Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post)

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post)

Să revin la vorba de la rețeta trecută - cine a spus că mâncarea de post nu este gustoasă.....? - poate fi gustoasă și încă cum... cu acest chec sunt sigură că toată lumea va ține post. Este foarte simplu de preparat, în schimb delicios și foarte ciocolatos, chiar nu mă gândeam că aș putea să realizez așa un chec cu aceste ingrediente.

Are textură bună, densă, gust intens de cacao - nucile și prunele îi dau nota finală - de culoare nu mai spun - aparatul meu foto a luat-o razna de tot, m-am chinuit și l-am gâdilat mult până am prins măcar o poză care să aducă cât de cât la realitate culoarea lui intens maronie.

A, și am uitat să vă spun că în acest chec ingredientul de bază este grișul...... dap, ce nu se mai inventează și mă bucur mult că se poate varia așa de bine mâncarea - chiar renunțând și la ceva colesterol.

Ingrediente

Griș de grâu
180 g
   
Zahăr
210 g
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Apă
250 ml
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Cacao pudră
30 g
alegeți cacao de calitate bună
Făină albă calitate superioară
100 g
   
Praf de copt
1.5 lingurite
   
Nuci
0.5 pahare
le tăiați puțin, dar nu foarte mărunt
Prune uscate
0.5 pahare
puteți folosi și stafide sau vișine/cireșe confiate - orice fructe uscate preferați - dar vă spun că prunele se "pupă" cel mai bine cu acest tip de chec

Pași de urmat

Pas 1

Amestecați grișul cu zahăr și esență de vanilie, adăugați apă, amestecați și lăsați toată compoziția 2-3 ore - să se umfle bine grișul.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 1
Pas 2

După acest timp adăugați uleiul, amestecați bine cu telul.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 2
Pas 3

Apoi urmează cacao trecută printr-o sită să nu fie cocoloașe. Amestecați bine.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 3
Pas 4

Adăugați făina amestecată cu praf de copt și trecută prin sită, amestecați bine.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 4
Pas 5

Și ultimele sunt prunele și nucile. Trebuie să vă iasă un aluat ca o smântână mai groasă, dar curgătoare - când îl turnați cu lingura, 2-3 secunde își ține forma.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 5
Pas 6

Așterneți cu hârtie de copt o tavă de chec și turnați aluatul în tavă. Dați la cuptorul încălzit la 180-200 de grade - pentru 40-45 de minute până trece testul scobitorii.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 6
Pas 7

Aici checul gata, după ce îl scoateți din cuptor lăsați-l 10 minute în tavă.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 7
Pas 8

Apoi îl răsturnați ușor pe un fund și lăsați încă vreo 15 minute pe o parte. După acest timp îl puneți normal pe un fund și lăsați să se răcească complet.

Atenție! Dacă îl tăiați cald se fărâmițează, rece se taie perfect.

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 8
Pas 9

Și aici mult chinuită poza, chiar nu înțeleg cum de aparatul foto nu a putut nicicum să-i arate culoarea originală - îmi tot făcea un roșcat din ăla oribil care nicicum nu era culoarea chec-ului.

Vi-l recomand cu încredere, să-l încercați neapărat.

Poftă Bună!

Chec cu ciocolată, nuci și prune (de post) - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 240 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 30

Cr?i?a
Cr?i?a 18 Jun 2018, 20:30

Prunele tb sa fie neapărat uscate?

Multumesc!

lena
Elena (lena) Cr?i?a 18 Jun 2018, 21:14

Da, uscate.

MariaTimuBica912
Bica Maria (MariaTimuBica912) 06 Feb 2018, 17:37

Abia astept sa fac acet chec. Arata senzational! Am facut ceva asemanator ....improvizez , de obicei

Anca Paula 1725
Anca Paula 1725 21 Dec 2017, 11:46

Buna,

Am facut si eu acest chec. Este excelent la gust, chiar si sotului eu i-a placut, care nu este adeptul acestui tip de praji. Insa ce ma nelamureste este de ce este asa sfaramicios? Am respectat toata reteta.

lena
Elena (lena) Anca Paula 1725 21 Dec 2017, 12:06

Este asa sfaramicios pentru ca nu contine oua 🤓

FulgusorFulguta267
FulgusorFulguta267 26 Nov 2017, 15:32

Buna ziua. Mulțumesc pentru rețetele gustoase. Am făcut de 2 ori acet chec si a iesit absolut delicios. Acum vreau sa adaptez rețeta pentru bebe. As putea folosi in loc de cacao pudra de roscove si sirop de artar in loc de zahar? Va iesi ceva?

Dacă da, la sirop cat ar trebui sa adaug?

Menționez ca am sirop grad A.

Mulțumesc anticipat.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) FulgusorFulguta267 26 Nov 2017, 15:37

Merge de adaptat, siropul il puneti in functie de cat de dulce va place, nu prea l-am folosit.

AlexandruPetrache442
Alexandru Petrache (AlexandruPetrache442) 09 Mar 2017, 22:08

Am pus stafide si coacaze negre neavand prune uscate.             A iesit grozav !                                                                       Multumesc Elena.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
camelica
camelica 16 Feb 2015, 13:40

Am facut aceasta reteta astazi.Foarte buna! Multumim

Nota mea pentru rețetă:
AlinaDrg
AlinaDrg 26 Nov 2014, 00:36

Vai de mine ce putere de convingere ai!!!modul in care faci reclama ma face sa saliveeez,i-l fac si eu pt weekend,merci pt reteta

Nota mea pentru rețetă:
Clarutza
Clarutza 24 Mar 2011, 21:03

Checul arata super!Am sa-l fac cat de curand si am sa va zic cum a iesit.Felicitari Lena!

Nota mea pentru rețetă:
elena moga
elena moga 24 Mar 2011, 10:22

Superrr..chiar azi il fac ! Multumesc Lena!

Natali
Natali 23 Mar 2011, 20:59

Checul e intr--adevar deosebit la gust, nici nu zici ca e de post!

Pentru culori naturale la poze, incearca sa faci pozele fara blitz. Ai niste geamuri asa de mari, prin care intra atita lumina, plus peretii albi si mobila partial alba, e pacat sa nu profiti de asa conditii bune pt. foto. Eu, apropo, ma chinui cu cearsafuri, sa fac fundaluri albe :))
Ia sa incerci sa faci poza in bucatarie, cit mai aproape de geam, si neaparat fara blitz. Sint sigura ca va iesi mult mai natural in privinta culorilor.

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile