Acum o săptămână în urmă eram de părerea că "ce mai pot descoperi nou la clătite.... clasice, simple - bune dar parcă o mâncare de rutină.." Până nu am fost servită cu niște clătite rusești, absolut fantastice, minunate - și am zis că la capitolul clătite am ce să vă mai aduc nou și interesant.
Din păcate rețeta a fost din categoria - toate sunt la ochi - așa că le-am făcut de vreo 3-4 ori până am ajuns la ecuația corectă, literară - așa ca să le puteți face și voi fără mare bătaie de cap.
Știți că rușii au o săptămână pe an, înainte de post, când toată lumea mănâncă tone de clătite - "Blini" așa le spun, și sărbătoarea se numește "Maslenița". Și ei nu le fac așa simple, subțirele - fiecare gospodină are rețeta ei secretă și micile tips-uri ca să iasă clătitele bune, fragede, cu găurele, unse bine... etc.
Deci o primă rețetă pe care merită s-o încercați - clătitele sunt moi, fragede, aromate - copilul meu tot fugea la bucătărie și nu mă lăsa la primele 10 clătite să mai adun și eu ceva de poze - ce să mai zic de taică-su...:)
În primul rând se fierbe grișul cu lapte astfel:
Se pune 500 ml de lapte la fiert - când începe să fiarbă, adăugați "în ploaie" grișul, amestecând continuu cu un tel, să nu fie cocoloașe. Faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet 5 minute - amestecați periodic.
După acele 5 minute stingeți focul, adăugați untul și lăsați toată treaba asta să se răcorească, topească, umfle - 30 de minute.
Apoi turnați acest amestec într-un bol în care veți face aluatul de clătite, adăugați o aromă, sare și zahăr - amestecați bine.
Turnați restul de 250 ml lapte, amestecați.
În continuare adăugați ouăle, amestecați bine cu telul să le încorporați - puteți folosi și mixerul.
Adăugați făina și praful de copt - mixați bine.
O lingură de ulei, amestecați.
Și chiar înainte să vă apucați să le coaceți adăugați apă minerală sau apă fiartă clocotită, fierbinte.
Înfierbântați bine tigaia pentru clătite - turnați puțin ulei și ca să scoateți excesul de ulei ștergeți puțin tigaia cu un șervețel de hârtie. Tigaia va fi unsă exact cum trebuie pentru clătite.
Turnați aproximativ un polonic de aluat, lăsați să se coacă la foc mediu - când observați marginile rumene luați o scobitoare și treceți ușor cu ea prin marginea clătitei ca s-o desprindeți de tigaie.
Ușor apucați cu degetele sau cu o paletă și întoarceți clătita pe cealaltă parte - mai lăsați 5-10 secunde.
O răsturnați apoi pe o farfurie plată și vedeți în continuare cum le aranjați.
Fiindcă clătitele ies fragede și moi din prima nu mai este obligatoriu să le clădiți una peste alta să se înmoaie și să se opărească. Eu imediat ce le scot din tigaie le aranjez frumos pentru servire.
Deci - clătita scoasă o îndoiți în jumătate.
Apoi încă în jumătate.
Și opțional iar în jumate.
Și... uitați cum fuge de pe farfurie - de obicei se mai alintă să i-o dau eu, aici repede le înhață de pe farfurie și fugea.
Am prins-o în "flagrant" :)
Dacă le formați ca la pasul 14, le puteți servi în așa mod - pe lângă orice umplutură preferată - miere, gem, dulceață, etc.
Dacă le dați formă ca la pasul 15, atunci le puteți servi așa - mai decorativ pe un platou mai mare cu umpluturi pe lângă.
Vi le recomand cu încredere, chiar merită încercate.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.