.
Se lasa pe foc pana nu scade tot lichidul si dovleacul se moaie bine. Gustati de zahar, daca va place mai dulce mai adaugati putin. Lasati sa se racoreasca.
Ungeti cu ulei o tava plata rotunda, eu am folosit-o pe cea de pizza.
Aluatul de foietaj(dezghetat) il despachetati.
Aluatul de foietaj se pune in tava, se taie marginile care sunt in plus.
Atentie, aluatul nu trebuie intins cu facaletul, se lasa asa cum este in pachet.
Peste aluat se intinde compozitia de dovleac, atat cat s-o acopere bine. Daca va mai ramane dovleac puteti face strudele cu cealalta jumatate de foietaj, sau il puneti intr-o punga la congelator, pentru o alta tarta.
Din resturile ramase dupa aranjarea aluatului in tigaie, taiati fasii subtiri, de 6-7 mm.
Aranjati astfel fasiile peste dovleac.
Ungeti cu galbenus de ou tarta, inainte s-o puneti la cuptor.
Lasati tarta la cuptor 40-50 de min, pana se rumeneste bine deasupra.
Inainte de servire o puteti presara cu zahar pudra. Taiati felii si mancati cu mare pofta :) !
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.