Ce păcat să nu beneficiem de acest sezon plin de toate verdețurile, fructele și legumele posibile - la iarnă sigur mă enervez că parcă ceva mi-a mai scăpat. Așa a fost și cu frunzele de viță de vie pentru sarmale, când cele din comerț sunt sărate, rupte... numa' enervare când vrei niște sărmăluțe bune și fragede. Anul ăsta mi-am făcut din start rezervă, după ce am luat de la o bătrână din piață vreo 15 legături de frunze - m-am și apucat de treabă, vedeți mai jos cum.
Apropo, la fel puteți să faceți și frunzele de ștevie, am testat - sunt perfecte după decongelare, parcă sunt proaspete pregătite pentru sarmale.
Recomand congelatorul pentru toată lumea, faceți o investiție dar sigur sunteți mulțumiți tot anul de legume și fructe naturale. Pe parcurs vă voi mai arăta și alte metode de congelare a legumelor/fructelor, este metoda mea preferată și cea mai comodă și rapidă - nu sar capacele și nu se strică nimic.
Frunzele se spală una câte una și se lasă puțin la scurs.
Apă se pune la fiert, când începe să clocotească adăugați sarea.
Adăugați frunzele și lăsați 20-30 de secunde să se opărească. Observați că se schimbă culoarea, atunci repede le scoateți.
Le puneți sub jet de apă rece și lăsați 2-3 minute să se răcorească.
Lăsați frunzele opărite să se scurgă bine de apă, eu le pun de obicei într-o sită sau în oala aceea specială pentru paste.
Apoi luați câte o frunză, o puneți pe un fund și urmați atent pașii - eu am mai testat diverse metode de congelare și vă promit că asta-i cea mai optimă și elegantă.
Îndoiți frunza din ambele laturi, să fie de lățime cam cât un deget.
Și ușor din margine rulați frunza ca o țigaretă.
Și voila! Una bucată frunză pentru o sarma delicioasă este gata :)
Puneți aceste mici rulouri într-o pungă, una peste alta - eu am pus cam 20 de bucăți în fiecare pungă.
După ce ați completat punga, ușor scoateți aerul din ea și o legați mai strâns, să nu se balabănească frunzele acolo.
Și aici, într-o pungă mai mare am pus toate punguțele mici - la iarnă îmi scot cât trebuie și sunt gospodină :)
Le puneți la congelator, când vă trebuie le scoateți obligatoriu din timp, să se decongeleze natural - altfel le stricați și rupeți.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.