Am vazut in piata fasole noua, mare si frumoasa si mi-a venit pofta de fasole cu ciolan afumat. Am luat fasolea, ciolanul si cu ajutorul atotputernicului Google gasisem o multime de variante de preparare. Aceasta reteta am facut-o cu ce aveam in casa, respectand pasii de baza din ce vazusem pe alte site-uri. Rezultatul a fost foarte bun si gustos, desi eu nu sunt mancatoare de fasole, aceasta reteta o s-o mai fac cu siguranta.
In primul rand, daca aveti timp si planificati sa faceti fasolea cu ciolan, ar fi bine s-o puneti in apa pentru cateva ore. Va fierbe mult mai repede, intr-o jumatate de ora va fi gata.
Asa deci, alegeti si spalati fasolea.
Puneti fasolea la fiert, si pentru ca sa excludem partea cu balonarile dupa ce mancati fasole, ar fi bine sa schimbati apa in care fierbe fasolea. Dupa 10 min de fierbere, scurgeti apa si turnati apa clocotita deasupra, repetati procedura de 2-3 ori.
Dupa ce ati schimbat a 3-a apa, puneti ciolanul, turnati apa ca sa se acopere totul.
O ceapa o taiati in 4 si impreuna cu frunza de dafin, o puneti in ceaun.
Dupa ce totul incepe sa fiarba, faceti focul mic, acoperiti cu capac si lasati sa fiarba aproximativ 1 ora, 1 ora si jumate(Pana se fierbe fasolea bine)
In timpul in care fierbe fasolea si ciolanul, curatati, spalati morcovii si 2 cepe.
Ceapa o taiati marunt(dar nu prea), morcovii ii dati prin razatoare.
Dupa ce a fiert fasolea, scoateti ciolanul din ceaun si lasati sa se racoreasca putin.
Luati oala cu fasole de pe foc.
Scoateti carnea de pe ciolan si o taiati bucatele potrivite, dupa preferinta.
Intr-o tigaie mare caliti ceapa si morcovii bine.
Dupa ce se prajesc legumele, adaugati carnea de pe ciolan, lasati 5 min sa se caleasca.
Peste carne puneti pasta de rosii. Eu am pus si niste amestec de legume pentru mancaruri facut in casa(este aleatoriu). Amestecati bine si mai lasati cateva minute.
Cu un polonic puneti fasolea din ceaun peste amestecul din tigaie.
Daca aveti tigaie mica, faceti invers - scurgeti apa din fasole intr-o farfurie, adaugati legumele, turnati putina apa din fasole atat cat sa nu fie lichid amestecul.
Amestecati bine totul, lasati sa fiarba aproximativ 15 minute.
Sarati, piperati, puneti verdeata taiata marunt si tarhonul(daca va place si il aveti). Stingeti focul.
Pofta buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.