Am fost servită săptămâna trecută cu o prăjitură delicioasă de cireșe și bineînțeles am cerut rețeta :)
Uimirea mea a fost că sunt ingredientele foarte simple, prăjitura se face repede și este o delicatesă - pufoasă, ușoară, frumoasă - chiar v-o recomand cu încredere.
Doamna care mi-a dat rețeta (Nicușoara te pup, mai vreau rețete de prăjituri bune și rapide :) mi-a spus că este rețeta ei de bază și pt alte fructe, pt ruladă cu gem - și bineînțeles o are de la o altă doamnă la care a stat în gazdă de vreo 15 -20 de ani - vă dați seama câtă vechime are rețeta :)
Atenție! Ingredientele sunt pt o tavă mare de cuptor (de 4 arzătoare), dacă vreți mai puțin micșorați proporțional ingredientele.
Cireșele se curăță de sâmburi și se taie jumătăți.
Se separă în 2 boluri mari albușurile de gălbenușuri.
Adăugați cele 10 linguri de zahăr la gălbenușuri și bateți bine cu mixerul până se fac spumă albă.
Într-un bol mai mic vă pregătiți puțină apă clocotită fierbinte și o lingură.
Porniti din nou mixerul și pe parcurs ce se bat gălbenușurile adăugați una câte una 7 linguri de apă fierbinte - bateți bine după fiecare lingură.
Apoi separat bateți albușurile spumă - să treacă testul cu răsturnatul bolului - dacă stau bine, sunt gata.
Adăugați albușurile la gălbenușuri și atent și încet amestecați cu mișcări de sus în jos compoziția.
Apoi adăugați făina și la fel, foarte încet și atent amestecați tot aluatul - cu mișcări de sus în jos.
Și gata, asta-i tot aluatul pentru prăjitură.
La cireșe adăugați 2 linguri de amidon sau făină și amestecați - asta ca să nu lase sucul și culoarea în prăjitură.
Într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt (opțional o puteți unge hârtia cu puțin ulei sau unt), turnați aluatul, îl întindeți uniform pe toată suprafața.
Deasupra puneți cireșele pregătite anterior, distribuiți uniform peste tot.
Coaceți prăjitura la foc mediu - 180-200 grade, timp de 20 de minute - apoi o mai puteți lăsa încă 5-10 minute la un foc mai mic 150-130 grade.
Aveți grijă că se face foarte repede.
Apoi o scoateți, lăsați să se răcească, porționați și serviți ornata cu puțin zahăr pudra.
Foarte simplă și foarte bună, păcat să nu o încercați.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.