Mâncare de fasole cu ciolan afumat

Am văzut în piață fasole nouă, mare și frumoasă și mi-a venit poftă de fasole cu ciolan afumat. Am luat fasolea, ciolanul și cu ajutorul atotputernicului Google găsisem o mulțime de variante de preparare. Această rețetă am făcut-o cu ce aveam în casă, respectând pașii de bază din ce văzusem pe alte site-uri. Rezultatul a fost foarte bun și gustos, deși eu nu sunt mâncătoare de fasole, această rețetă o s-o mai fac cu siguranță.

Ingrediente
Fasole uscată albă
500 g
   
Ciolan afumat
1.5 kg
Sau costiță afumată
Morcovi
2 buc
   
Ceapă albă
3 buc
   
Pastă de tomate
2 linguri
3 linguri dacă este mai puțin concentrată
Frunză de dafin
2 buc
   
Mărar verde
1 buc
adică o legătură
Tarhon uscat
0.5 lingurite
   
Piper negru
0.25 lingurite
   
Sare
1 lingura
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Pași de urmat
Pas 1

În primul rând, dacă aveți timp și planificați să faceți fasolea cu ciolan, ar fi bine s-o puneți în apă pentru câteva ore. Va fierbe mult mai repede, într-o jumătate de oră va fi gata.

Așa deci, alegeți și spălați fasolea.

Mâncare de fasole cu ciolan afumat - Pas 1
Pas 2

Puneți fasolea la fiert, și pentru ca să excludem partea cu balonările după ce mâncați fasole, ar fi bine să schimbați apa în care fierbe fasolea. După 10 min de fierbere, scurgeți apa și turnați apă clocotită deasupra, repetați procedura de 2-3 ori.

Mâncare de fasole cu ciolan afumat - Pas 2
Pas 3

După ce ați schimbat a 3-a apă, puneți ciolanul, turnați apă ca să se acopere totul.

O ceapă o tăiați în 4 și împreună cu frunza de dafin, o puneți în ceaun.

După ce totul începe să fiarbă, faceți focul mic, acoperiți cu capac și lăsați să fiarbă aproximativ 1 oră, 1 oră și jumătate (Până se fierbe fasolea bine)

 

Mâncare de fasole cu ciolan afumat - Pas 3
Pas 4

În timpul în care fierbe fasolea și ciolanul, curățați, spălați morcovii și 2 cepe.

Ceapa o tăiați mărunt (dar nu prea), morcovii îi dați prin răzătoare.

Mâncare de fasole cu ciolan afumat - Pas 4
Pas 5

După ce a fiert fasolea, scoateți ciolanul din ceaun și lăsați să se răcorească puțin.

Luați oala cu fasole de pe foc.

Mâncare de fasole cu ciolan afumat - Pas 5
Pas 6

Scoateți carnea de pe ciolan și o tăiați bucățele potrivite, după preferință.

Mâncare de fasole cu ciolan afumat - Pas 6
Pas 7

Într-o tigaie mare căliți ceapa și morcovii bine.

Mâncare de fasole cu ciolan afumat - Pas 7
Pas 8

După ce se prăjesc legumele, adăugați carnea de pe ciolan, lăsați 5 min să se călească.

Mâncare de fasole cu ciolan afumat - Pas 8
Pas 9

Peste carne puneți pasta de roșii. Eu am pus și niște amestec de legume pentru mâncăruri făcut în casă (este aleatoriu). Amestecați bine și mai lăsați câteva minute.

Mâncare de fasole cu ciolan afumat - Pas 9
Pas 10

Cu un polonic puneți fasolea din ceaun peste amestecul din tigaie.

Dacă aveți tigaie mică, faceți invers - scurgeți apa din fasole într-o farfurie, adăugați legumele, turnați puțină apă din fasole atât cât să nu fie lichid amestecul.

Mâncare de fasole cu ciolan afumat - Pas 10
Pas 11

Amestecați bine totul, lăsați să fiarbă aproximativ 15 minute.

Mâncare de fasole cu ciolan afumat - Pas 11
Pas 12

Sărați, piperați, puneți verdeața tăiată mărunt și tarhonul (dacă vă place și îl aveți). Stingeți focul.

Poftă bună!

Mâncare de fasole cu ciolan afumat - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kg (6 porții sănătoase)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 20 min