Am numit-o mai generic pentru ca fructele le puteti varia cum va place si ce aveti prin frigider - lamaie, visine, amestec de fructe de padure - principala caracteristica obligatorie este ca aceste fructe sa fie acrisoare. La ultimul pas voi preciza cantitatile la lamaie, celelalte le puneti la fel ca in reteta de mai jos.
Asa imi iese de un timp ca lumea care ma cunoaste si mai stie si site-ul imi spun despre retetele lor - asta-i cea mai mare placere pt mine, pt ca de felul meu sunt o curioasa cum gasesti mai rar in acest domeniu. Asa am ajuns la aceasta reteta - o cunostinta buna mi-a spus de reteta casei a mamei sale, care locuieste in Kazahstan - m-a si servit cu placinta, apoi am facut-o impreuna - si la final am facut-o si pt site sa vedeti cat de buna este si cat de repede se face. Si un mesaj pt ea ca nu cunoaste romana: "Спасибо большое Асель тебе и твоей маме за такой замечательный рецепт, думаю что его оценят и пользователи сайта ! "
P.S. Sa stiti ca puteti folosi cu mare incredere la aceasta reteta fructele congelate (visine, merisoare, amestecuri de fructe de padure, etc) - mai aveam prin congelator vreun kg de amestec de fructe - coacaze, afine, zmeura si cirese - le-am pus in placinta si am facut loc pt noul sezon de fructe care vine.
Untul se taie bucati cat mai mici - eu nu-l aveam incalzit si l-am lasat asa taiat vreo ora pana s-a inmuiat putin.
La unt adaugati smantana si sarea.
Cu un tel sau mixer amestecati compozitia - sa mai desfaceti cocolosele mai mari - cele mici puteti sa le lasati, va fi chiar mai bine.
Adaugati faina amestecata cu bicarbonatul la compozitia de mai sus - amestecati totul cu o lingura pana se leaga aluatul.
Apoi il scoateti pe o suprafata presarata cu faina mai multa si framantati putin - sa-l uniformizati si sa aiba o textura mai neteda.
Puneti aluatul intr-o punga si il lasati la frigider aproximativ 30 de minute.
In acest timp pregatit fructele - daca sunt congelate aveti grija din timp sa le decongelati.
Le puneti intr-o sita si lasati sa se scurga sucul din ele.
Apoi le treceti intr-un bol, adaugati 1 ou si 1 pahar de zahar - amestecati bine.
Aluatul il scoateti din frigider, si impartiti in 2 parti - una mai mica alta mai mare.
Bucata de aluat mai mare o intindeti frumos cu facaletul, sa fie cam de 5 mm grosime - nu uitati sa presarati faina ca sa intindeti fara probleme foaia. O treceti atent intr-o tava de cuptor simpla - la mine a fost cea de aragaz de 4 ochiuri. O mai corectati putin cu mainile daca nu acopera perfect tava si lasati o mica bordura in sus ca sa nu curga umplutura la coacere.
Distribuiti fructele uniform pe toata suprafata placintei.
Intindeti si a 2-a foaie de aluat acoperiti cu ea umplutura, lipiti marginile bine si faceti cateva taieturi cu cutitul in placinta.
Puneti placinta la cuptor, la 200 grade timp de 45 de minute - pana se rumeneste bine.
Cand este rumena o scoateti si lasati sa se racoreasca bine.
Apoi o portionati si pudrati cu zahar pudra (optional).
Se poate servi si calda si rece - doar sa stiti ca atunci cand o taiati calda nu va avea sectiunea perfecta - este mai moale si frageda.
O puteti servi individual la fiecare in farfurie.
Sau o portionati bucati mai mici si prezentati un platou mai mare.
Am facut si cu visine - pacat cu nu merge sa pun si poza - 1kg visine+1 pahar zahar+1 ou.
Varianta cu lamaie: 2 lamai intregi date prin masina de tocat sau blender +1 oua+ 1 pahar de zahar
A fost f. delicioasa si cu kliukva (cranberries) - un fel de merisoare, se gasesc la magazinul rusesc congelate.
Extra-super delicioasa si combinatia mea de afine, coacaze, zmeura si cirese - am ajuns sa fac la aceasta placinta asa cum fac piticii in Alba ca Zapada " Placinta cu afine!!!?"
Deci va recomand cu incredere.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.