Știu multă lume care are nostalgia după pâinea de cândva, să fie consistentă, cu miez elastic și gustos - o pâine neagră adevărată ca pe vremuri. Ei, să vă spun că am găsit această rețetă în Cartea de rețete de la Herghelia, am și gustat-o când am fost acolo. Acum am făcut-o după rețetă, un pic am improvizat pt că nu a fost perfect corectă rețeta - și așa am ajuns la pâinea perfectă.
Așa o pâinică bună și dietetică nu prea găsești în comerț, așa că vă recomand cu încredere s-o faceți acasă.
Să nu vă deruteze că într-o poză vedeți 3 tăvi cu pâine, am refăcut rețeta pt că iese prea multă pâine din rețeta de bază. Deci, jos aveți ingredientele pentru 2 pâini medii, de mărimea tăvii de cozonac.
Pregătiți ingredientele pentru pâine.
Între-un bol turnați 1 pahar din apa pregătită, cubul de drojdie și 2-3 linguri de făină albă.
Amestecați bine cu telul și lăsați 10-15 minute.
Apoi turnați restul de apă și sarea, amestecați bine.
Urmează făina albă.
Și ultima făina integrală.
Cu o lingură amestecați toate ingredientele până se prind între ele.
Apoi treceți aluatul pe masa de lucru și îl frământați ușor cu mâinile până se uniformizează.
Așa arată aluatul gata frământat, nelipicios și uniform.
Îl acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați să dospească vreo oră - până își dublează volumul.
Aici dospit frumos, îl scoateți din bol și îl mai frământați puțin pentru a uniformiza complet coca.
Îl mai lăsați 10 min să se odihnească apoi îl lucrați.
Împărțiți aluatul în 2 și formați 2 pâini. Le puneți în tăvile de cozonac unse cu puțin ulei sau așternute cu hârtie de copt - lăsați să crească bine.
Să nu vă deruteze aici 3 pâini - a fost o altă tură dintr-o cantitate mai mare de aluat - de la tura cu 2 pâini nu aveam poze la pasul 12-13.
Apoi puneți pâinea la cuptor pentru 45-60 de minute, la 180-200 grade, să se coacă și rumenească bine. O scoateți din cuptor și lăsați 10 minute în tăvi, așa fierbinte cum este.
După acest timp o răsturnați pe un fund și o acoperiți cu un prosop până se răcește complet. Ar fi perfect s-o lăsați 5-6 ore să se odihnească și să o puteți tăia frumos.
Eu de obicei o fac seara și o tai dimineața, așa sunt sigură că și-a luat timpul necesar pentru maturare și răcire.
Aici aveți și secțiune, perfectă pentru orice - și pt sandwich-uri, mâncare sau așa simplă - Sofia o mănâncă așa goală fără nimic altceva.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.