Să revin la vorba de la rețeta trecută - cine a spus că mâncarea de post nu este gustoasă.....? - poate fi gustoasă și încă cum... cu acest chec sunt sigură că toată lumea va ține post. Este foarte simplu de preparat, în schimb delicios și foarte ciocolatos, chiar nu mă gândeam că aș putea să realizez așa un chec cu aceste ingrediente.
Are textură bună, densă, gust intens de cacao - nucile și prunele îi dau nota finală - de culoare nu mai spun - aparatul meu foto a luat-o razna de tot, m-am chinuit și l-am gâdilat mult până am prins măcar o poză care să aducă cât de cât la realitate culoarea lui intens maronie.
A, și am uitat să vă spun că în acest chec ingredientul de bază este grișul...... dap, ce nu se mai inventează și mă bucur mult că se poate varia așa de bine mâncarea - chiar renunțând și la ceva colesterol.
Amestecați grișul cu zahăr și esență de vanilie, adăugați apă, amestecați și lăsați toată compoziția 2-3 ore - să se umfle bine grișul.
După acest timp adăugați uleiul, amestecați bine cu telul.
Apoi urmează cacao trecută printr-o sită să nu fie cocoloașe. Amestecați bine.
Adăugați făina amestecată cu praf de copt și trecută prin sită, amestecați bine.
Și ultimele sunt prunele și nucile. Trebuie să vă iasă un aluat ca o smântână mai groasă, dar curgătoare - când îl turnați cu lingura, 2-3 secunde își ține forma.
Așterneți cu hârtie de copt o tavă de chec și turnați aluatul în tavă. Dați la cuptorul încălzit la 180-200 de grade - pentru 40-45 de minute până trece testul scobitorii.
Aici checul gata, după ce îl scoateți din cuptor lăsați-l 10 minute în tavă.
Apoi îl răsturnați ușor pe un fund și lăsați încă vreo 15 minute pe o parte. După acest timp îl puneți normal pe un fund și lăsați să se răcească complet.
Atenție! Dacă îl tăiați cald se fărâmițează, rece se taie perfect.
Și aici mult chinuită poza, chiar nu înțeleg cum de aparatul foto nu a putut nicicum să-i arate culoarea originală - îmi tot făcea un roșcat din ăla oribil care nicicum nu era culoarea chec-ului.
Vi-l recomand cu încredere, să-l încercați neapărat.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.