Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator

Ce păcat să nu beneficiem de acest sezon plin de toate verdețurile, fructele și legumele posibile - la iarnă sigur mă enervez că parcă ceva mi-a mai scăpat. Așa a fost și cu frunzele de viță de vie pentru sarmale, când cele din comerț sunt sărate, rupte... numa' enervare când vrei niște sărmăluțe bune și fragede. Anul ăsta mi-am făcut din start rezervă, după ce am luat de la o bătrână din piață vreo 15 legături de frunze - m-am și apucat de treabă, vedeți mai jos cum.

Apropo, la fel puteți să faceți și frunzele de ștevie, am testat - sunt perfecte după decongelare, parcă sunt proaspete pregătite pentru sarmale.

Recomand congelatorul pentru toată lumea, faceți o investiție dar sigur sunteți mulțumiți tot anul de legume și fructe naturale. Pe parcurs vă voi mai arăta și alte metode de congelare a legumelor/fructelor, este metoda mea preferată și cea mai comodă și rapidă - nu sar capacele și nu se strică nimic.

Ca bonus o postare pe forum despre mica mea vacanță.

Ingrediente
Frunze de viță
20 buc
asta pentru o tură mică de sarmale, puneți frunze câte vreți
Apă
3 l
   
Sare
1 lingura
   
Pași de urmat
Pas 1

Frunzele se spală una câte una și se lasă puțin la scurs.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 1
Pas 2

Apă se pune la fiert, când începe să clocotească adăugați sarea.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 2
Pas 3

Adăugați frunzele și lăsați 20-30 de secunde să se opărească. Observați că se schimbă culoarea, atunci repede le scoateți.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 3
Pas 4

Le puneți sub jet de apă rece și lăsați 2-3 minute să se răcorească.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 4
Pas 5

Lăsați frunzele opărite să se scurgă bine de apă, eu le pun de obicei într-o sită sau în oala aceea specială pentru paste.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 5
Pas 6

Apoi luați câte o frunză, o puneți pe un fund și urmați atent pașii - eu am mai testat diverse metode de congelare și vă promit că asta-i cea mai optimă și elegantă.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 6
Pas 7

Îndoiți frunza din ambele laturi, să fie de lățime cam cât un deget.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 7
Pas 8

Și ușor din margine rulați frunza ca o țigaretă.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 8
Pas 9

Și voila! Una bucată frunză pentru o sarma delicioasă este gata :)

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 9
Pas 11

Puneți aceste mici rulouri într-o pungă, una peste alta - eu am pus cam 20 de bucăți în fiecare pungă.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 11
Pas 12

După ce ați completat punga, ușor scoateți aerul din ea și o legați mai strâns, să nu se balabănească frunzele acolo.

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 12
Pas 13

Și aici, într-o pungă mai mare am pus toate punguțele mici - la iarnă îmi scot cât trebuie și sunt gospodină :)

Le puneți la congelator, când vă trebuie le scoateți obligatoriu din timp, să se decongeleze natural - altfel le stricați și rupeți.

Poftă Bună!

Frunze de viță de vie pentru iarnă, la congelator - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 buc (puneți câte vreți)
Timp de preparare:
5 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min