Buuuun, ne-am sarbatorit frumos, acum haideti sa ne facem frumoase si sanatoase :)
Va propun o reteta si de post si dietetica - problema oricarui regim este faptul ca avem tendinta sa rontaim ceva, asa ca am stat in week-end si am improvizat, calculat, scris (din pacate cam greu se gasesc pe net retete de acest fel) si in final au iesit aceste grisine delicioase. Au fost asa de bune ca nu mi-a venit sa cred, crocante, aromate, saratele, gustoase rau - Sofia le rontaia continuu - va dati seama ca inima mamei "crestea" ca o paine :)
Recomand cu incredere si chiar insist sa le incercati - plus la vitamine si fibre sunt o alintare pentru sufletul celui care tine la o alimentatie sanatoasa si mai este si gurmand.
Incalziti apa si dizolvati in ea zaharul si drojdia.
Adaugati jumatate pahar de faina alba, amestecati bine si lasati 20-30 de minute sa se activeze drojdia.
In acest timp masurati semintele, le amestecati si le dat prin aparatul de macinat cafea.
Dupa ce a facut spuma drojdia adaugati in compozitie semintele - amestecati.
Apoi turnati 3 linguri de ulei, 1 lingurita de sare si amesetcati din nou.
Si in final merge faina integrala de grau - amestecati cu o lingura bine pana se incorporeaza toata faina, si apoi usor cu mainile ca sa adunati aluatul. Nu il framantati activ, pentru ca poate sa fie putin mai lipicios.
Presarati putina faina pe masa, scoateti alautul din bol si usor il framantati pana devine uniform.
Il puneti in bol inapoi, acoperiti cu prosop si lasati sa creasca bine - 30-40 de minute.
Dupa acest timp scoateti aluatul pe masa si il taiati in multe bucatele mici.
Intindeti rulouri cat mai subtiri din aceste bucatele si le taiati la ce lungime vreti sa fie grisinele.
Le aranjati intr-o tava asternuta cu hartie de copt, cu mici distante intre ele.
Amestecati semintele de susan cu putina sare, cu aceasta compozitie vom presara grisinele deasupra.
Se ung cu putin albus sau ulei si se presara cu susan/sare/mac.
Le coaceti la cuptor la foc mediu, pana se rumensc frumos.
In asa fel le faceti pe toate, la mine au fost cam 5 tavi de grisine - se fac repede - pana se rumenesc unele voi reusiti sa pregatiti urmatoarea tava.
Daca vreti mai putine grisine micsorati cantitatile proportional, dar va garantez ca o sa va para rau :)
Lasati putin sa se racoreasca apoi savurati cu placere :)
Ups, cineva nu mai avea rabdare pana fac eu pozele - erau si distractive si gustoase :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.