Paine din faina integrala

Stiu multa lume care are nostalgia dupa painea de candva, sa fie consistenta, cu miez elastic si gustos - o paine neagra adevarata ca pe vremuri. Ei, sa va spun ca am gasit aceasta reteta in Cartea de retete de la Herghelia, am si gustat-o cand am fost acolo. Acum am facut-o dupa reteta, un pic am improvizat pt ca nu a fost perfect corecta reteta - si asa am ajuns la painea perfecta.

Asa o painica buna si dietetica nu prea gasesti in comert, asa ca va recomand cu incredere s-o faceti acasa.

Sa nu va deruteze ca intr-o poza vedeti 3 tavi cu paine, am refacut reteta pt ca iese prea multa paine din reteta de baza. Deci, jos aveti ingredientele pentru 2 paini medii, de marimea tavii de cozonac.

Ingrediente
Faina integrala de grau
700 g
nu faina neagra - cautati faina de grau, macinis integral
Faina alba calitate superioara
150 g
Drojdie proaspata
20 g
1 cub de drojdie
Apa
600 ml
apa sa fie calda, la temperatura camerei
Sare
1 lingurita
Pasi de urmat
Pas 1

Pregatiti ingredientele pentru paine.

Paine din faina integrala - Pas 1
Pas 2

Intr-un bol turnati 1 pahar din apa pregatita, cubul de drojdie si 2-3 linguri de faina alba.

Amestecati bine cu telul si lasati 10-15 minute.

Paine din faina integrala - Pas 2
Pas 3

Apoi tunrati restul de apa si sarea, amestecati bine.

Paine din faina integrala - Pas 3
Pas 4

Urmeaza faina alba.

Paine din faina integrala - Pas 4
Pas 5

Si ultima faina integrala.

Paine din faina integrala - Pas 5
Pas 6

Cu o lingura amestecati toate ingredientele pana se prind intre ele.

Paine din faina integrala - Pas 6
Pas 7

Apoi treceti aluatul pe masa de lucru si il framantati usor cu mainile pana se uniformizeaza.

Paine din faina integrala - Pas 7
Pas 8

Asa arata aluatul gata framantat, nelipicios si uniform.

Paine din faina integrala - Pas 8
Pas 9

Il acoperiti cu folie alimentara si il lasati sa dospeasca vreo ora - pana isi dubleaza volumul.

Paine din faina integrala - Pas 9
Pas 10

Aici dospit frumos, il scoateti din bol si il mai framantati putin pentru a uniformiza complet coca.

Paine din faina integrala - Pas 10
Pas 11

Il mai lasati 10 min sa se odihneasca apoi il lucrati.

Paine din faina integrala - Pas 11
Pas 12

Impartiti aluatul in 2 si formati 2 paini. Le puneti in tavile de cozonac unse cu putin ulei sau asternute cu hartie de copt - lasati sa creasca bine.

Sa nu va deruteze aici 3 paini - a fost o alta tura din o cantitate mai mare de aluat - de la tura cu 2 paini nu aveam poze la pasul 12-13.

Paine din faina integrala - Pas 12
Pas 13

Apoi puneti painea la cuptor pentru 45-60 de minute, la 180-200 grade, sa se coaca si rumeneasca bine. O scoateti din cuptor si lasati 10 minute in tavi, asa fierbinte cum este.

Paine din faina integrala - Pas 13
Pas 14

Dupa acest timp o rasturanti pe un fund si acoperiti cu un prosop pana se raceste complet. Ar fi perfect s-o lasati 5-6 ore sa se odihneasca si sa o puteti taia frumos.

Eu de obicei o fac seara si o tai dimineata, asa sunt sigura ca si-a luat timpul necesar pentru maturare si racire.

Paine din faina integrala - Pas 14
Pas 15

Aici aveti si sectiune, perfecta pentru orice - si pt sandwich-uri, mancare sau asa simpla - Sofia o mananca asa goala fara nimic altceva.

Pofta Buna!

Paine din faina integrala - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc (2 paini)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min