Ce pacat sa nu beneficiem de acest sezon plin de toate verdeturile, fructele si legumele posibile - la iarna sigur ma enervez ca parca ceva mi-a mai scapat. Asa a fost si cu frunzele de vita de vie pentru sarmale, cand cele din comert sunt sarate, rupte..... numa enervare cand vrei niste sarmalute bune si fragede. Anul asta mi-am facut din start rezerva, dupa ce am luat de la o batrana din piata vreo 15 legaturi de frunze - m-am si apucat de treaba, vedeti mai jos cum.
Apropo, la fel puteti sa faceti si frunzele de stevie, am testat - sunt perfecte dupa decongelare, parca sunt proaspete pregatite pt sarmale.
Recomand congelatorul pt toata lumea, faceti o investitie dar sigur sunteti multumiti tot anul de legume si fructe naturale. Pe parcurs va voi mai arata si alte metode de congelare a legumelor/fructelor, este metoda mea preferata si cea mai comoda si rapida - nu sar capacele si nu se strica nimic.
Frunzele se spala una cate una si se lasa putin la scurs.
Apa se pune la fiert, cand incepe sa clocoteasca adaugati sarea.
Adaugati frunzele si lasati 20-30 de secunde sa se opareasca. Observati ca sa schimba culoarea, atunci repede le scoateti.
Le puneti sub jet de apa rece si lasati 2-3 minute sa se racoreasca.
Lasati frunzele oparite sa se scurga bine de apa, eu le pun de obicei intr-o sita sau in oala aceea speciala pentru paste.
Apoi luati cate o frunza, o puneti pe un fund si urmati atent pasii - eu am mai testat diverse metode de congelare si va promit ca asta-i cea mai optima si eleganta.
Indoiti frunza din ambele laturi, sa fie de latime cam cat un deget.
Si usor din margine rulati frunza ca o tzigareta.
Si voila! Una bucata frunza pentru o sarma delicioasa este gata :)
Puneti aceste mici rulouri intr-o punga, una peste alta - eu am pus cam 20 de bucati in fiecare punga.
Dupa ce ati completat punga, usor scoateti aerul din ea si o legati mai strans, sa nu se balabaneasca frunzele acolo.
Si aici intr-o punga mai mare am pus toate pungutele mici - la iarna imi scot cat trebuie si sunt gospodina :)
Le puneti la congelator, cand va trebuie le scoateti obligatoriu din timp, sa se decongeleze natural - altfel le stricati si rupeti.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.