Acum o saptamana in urma eram de parerea ca "ce mai pot descoperi nou la clatite.... clasice, simple - bune dar parca o mancare de rutina.." Pana nu am fost servita cu niste clatite rusesti, absolut fantastice, minunate - si am zis ca la capitolul clatite am ce sa va mai aduc nou si interesant.
Din pacate reteta a fost din categoria - toate sunt la ochi - asa ca le-am facut de vreo 3-4 ori pana am ajuns la ecuatia corecta, literara - asa ca sa le puteti face si voi fara mare bataie de cap.
Stiti ca rusii au o saptamana pe an, inainte de post, cand toata lumea mananca tone de clatite - "Blini" asa le spun, si sarbatoarea se numeste "Maslenitza". Si ei nu le fac asa simple, subtirele - fiecare gospodina are reteta ei secreta si micile tips-uri ca sa iasa clatitele bune, fragede, cu gaurele, unse bine... etc.
Deci o prima reteta pe care merita s-o incercati - clatitele sunt moi, fragede, aromate - copilul meu tot fugea la bucatarie si nu ma lasa la primele 10 clatite sa mai adun si eu ceva de poze - ce sa mai zic de taica-su...:)
In primul rand se fierbe grisul cu lapte astfel:
Se pune 500 ml de lapte la fiert - cand incepe sa fiarba, adaugati "in ploaie" grisul, amestecand continuu cu un tel, sa nu fie cocoloase. Faceti focul mic si lasati sa fiarba incet 5 minute - amestecati periodic.
Dupa acele 5 minute stingeti focul, adaugati untul si lasati toata treaba asta sa se racoreasca, topeasca, umfle - 30 de minute.
Apoi turnati acest amestec intr-un bol in care veti face aluatul de clatite, adaugati o aroma, sare si zahar - amestecati bine.
Turnati restul de 250 ml lapte, amestecati.
In continuare adaugati ouale, amestecati bine cu telul sa le incorporati - puteti folosi si mixerul.
Adaugati faina si praful de copt - mixati bine.
O lingura de ulei, amestecati.
Si chiar inainte sa va apucati sa le coaceti adaugati apa minerala sau apa fiarta clocotita, fierbinte.
Infierbantati bine tigaia pt clatite - turnati putin ulei si ca sa scoateti excesul de ulei stergeti putin tigaia cu un servetel de hartie. Tigaia va fi unsa exact cum trebuie pt clatite.
Turnati aproximatv un polonic de aluat, lasati sa se coaca la foc mediu - cand observati marginile rumene luati o scobitoare si treceti usor cu ea prin marginea clatitei ca s-o desprindeti de tigaie.
Usor apucati cu degetele sau cu o paleta si intoarceti clatita pe cealalta parte - mai lasati 5-10 secunde.
O rasturnati apoi pe o farfurie plata si vedeti in continuare cum le aranjati.
Fiindca clatitele ies fragede si moi din prima nu mai este obligatoriu sa le claditi una peste alta sa se inmoaie si sa se opareasca. Eu imediat ce le scot din tigaie le aranjez frumos pt servire.
Deci - clatita scoasa o indoiti in jumatate.
Apoi inca in jumatate.
Si optional iar in jumate.
Si... uitati cum fuge de pe farfurie - de obicei se mai alinta sa i-o dau eu, aici repede le inhatza de pe farfurie si fugea.
Am prins-o in "flagrant" :)
Daca le formati ca la pasul 14, le puteti servi in asa mod - pe langa orice umplutura preferata - miere, gem, dulceata, etc.
Daca le dati forma ca la pasul 15, atunci le puteti servi asa - mai decorativ pe un platou mai mare cu umpluturi pe langa.
Vi le recomand cu incredere, chiar merita incercate.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.