Recunosc că am mai făcut cozonaci, și au fost buni, dar știți voi senzația " parcă totuși îl vreau mai pufos, nu-i chiar ca ăla cumpărat...". Tot am experimentat rețete ca să găsesc această variantă de cozonac, și ura... am reușit! Rețeta care mi-a reușit exemplar am preluat-o de la Gabriela Cara, de pe blogul ei minunat și delicios.
Deci, despre cozonac - este foarte pufos, moale, aromat - se mănâncă la el astfel: " Hai să gust o felie - mmm, delicios - Mai iau una că parcă prea repede a fugit pe gât - la a 3-a felie - păi și ce dacă, așa o bunătate merge mâncată încă o felie.." - și uite așa vă treziți că ați mâncat jumate de cozonac.. rușine!
Atenție, este periculos de bun! Dar vă recomand cu încredere, este cel mai bun mâncat vreodată și bineînțeles că va fi desertul de bază la masa de Paște.
Pregătim ingredientele pentru aluat:
Laptele se amestecă cu zahărul și vanilia și se încălzește puțin pe aragaz - chestia mai maro deasupra este vanilia pudră pură, adică nu esență dar chiar aia naturală, măcinată. O să mai vorbim despre vanilie mai încolo în alte postări.
Făina (caldă, la temperatura camerei) se cerne într-un bol mai mare, să aveți loc de frământat în voie aluatul.
Într-un bol mai mic amestecați 1 pahar din laptele cald de la pasul 1 cu drojdia (atenție să nu fie fierbinte, că "omorâți" drojdia). Apoi adăugați 3-4 linguri de făină și mai amestecați o dată.
Faceți o adâncitură în făină și turnați amestecul de drojdie acolo.
Luați ușor cu degetele făina de prin părți și presărați peste maiaua de drojdie - fiți atenți cum arată suprafața făinii. Lăsați așa 15-30 de minute și vedeți în următorul pas ce se întâmplă.
Așa arată după 15-20 de minute - asta însemnă că drojdia lucrează, crește, deci un prim pas pentru cozonacul perfect este trecut.
Până crește maiaua puteți mixa 5 gălbenușuri cu sare, coajă de portocală și lămâie.
Și aici avem ingredientele gata pentru a începe frământatul de bază a cozonacului - făina cu maiaua de drojdie, amestecul de lapte cald, gălbenușurile și untul topit amestecat cu ulei.
În ligheanul cu făină și drojdie adăugați gălbenușurile și restul de lapte.
Amestecați toate ingredientele cu mâinile sau cu o lingură, până se leagă un pic aluatul.
Apoi cu mâinile frământați-l puțin și vedeți acum că suntem la începutul celei mai importante etape de pregătire a cozonacului - FRĂMÂNTAREA - da, știți că nu trecem de acest pas nicicum.
Înmuiați mâinile câte puțin în amestecul de grăsime (unt cu ulei) și dați-i bătaie bine - din toate părțile, vreo 20-30 de minute. Să nu vă lăsați ușor, trebuie să ardeți cumva în avans caloriile pe care le mâncați din cozonac mai încolo :) Tot așa periodic înmuiați mâinile în grăsime și continuați cu spor.
Și după 10-15 minute observați că aluatul devine moale, elastic și foarte plăcut - dar voi nu vă lăsați, tot mai bateți vreo 10 minute la el.
Și după toate astea acoperiți aluatul cu un prosop sau folie alimentară, puneți la un loc cald și lăsați să crească cam o oră și jumate.
Așa crește aluatul după o oră și jumate.
Cât crește aluatul nu uitați să pregătiți umplutura - bateți albușurile spumă tare, adăugați câte puțin zahăr mai pe la sfârșit, cam jumătate de pahar.
La acest amestec adăugați nucile mărunțite, amestecați bine și avem cea mai simplă și delicioasă umplutură pentru cozonac.
Dar puteți folosi și oricare alta vă place - mac, rahat, etc.
Să revenim la aluatul crescut frumos - scoateți atent folia de pe el și îl puneți atent pe o masă unsă bine cu ulei.
Dacă vreți 2 cozonaci mari tăiați aluatul în 2 părți - pentru fiecare cozonac câte una. Mai departe cam știți metoda.
Aici vă spun cum am făcut eu, cozonacii mei au fost medii, am făcut 2 cozonaci din jumătate de aluat plus o altă coptură din restul aluatului.
Deci am luat 1/4 din aluatul pregătit, am întins o bucată de aluat cu mâinile pe masa unsă cu ulei - îi dați o formă dreptunghiulară și să fie cam de 1 cm grosime.
Puneți umplutura peste aluat, cam 1 cm grosime și asta. O întindeți ușor cu o lingură.
În rețeta Video am făcut umplutura mai densă și a fost mult mai ușor de lucrat cu cozonacii. Am putut modela cozonacii din 2 rulouri.
Rulați cozonacul. Ca să faceți un cozonac mai mare ar trebui să rulați 2 astfel de rulade.
Eu așa am lăsat-o, am făcut un cozonac de talie mai mică.
Vedeți Rețeta Video cum am modelat 2 cozonaci mari și Babani.
Puneți cozonacul într-o tavă dreptunghiulară așternută cu hârtie de copt și lăsați să mai crească încă 60-90 de minute.
Aici cozonacii mei crescuți, înainte să-i pun la cuptor i-am uns cu gălbenuș de ou.
Le puneți la cuptor, la o temperatură medie de 180 grade pentru aproximativ o oră.
Dacă observați că se rumenesc prea tare înainte de timp, puneți deasupra lor, direct în cuptor, o folie de aluminiu.
Când sunt gata îi scoateți din cuptor și lăsați cam 15 de minute așa în tavă. Apoi îi scoateți cu tot cu hârtia din tavă și lăsați să se răcească complet 5-6 ore sau peste noapte, acoperiți cu prosop.
Apoi feliați și savurați pufosenia rezultată - chiar își merită timpul și efortul această rețetă, veți fi apreciați și singura problemă este că se termină foarte repede.
Poftă Bună!
Completare:
De 2 ani am început să fac cozonacii în tăvi de cozonac, nu în tăvi de chec. Observați în dreapta tava de cozonac, este mai adâncă și mai largă decât cea de chec și cozonacii au loc suficient să crească frumos și bine. Respectiv ies pufoși și nu crapă deloc.
Dimensiunea tăvilor de cozonac este 15x30 cm, adâncimea 10cm.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.