Stiu multa lume care are nostalgia dupa painea de candva, sa fie consistenta, cu miez elastic si gustos - o paine neagra adevarata ca pe vremuri. Ei, sa va spun ca am gasit aceasta reteta in Cartea de retete de la Herghelia, am si gustat-o cand am fost acolo. Acum am facut-o dupa reteta, un pic am improvizat pt ca nu a fost perfect corecta reteta - si asa am ajuns la painea perfecta.
Asa o painica buna si dietetica nu prea gasesti in comert, asa ca va recomand cu incredere s-o faceti acasa.
Sa nu va deruteze ca intr-o poza vedeti 3 tavi cu paine, am refacut reteta pt ca iese prea multa paine din reteta de baza. Deci, jos aveti ingredientele pentru 2 paini medii, de marimea tavii de cozonac.
Pregatiti ingredientele pentru paine.
Intr-un bol turnati 1 pahar din apa pregatita, cubul de drojdie si 2-3 linguri de faina alba.
Amestecati bine cu telul si lasati 10-15 minute.
Apoi tunrati restul de apa si sarea, amestecati bine.
Urmeaza faina alba.
Si ultima faina integrala.
Cu o lingura amestecati toate ingredientele pana se prind intre ele.
Apoi treceti aluatul pe masa de lucru si il framantati usor cu mainile pana se uniformizeaza.
Asa arata aluatul gata framantat, nelipicios si uniform.
Il acoperiti cu folie alimentara si il lasati sa dospeasca vreo ora - pana isi dubleaza volumul.
Aici dospit frumos, il scoateti din bol si il mai framantati putin pentru a uniformiza complet coca.
Il mai lasati 10 min sa se odihneasca apoi il lucrati.
Impartiti aluatul in 2 si formati 2 paini. Le puneti in tavile de cozonac unse cu putin ulei sau asternute cu hartie de copt - lasati sa creasca bine.
Sa nu va deruteze aici 3 paini - a fost o alta tura din o cantitate mai mare de aluat - de la tura cu 2 paini nu aveam poze la pasul 12-13.
Apoi puneti painea la cuptor pentru 45-60 de minute, la 180-200 grade, sa se coaca si rumeneasca bine. O scoateti din cuptor si lasati 10 minute in tavi, asa fierbinte cum este.
Dupa acest timp o rasturanti pe un fund si acoperiti cu un prosop pana se raceste complet. Ar fi perfect s-o lasati 5-6 ore sa se odihneasca si sa o puteti taia frumos.
Eu de obicei o fac seara si o tai dimineata, asa sunt sigura ca si-a luat timpul necesar pentru maturare si racire.
Aici aveti si sectiune, perfecta pentru orice - si pt sandwich-uri, mancare sau asa simpla - Sofia o mananca asa goala fara nimic altceva.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.