Si acum a venit timpul de o reteta de toba de pui(sau puteti sa faceti toba de curcan) pe care v-o propun pentru masa festiva - este reteta mea preferata de toba, dar chiar si copiii o mananca cu mare placere, deci preferata tuturor :)
Mai am o toba de pui pe site, ceva mai diferita ca mod de preparare si o gasiti aici: Reteta de toba de pui, dar puteti combina cumva aceste 2 retete, sugestie de la una din cititoarele site-ului - faceti carnea la cuptor, fara punga si pentru forma o puteti muta intr-o sticla de la apa, dar cu conditia sa raciti putin compozitia inainte. Este foarte delicioasa - mai colorata, un pic picanta, chiar merita incercata si servita la o masa festiva.
Eu o fac si pentru mic dejun, in loc de mezelurile clasice, si ca o mancare - gen piftie - o combin cu salata sau legume sotate.
Pregatim carnea - o curatam si spalam bine.
O taiati pe toata felii lungi si subtiri.
Peste carne puneti toate mirodeniile, usturoiul pisat si gelatina.
Amestecati bine totul - sa nu va fie frica sa puneti si mainile la treaba :)
Acest amestec se pune intr-o punga de friptura - o vedeti in poza.
Legati bine punga, si o puneti intr-o tava de chec/cozonac. Dati la cuptor, la 180-200 grade pentru 45-50 de minute.
Asa arata carnea gata, fierbinte, scoasa din cuptor.
Lasati 20-30 de minute sa se mai racoreasca, apoi cu o lingura incercati s-o mai agitati putin, apasand deasupra punga sa patrunda zeama mai multa printre bucatile de carne coapte.
Si pentru a avea o toba perfecta, sa fie cuprinsa toata de jeleu - va trebui sa puneti niste greutate peste ea pana se raceste.
Eu am pus o tava de chec, de aceeasi dimensiune cu cea in care am facut toba - si am incarcat-o cu tot ce aveam mai greu prin bucatarie(dar nu puneti mai mult de 2kg, va apasa prea tare si zeama va iesi complet de printre bucatile de carne, deci toba va fi prea uscata). Am facut toba seara si am lasat-o peste noapte, asa presata, pana s-a racit complet.
Dimineata am scos greutatile si am pus tava pentru cateva ore la frigider, sa se intareasca mai bine gelatina.
Apoi scoateti punga si toba este gata de feliat si servit.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.