Buuuun, ne-am sărbătorit frumos, acum haideți să ne facem frumoase și sănătoase :)
Vă propun o rețetă și de post și dietetică - problema oricărui regim este faptul că avem tendința să ronțăim ceva, așa că am stat în week-end și am improvizat, calculat, scris (din păcate cam greu se găsesc pe net rețete de acest fel) și în final au ieșit aceste grisine delicioase. Au fost așa de bune că nu mi-a venit să cred, crocante, aromate, sărățele, gustoase rău - Sofia le ronțăia continuu - vă dați seama că inima mamei "creștea" ca o pâine :)
Recomand cu încredere și chiar insist să le încercați - plus la vitamine și fibre sunt o alintare pentru sufletul celui care ține la o alimentație sănătoasă și mai este și gurmand.
Încălziți apa și dizolvați în ea zahărul și drojdia.
Adăugați jumătate pahar de făină albă, amestecați bine și lăsați 20-30 de minute să se activeze drojdia.
În acest timp măsurați semințele, le amestecați și le dați prin aparatul de măcinat cafea.
După ce a făcut spumă drojdia adăugați în compoziție semințele - amestecați.
Apoi turnați 3 linguri de ulei, 1 linguriță de sare și amestecați din nou.
Și în final merge făina integrală de grâu - amestecați cu o lingură bine până se încorporează toată făina, și apoi ușor cu mâinile ca să adunați aluatul. Nu îl frământați activ, pentru că poate să fie puțin mai lipicios.
Presărați puțină făină pe masă, scoateți aluatul din bol și ușor îl frământați până devine uniform.
Îl puneți în bol înapoi, acoperiți cu prosop și lăsați să crească bine - 30-40 de minute.
După acest timp scoateți aluatul pe masă și îl tăiați în multe bucățele mici.
Întindeți rulouri cât mai subțiri din aceste bucățele și le tăiați la ce lungime vreți să fie grisinele.
Le aranjați într-o tavă așternută cu hârtie de copt, cu mici distanțe între ele.
Amestecați semințele de susan cu puțină sare, cu această compoziție vom presăra grisinele deasupra.
Se ung cu puțin albuș sau ulei și se presară cu susan/sare/mac.
Le coaceți la cuptor la foc mediu, până se rumenesc frumos.
În așa fel le faceți pe toate, la mine au fost cam 5 tăvi de grisine - se fac repede - până se rumenesc unele voi reușiți să pregătiți următoarea tavă.
Dacă vreți mai puține grisine micșorați cantitățile proporțional, dar vă garantez că o să vă pară rău :)
Lăsați puțin să se răcorească apoi savurați cu plăcere :)
Ups, cineva nu mai avea răbdare până fac eu pozele - erau și distractive și gustoase :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.