Clătite rusești cu griș

Acum o săptămână în urmă eram de părerea că "ce mai pot descoperi nou la clătite.... clasice, simple - bune dar parcă o mâncare de rutină.." Până nu am fost servită cu niște clătite rusești, absolut fantastice, minunate - și am zis că la capitolul clătite am ce să vă mai aduc nou și interesant.

Din păcate rețeta a fost din categoria - toate sunt la ochi - așa că le-am făcut de vreo 3-4 ori până am ajuns la ecuația corectă, literară - așa ca să le puteți face și voi fără mare bătaie de cap.

Știți că rușii au o săptămână pe an, înainte de post, când toată lumea mănâncă tone de clătite - "Blini" așa le spun, și sărbătoarea se numește "Maslenița". Și ei nu le fac așa simple, subțirele - fiecare gospodină are rețeta ei secretă și micile tips-uri ca să iasă clătitele bune, fragede, cu găurele, unse bine... etc.

Deci o primă rețetă pe care merită s-o încercați - clătitele sunt moi, fragede, aromate - copilul meu tot fugea la bucătărie și nu mă lăsa la primele 10 clătite să mai adun și eu ceva de poze - ce să mai zic de taică-su...:)

Ingrediente
Lapte de vacă
750 ml
   
Griș
30 g
   
Unt
50 g
   
Sare
0.5 lingurite
   
Zahăr
1 lingurita
   
Ouă
4 buc
   
Făină albă calitate superioară
125 g
   
Praf de copt
0.5 lingurite
   
Ulei de floarea-soarelui
1 lingura
   
Apă minerală
150 ml
sau apă clocotită fierbinte - așa parcă mi s-au părut și mai bune/fragede
Arome
0.5 lingurite
Puteți folosi vanilie, scorțișoară, rom, etc - orice vă place.
Pași de urmat
Pas 1

În primul rând se fierbe grișul cu lapte astfel:

Se pune 500 ml de lapte la fiert - când începe să fiarbă, adăugați "în ploaie" grișul, amestecând continuu cu un tel, să nu fie cocoloașe. Faceți focul mic și lăsați să fiarbă încet 5 minute - amestecați periodic.

Clătite rusești cu griș - Pas 1
Pas 2

După acele 5 minute stingeți focul, adăugați untul și lăsați toată treaba asta să se răcorească, topească, umfle - 30 de minute.

Clătite rusești cu griș - Pas 2
Pas 3

Apoi turnați acest amestec într-un bol în care veți face aluatul de clătite, adăugați o aromă, sare și zahăr - amestecați bine.

Clătite rusești cu griș - Pas 3
Pas 4

Turnați restul de 250 ml lapte, amestecați.

Clătite rusești cu griș - Pas 4
Pas 5

În continuare adăugați ouăle, amestecați bine cu telul să le încorporați - puteți folosi și mixerul.

Clătite rusești cu griș - Pas 5
Pas 6

Adăugați făina și praful de copt - mixați bine.

Clătite rusești cu griș - Pas 6
Pas 7

O lingură de ulei, amestecați.

Clătite rusești cu griș - Pas 7
Pas 8

Și chiar înainte să vă apucați să le coaceți adăugați apă minerală sau apă fiartă clocotită, fierbinte.

Clătite rusești cu griș - Pas 8
Pas 9

Înfierbântați bine tigaia pentru clătite - turnați puțin ulei și ca să scoateți excesul de ulei ștergeți puțin tigaia cu un șervețel de hârtie. Tigaia va fi unsă exact cum trebuie pentru clătite.

Clătite rusești cu griș - Pas 9
Pas 10

Turnați aproximativ un polonic de aluat, lăsați să se coacă la foc mediu - când observați marginile rumene luați o scobitoare și treceți ușor cu ea prin marginea clătitei ca s-o desprindeți de tigaie.

Clătite rusești cu griș - Pas 10
Pas 11

Ușor apucați cu degetele sau cu o paletă și întoarceți clătita pe cealaltă parte - mai lăsați 5-10 secunde.

Clătite rusești cu griș - Pas 11
Pas 12

O răsturnați apoi pe o farfurie plată și vedeți în continuare cum le aranjați.

Clătite rusești cu griș - Pas 12
Pas 13

Fiindcă clătitele ies fragede și moi din prima nu mai este obligatoriu să le clădiți una peste alta să se înmoaie și să se opărească. Eu imediat ce le scot din tigaie le aranjez frumos pentru servire.

Deci - clătita scoasă o îndoiți în jumătate.

Clătite rusești cu griș - Pas 13
Pas 14

Apoi încă în jumătate.

Clătite rusești cu griș - Pas 14
Pas 15

Și opțional iar în jumate.

Clătite rusești cu griș - Pas 15
Pas 16

Și... uitați cum fuge de pe farfurie - de obicei se mai alintă să i-o dau eu, aici repede le înhață de pe farfurie și fugea.

Clătite rusești cu griș - Pas 16
Pas 17

Am prins-o în "flagrant" :)

Clătite rusești cu griș - Pas 17
Pas 18

Dacă le formați ca la pasul 14, le puteți servi în așa mod - pe lângă orice umplutură preferată - miere, gem, dulceață, etc.

Clătite rusești cu griș - Pas 18
Pas 19

Dacă le dați formă ca la pasul 15, atunci le puteți servi așa - mai decorativ pe un platou mai mare cu umpluturi pe lângă.

Vi le recomand cu încredere, chiar merită încercate.

Poftă Bună!

Clătite rusești cu griș - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 15 buc (depinde cât de groase le turnați)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 45 min