Tortul este simplu de preparat, acelasi padispan dar cu o crema/spuma de capsuni. Acum neavand capsuni proaspete am pus din acele congelate dupa metoda de Fructe congelate cu zahar de pe site.
De gustul tortului va dati seama si singuri ca nu ai cum sa strici ceva cu capsunile :) Este un tort perfect, fresh, cremos si usor - va recomand cu incredere.
Pentru decor am folosit coacaze rosii congelate si cu Tort Gele de la Dr.Oetker - dar aici puteti varia cum aveti si va place, orice alte fructe rosii sau puneti frisca si atat.
La ultimul pas aveti poza si cu o sectiune, fiindca nu am calculat corect cantitatea de gelatina, spuma nu a fost perfect ferma, dar acum la ingrediente am pus asa cum trebuie sa fie.
Preparati pandispanul dupa Reteta de pandispan de pe site, sau cumparati unul, sau folositi piscoturi.
Daca ati facut pandispanul meu, sa-l lasati minim 8 ore sa se odihneasca inainte de prepararea tortului - se taie mai usor si va avea textura potrivita.
Dupa acest timp taiati pandispanul in 2 foi egale.
Tava in care ati copt pandispanul o asterneti cu folie alimentara sa acopere perfect toata suprafata si peretii.
Capsunile le-am decongelat, le-am scurs siropul format si l-am lasat pentru insiroparea pandispanului. Aici daca aveti capsuni proaspete puteti insiropa si cu un ceai de miere cu lamaie, sau un compot de capsuni.
Prima foaie de pandispan am pus-o in tava asternuta cu folie si am insiropat-o putin.
Acum preparam crema:
- Gelatina o dizolvati intr-un pahar de apa, la foc mic pe aragaz - aveti grija sa nu o fierbeti pentru ca isi pierde din calitatile de gelifiere.
La capsuni am adaugat smantana de 20% grasime, zaharul si am amestecat putin.
Cu un blender vertical mixati bine si zdrobiti capsunile - asta pentru a face crema uniforma la consistenta, ca o spuma.
La aceasta compozitie adaugati gelatina dizolvata, amestecati bine.
Turnati crema peste pandispanul din tava si dati la frigider pentru cateva ore pana se intareste bine. Perfect este sa-l tineti peste noapte, sa fie sigur prins.
Dupa ce s-a prins tortul pregatim si a 2-a foaie de pandispan - o insiropati putin cu suc de capsuni sau cu ce va place mai mult.
Si o puneti peste stratul de crema din tava.
Acum avem tortul gata format, doar sa-l scoatem din tava si sa-l ornam.
Intoarceti atent tava cu fundul in sus pe un platou, scoateti atent bordurile si folia alimentara.
Am ornat cu coacaze astfel:
- am pus coacazele proaspete peste pandispan, am preparat tort-gele-ul dupa instructiunile de pe pachet si l-am turnat peste fructe.
Bateti frisca cu 1 pahar de zahar pudra - cateva reguli mai intai:
- Frisca obligatoriu sa fie rece din frigider
- Mai intai o bateti fara zahar, apoi dupa ce se ingroasa usor adaugati zaharul
- Din pacate nu toata smantana pentru frisca din comert este buna - am avut succese doar cu Dorna sau Milli - altele nu s-au batut deloc si am facut numa nervi, asa ca aveti grija ce luati.
- Aveti grija cand incepe sa se ingroase mai bine, tot va opriti din mixat si verificati sa fie tare - ridicati mixerul si se vede ca sta batz pe paletele mixerului - daca s-a intarit va opriti din mixat ca se branzeste si ati "pierdut-o" :)
Ornati tortul cu frisca si il mai puneti la frigider sa se patrunda vreo 1-2 ore.
Si aici o felie - delicioasa, cremoasa si proaspata - va servesc virtual :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.