Am văzut în piață fasole nouă, mare și frumoasă și mi-a venit poftă de fasole cu ciolan afumat. Am luat fasolea, ciolanul și cu ajutorul atotputernicului Google găsisem o mulțime de variante de preparare. Această rețetă am făcut-o cu ce aveam în casă, respectând pașii de bază din ce văzusem pe alte site-uri. Rezultatul a fost foarte bun și gustos, deși eu nu sunt mâncătoare de fasole, această rețetă o s-o mai fac cu siguranță.
În primul rând, dacă aveți timp și planificați să faceți fasolea cu ciolan, ar fi bine s-o puneți în apă pentru câteva ore. Va fierbe mult mai repede, într-o jumătate de oră va fi gata.
Așa deci, alegeți și spălați fasolea.
Puneți fasolea la fiert, și pentru ca să excludem partea cu balonările după ce mâncați fasole, ar fi bine să schimbați apa în care fierbe fasolea. După 10 min de fierbere, scurgeți apa și turnați apă clocotită deasupra, repetați procedura de 2-3 ori.
După ce ați schimbat a 3-a apă, puneți ciolanul, turnați apă ca să se acopere totul.
O ceapă o tăiați în 4 și împreună cu frunza de dafin, o puneți în ceaun.
După ce totul începe să fiarbă, faceți focul mic, acoperiți cu capac și lăsați să fiarbă aproximativ 1 oră, 1 oră și jumătate (Până se fierbe fasolea bine)
În timpul în care fierbe fasolea și ciolanul, curățați, spălați morcovii și 2 cepe.
Ceapa o tăiați mărunt (dar nu prea), morcovii îi dați prin răzătoare.
După ce a fiert fasolea, scoateți ciolanul din ceaun și lăsați să se răcorească puțin.
Luați oala cu fasole de pe foc.
Scoateți carnea de pe ciolan și o tăiați bucățele potrivite, după preferință.
Într-o tigaie mare căliți ceapa și morcovii bine.
După ce se prăjesc legumele, adăugați carnea de pe ciolan, lăsați 5 min să se călească.
Peste carne puneți pasta de roșii. Eu am pus și niște amestec de legume pentru mâncăruri făcut în casă (este aleatoriu). Amestecați bine și mai lăsați câteva minute.
Cu un polonic puneți fasolea din ceaun peste amestecul din tigaie.
Dacă aveți tigaie mică, faceți invers - scurgeți apa din fasole într-o farfurie, adăugați legumele, turnați puțină apă din fasole atât cât să nu fie lichid amestecul.
Amestecați bine totul, lăsați să fiarbă aproximativ 15 minute.
Sărați, piperați, puneți verdeața tăiată mărunt și tarhonul (dacă vă place și îl aveți). Stingeți focul.
Poftă bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.