Grisine cu seminte si faina integrala

Grisine cu seminte si faina integrala

Buuuun, ne-am sarbatorit frumos, acum haideti sa ne facem frumoase si sanatoase :)

Va propun o reteta si de post si dietetica - problema oricarui regim este faptul ca avem tendinta sa rontaim ceva, asa ca am stat in week-end si am improvizat, calculat, scris (din pacate cam greu se gasesc pe net retete de acest fel) si in final au iesit aceste grisine delicioase. Au fost asa de bune ca nu mi-a venit sa cred, crocante, aromate, saratele, gustoase rau - Sofia le rontaia continuu - va dati seama ca inima mamei "crestea" ca o paine :)

Recomand cu incredere si chiar insist sa le incercati - plus la vitamine si fibre sunt o alintare pentru sufletul celui care tine la o alimentatie sanatoasa si mai este si gurmand.

Ingrediente

Apa
300 ml
Zahar de trestie
1 lingurita
puteti pune si zahar simplu
Drojdie proaspata
42 g
un cub de drojdie de la dr.Oetker
Faina alba calitate superioara
0.5 pahare
paharul meu are 300ml
Seminte de dovleac
3 linguri
Seminte de floarea soarelui
2 linguri
Seminte de susan
1 lingura
+ o.5 pahare de seminte de susan pt a presara deasupra pe grisine, puteti folosi si mac
Seminte de in
2 linguri
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Sare
1 lingurita
plus de presarat deasupra
Faina integrala de grau
550 g
puteti sa inlocuiti aici o parte din faina si cu 50-100g de faina de secara
Albus de ou
1 buc
il folosim pt a unge deasupra grisinele - in varianta de post folositi putin ulei sau un ceai negru mai tare

Pasi de urmat

Pas 1

Incalziti apa si dizolvati in ea zaharul si drojdia.

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 1
Pas 2

Adaugati jumatate pahar de faina alba, amestecati bine si lasati 20-30 de minute sa se activeze drojdia.

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 2
Pas 3

In acest timp masurati semintele, le amestecati si le dat prin aparatul de macinat cafea.

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 3
Pas 4

Dupa ce a facut spuma drojdia adaugati in compozitie semintele - amestecati.

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 4
Pas 5

Apoi turnati 3 linguri de ulei, 1 lingurita de sare si amesetcati din nou.

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 5
Pas 6

Si in final merge faina integrala de grau - amestecati cu o lingura bine pana se incorporeaza toata faina, si apoi usor cu mainile ca sa adunati aluatul. Nu il framantati activ, pentru ca poate sa fie putin mai lipicios.

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 6
Pas 7

Presarati putina faina pe masa, scoateti alautul din bol si usor il framantati pana devine uniform.

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 7
Pas 8

Il puneti in bol inapoi, acoperiti cu prosop si lasati sa creasca bine - 30-40 de minute.

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 8
Pas 9

Dupa acest timp scoateti aluatul pe masa si il taiati in multe bucatele mici.

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 9
Pas 10

Intindeti rulouri cat mai subtiri din aceste bucatele si le taiati la ce lungime vreti sa fie grisinele.

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 10
Pas 11

Le aranjati intr-o tava asternuta cu hartie de copt, cu mici distante intre ele.

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 11
Pas 12

Amestecati semintele de susan cu putina sare, cu aceasta compozitie vom presara grisinele deasupra.

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 12
Pas 13

Se ung cu putin albus sau ulei si se presara cu susan/sare/mac.

 

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 13
Pas 14

Le coaceti la cuptor la foc mediu, pana se rumensc frumos.

In asa fel le faceti pe toate, la mine au fost cam 5 tavi de grisine - se fac repede - pana se rumenesc unele voi reusiti sa pregatiti urmatoarea tava.

Daca vreti mai putine grisine micsorati cantitatile proportional, dar va garantez ca o sa va para rau :)

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 14
Pas 15

Lasati putin sa se racoreasca apoi savurati cu placere :)

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 15
Pas 16

Ups, cineva nu mai avea rabdare pana fac eu pozele - erau si distractive si gustoase :)

Pofta Buna!

Grisine cu seminte si faina integrala - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

Anna Aniuta
Anna Aniuta 18 Sep 2015, 22:56

Multumesc!

lena
Elena (lena) 17 Sep 2015, 11:36

Da, sigur, se pune jumatate din cantitatea de drojdie proaspata.

Cornelia1
Cornelia 1 (Cornelia1) 16 Sep 2015, 07:20

Si eu o fac des,numai ca pun 200ml apa minerala si 100 ml vin alb ,ies mai fragede .

Nota mea pentru reteta:
Cornelia1
Cornelia 1 (Cornelia1) 07 Jan 2014, 15:35

 Foarte bune .si eu le-am facut azi ,cu faina de secara . Sunt o minunatie 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
veronica cluj
Veronica-Daniela (veronica cluj) 13 Feb 2012, 07:45

Le-am facut si eu! Tot respectul si admiratia pentru rabdarea de a face betigase..eu nu am avut timpul si dispozitia necesara asa ca le-am taiat cu rotita zimtata si cu forme....aluatul e bun, se lucreaza usor..nu le-am dat cu albus, le-am lasat simple....totusi ce nu mi-a placut e faptul ca se simte pregnant gustul de drojdie..cred totusi ca e cam mult 42 de g..data viitoare pun doar 25 de g..cit e pt o jum de kg de faina....inca o reteta simpla si sanatoasa...multumiri!

Poza mea pentru reteta:
Teo Teo
Teo Teo 30 Mar 2011, 23:48

Lena, le-am incercat si pe ele,,,grisinele,,, sunt asa de bune!!! si baietelul meu de numai 1 anisor si trei luni,,,se servea singurel si rontaia ca un soricel! Urmeaza saratelele,,,o sa le fac curand, par a fi foarte, foarte bune si ele!

Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
Lilicica
Lilia (Lilicica) 11 Mar 2011, 10:52

Arata bine grisinele. Sunt sigura ca sunt si gustoase si pacatoase :D Adica ai tendinta sa mananci in continuu din ele. Eu incerc sa ma dezvat de gustari haotice si rontaieli intre mese, dar le voi pregati intr-o zi, pentru gustarile dintre mesele principale ( sper sa pot manca rational, nu pe toate o data :D ) 

Nota mea pentru reteta:
nusica
nusica 09 Mar 2011, 15:59

Da,o idee minunata,suntem stresati si am rontai mereu cate ceva.Lena,as vrea sa te intreb,exista mere invelite in foietaj ,dar de post?multumim si pentru bunatati si pentru grija fata de sanatatea si siluetele noastre.

Nota mea pentru reteta:
Ellena
Elena (Ellena) 09 Mar 2011, 14:11

Arata f.bine si mult mai sanatoase grisinele facute in casa! O idee f.buna sa le preparam noi!

Inventiva ca deobicei! Felicitari!

Cred ca ti le-a rontait Sofia pe toate

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 09 Mar 2011, 11:01

Si noi rontaim mereu grasine cumparate, chiar nu m-am gandit sa incerc sa le fac in casa. Multumesc pentru sugestie si reteta!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile