Tobă de pui/curcan

Și acum a venit timpul de o rețetă de tobă de pui (sau puteți să faceți tobă de curcan) pe care v-o propun pentru masa festivă - este rețeta mea preferată de tobă, dar chiar și copiii o mănâncă cu mare plăcere, deci preferata tuturor :)

Mai am o tobă de pui pe site, ceva mai diferită ca mod de preparare și o găsiți aici: Rețeta de tobă de pui, dar puteți combina cumva aceste 2 rețete, sugestie de la una din cititoarele site-ului - faceți carnea la cuptor, fără pungă și pentru formă o puteți muta într-o sticlă de la apă, dar cu condiția să răciți puțin compoziția înainte. Este foarte delicioasă - mai colorată, un pic picantă, chiar merită încercată și servită la o masă festivă.

Eu o fac și pentru mic dejun, în loc de mezelurile clasice, și ca o mâncare - gen piftie - o combin cu salată sau legume sotate.

Ingrediente
Piept de pui
800 g
   
Pulpe de pui dezosate și fără piele
700 g
   
Usturoi (cățeii)
3 buc
sau 1 linguriță de usturoi granulat uscat
Piper negru
0.5 lingurite
   
Boia ardei dulce
2 lingurite
   
Sare
2 lingurite
   
Gelatină
30 g
   
Pași de urmat
Pas 1

Pregătim carnea - o curățăm și spălăm bine.

Tobă de pui/curcan - Pas 1
Pas 2

O tăiați pe toată felii lungi și subțiri.

Tobă de pui/curcan - Pas 2
Pas 3

Peste carne puneți toate mirodeniile, usturoiul pisat și gelatina.

Tobă de pui/curcan - Pas 3
Pas 4

Amestecați bine totul - să nu vă fie frică să puneți și mâinile la treabă :)

Tobă de pui/curcan - Pas 4
Pas 5

Acest amestec se pune într-o pungă de friptură - o vedeți în poză.

Tobă de pui/curcan - Pas 5
Pas 6

Legați bine punga, și o puneți într-o tavă de chec/cozonac. Dați la cuptor, la 180-200 grade pentru 45-50 de minute.

Tobă de pui/curcan - Pas 6
Pas 7

Așa arată carnea gata, fierbinte, scoasă din cuptor.

Lăsați 20-30 de minute să se mai răcorească, apoi cu o lingură încercați s-o mai agitați puțin, apăsând deasupra pungă să pătrundă zeama mai multă printre bucățile de carne coapte.

Tobă de pui/curcan - Pas 7
Pas 8

Și pentru a avea o tobă perfectă, să fie cuprinsă toată de jeleu - va trebui să puneți niște greutate peste ea până se răcește.

Eu am pus o tavă de chec, de aceeași dimensiune cu cea în care am făcut toba - și am încărcat-o cu tot ce aveam mai greu prin bucătărie (dar nu puneți mai mult de 2 kg, va apăsa prea tare și zeama va ieși complet de printre bucățile de carne, deci toba va fi prea uscată). Am făcut toba seara și am lăsat-o peste noapte, așa presată, până s-a răcit complet.

Tobă de pui/curcan - Pas 8
Pas 9

Dimineața am scos greutățile și am pus tava pentru câteva ore la frigider, să se întărească mai bine gelatina.

Tobă de pui/curcan - Pas 9
Pas 10

Apoi scoateți punga și toba este gata de feliat și servit.

Poftă Bună!

Tobă de pui/curcan - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10-12 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min