Plăcintă cu dovleac

O plăcintă simplu de preparat, super delicioasă, arată foarte bine ca desert la o masă festivă.

Ingrediente
Aluat foietaj (franțuzesc)
450 g
O jumătate din aluatul de foietaj din comerț.
Dovleac
2 kg
Cantitatea este aproximativă, eu am luat un dovleac întreg.
Zahăr
1 pahar
   
Ouă
1 buc
   
Pași de urmat
Pas 1

Este foarte importantă alegerea unui dovleac bun. În ultimul timp prefer să iau dovleac de acest soi, are foarte puțini sâmburi, doar în partea aia bombată jos.

Plăcintă cu dovleac - Pas 1
Pas 2

Dovleacul se spală, se curăță de coajă și sâmburi, se porționează și se dă prin răzătoare.

 

Plăcintă cu dovleac - Pas 2
Pas 3

Într-o oală/tigaie se pune dovleacul, jumătate de pahar de apă, 1 pahar de zahăr și scorțișoară dacă vă place. Se pune la foc mediu, se amestecă din când în când.

Plăcintă cu dovleac - Pas 3
Pas 4

Se lasă pe foc până nu scade tot lichidul și dovleacul se moaie bine. Gustăți de zahăr, dacă vă place mai dulce mai adăugați puțin. Lăsați să se răcorească.

Plăcintă cu dovleac - Pas 4
Pas 5

Ungeți cu ulei o tavă plată rotundă, eu am folosit-o pe cea de pizza.

Aluatul de foietaj (dezghețat) îl despachetați.

Plăcintă cu dovleac - Pas 5
Pas 6

Aluatul de foietaj se pune în tavă, se taie marginile care sunt în plus.

Atenție, aluatul nu trebuie întins cu făcălețul, se lasă așa cum este în pachet.

Plăcintă cu dovleac - Pas 6
Pas 7

Peste aluat se întinde compoziția de dovleac, atât cât s-o acopere bine. Dacă vă mai rămâne dovleac puteți face ștrudele cu cealaltă jumătate de foietaj, sau îl puneți într-o pungă la congelator, pentru o altă tartă.

Plăcintă cu dovleac - Pas 7
Pas 8

Din resturile rămase după aranjarea aluatului în tigaie, tăiați fâșii subțiri, de 6-7 mm.

Plăcintă cu dovleac - Pas 8
Pas 9

Aranjați astfel fâșiile peste dovleac.

Plăcintă cu dovleac - Pas 9
Pas 10

Ungeți cu gălbenuș de ou tarta, înainte s-o puneți la cuptor.

Plăcintă cu dovleac - Pas 10
Pas 11

Lăsați tarta la cuptor 40-50 de min, până se rumenește bine deasupra.

Plăcintă cu dovleac - Pas 11
Pas 12

Înainte de servire o puteți presăra cu zahăr pudră. Tăiați felii și mâncați cu mare poftă :) !

Plăcintă cu dovleac - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g (8 porții)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min