Dulceață de căpșuni

Vorbeam săptămânile trecute cu o colegă de la cursuri despre dulceața de căpșuni, metode și rețete - ea mi-a spus despre cum face, și a 2-a zi a adus și o mostră de anul trecut să gustăm. A fost delicioasă, și bineînțeles am și aplicat metoda să vă arăt și vouă. Avantajul rețetei este faptul că fructele sunt întregi, nu se zdrobesc la fierberea excesivă.

Printre altele am dat într-o carte de conserve de această rețetă, ca metodă franțuzească de a face dulceață - deci clar că ar trebui să fie bună, și chiar este.

Vă recomand să nu puneți mai mult de 2 kg de căpșuni la o fierbere, ca să le puteți lucra bine. Eu deja am făcut o tură, sper că pozele vă vor convinge să încercați și voi rețeta.

Promit peste câteva zile să vă arăt și metoda mea de a face dulceață, puțin diferită dar la fel de delicioasă.

Ingrediente
Căpșuni
1 kg
   
Zahăr
1 kg
   
Apă
200 ml
   
Lămâie
0.5 buc
sucul de la jumătate de lămâie
Pași de urmat
Pas 1

Căpșunile se spală și se curăță bine - se lasă la scurs de apă.

Dulceață de căpșuni - Pas 1
Pas 2

Într-o cratiță puneți la fiert apa.

Dulceață de căpșuni - Pas 2
Pas 3

Jumătatea de lămâie se scurge de suc.

Dulceață de căpșuni - Pas 3
Pas 4

Când începe să fiarbă apa în cratiță adăugați zahărul și sucul de lămâie, amestecați.

Dulceață de căpșuni - Pas 4
Pas 5

Lăsați să fiarbă siropul până se dizolvă complet zahărul și mai lăsați încă 10-15 minute să fiarbă și să se lege.

Dulceață de căpșuni - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați căpșunile, amestecați ușor și lăsați până încep să fiarbă.

Dulceață de căpșuni - Pas 6
Pas 7

Când fierb, lăsați-le 5 minute la foc mic apoi stingeți focul și lăsați dulceața să se răcească complet în cratiță.

Dulceață de căpșuni - Pas 7
Pas 8

După ce se răcește lucrăm mai departe cu ea - veți observa că după răcire fructele absorb zahăr și sirop și devin puțin mai confiate.

Dulceață de căpșuni - Pas 8
Pas 9

Strecurați dulceața printr-o sită, fructele le lăsați deoparte, siropul îl turnați înapoi în oala în care ați fiert dulceața.

Dulceață de căpșuni - Pas 9
Pas 10

Puneți acest sirop la fiert la foc mic până obțineți consistența dorită - știți voi metoda cu picătura care stă bine pe o farfurie.

Dulceață de căpșuni - Pas 10
Pas 11

După ce a fiert, adăugați fructele în sirop, lăsați să fiarbă 5-10 minute încet.

Dulceață de căpșuni - Pas 11
Pas 12

Borcanele le spălați bine și le uscați la cuptor.

Dulceață de căpșuni - Pas 12
Pas 13

Apoi turnați dulceața în borcane și le înfiletați bine.

Va rămâne puțin sirop, puteți să-l conservați separat și faceți la iarnă băuturi bio de fructe sau ornați ceva din dulciuri.

Dulceață de căpșuni - Pas 13
Pas 14

După cum am și spus, avantajul metodei este faptul că fructele rămân întregi și siropul este legat.

Încercați și vedeți cât de bună este :)

Poftă Bună!

Dulceață de căpșuni - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 borcane de 320 ml)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min