Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail)

Rețeta pe care demult am ochit-o și planificam s-o fac - și păcat că am așteptat atât... o bunătate, fragedă, aromată... altfel nici nu poate fi, doar este o rețetă clasică franțuzească :)

Variante am găsit pe net foarte multe, și mai simple și mai sofisticate - eu am ales o combinație simplă, am luat dintr-o parte una de pe alt blog altceva și cred că am nimerit perfect. Se face f.simplu dar nu mai este un pui banal la cuptor, este o delicatesă.... și puteți să vă delectați familia fără mari complicații.

Usturoi din start vă spun că trebuie chiar atât, eu credeam că este mult, dar după ce am mâncat din ea aș mai fi pus vreo 20 de căței de usturoi :) Usturoiul devine foarte aromat, moale și o să vă vină să-l mâncați simplu pe pâine.

Ingrediente
Pui întreg
1 buc
sau puteți să folosiți numai pulpe - merge și așa
Usturoi
40 buc
40 de căței
Vin alb demisec
100 ml
sau 50 ml de coniac
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Sare
1 lingurita
   
Piper negru
0.25 lingurite
   
Maghiran uscat
0.5 lingurite
opțional
Chimen
0.25 lingurite
opțional sau folosiți chimion
Pași de urmat
Pas 1

Puiul se spală bine, se tranșează și se taie bucăți mici. Pe un prosop de hârtie uscați bine bucățile de carne.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 1
Pas 2

Într-o tigaie fierbinte turnați ulei, lăsați să se încinsă bine și uleiul (ca să rumeniți puiul, nu să-l fierbeți).

Puneți atent bucățile de pui și lăsați să se rumenească.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 2
Pas 3

Vă recomand să folosiți o sită din aia pentru a proteja pereții de ulei - la prăjire sare cam mult ulei aici.

Întoarceți bucățile de pui și le rumeniți bine pe toate părțile.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 3
Pas 4

Și uitați vedetele - cățeii de usturoi - mai ales că acum este chiar sezonul usturoiului fraged, aromat... Am fost chiar corectă aici și am numărat fix 40 de bucăți - să nu cumva să nu iasă rețeta :)

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 4
Pas 5

Usturoiul se curăță, deși în unele variante am văzut că se lasă așa cu coajă - am zis că este mai comod de mâncat așa - și am făcut bine.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 5
Pas 6

După ce scoateți bucățile de pui din tigaie adăugați usturoiul și îl lăsați să se călească puțin - cam 5 min- amestecați periodic.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 6
Pas 7

După acest timp adăugați vinul sau coniacul. Amestecați și lăsați să fiarbă 5 minute, să se evapore alcoolul.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 7
Pas 8

Apoi adăugați sarea, piperul și dacă vreți și aveți maghiranul și chimenul. Amestecați bine și stingeți focul.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 8
Pas 9

Bucățile de pui le puneți într-o tavă simplă de cuptor, în care așterneți multă folie de aluminiu (ca să puteți acoperi și deasupra carnea).

Sau folosiți o tavă de cuptor mai mică cu capac.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 9
Pas 10

Puneți usturoiul călit printre bucățile de pui - peste fiecare bucată de carne turnați sosul preparat.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 10
Pas 11

Înveliți bine carnea cu folie sau dacă aveți tavă cu capac, puneți capacul.

Puneți carnea la cuptor la foc mediu - 180-200 de grade pentru 30 de minute.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 11
Pas 12

După acest timp scoateți tava din cuptor, scoateți capacul sau folia de deasupra și cu o pensulă ungeți din nou toate bucățile de pui cu sosul format. Mai puneți la cuptor pentru 10-15 minute - aș recomanda să le mai scoateți și să le mai ungeți dar ar fi suficient și măcar o dată.

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 12
Pas 13

Și gata, serviți cu ce vă place - cartofi, orez, legume - orice salată... etc.

Mă gândesc acum de ce oare vreun programator nu inventează ceva ca să putem și mirosi mâncarea asta din poze :) Ca să vă convingă repede să fugiți la piață, să preparați rețeta și să vedeți ce bunătate este

Poftă Bună!

Pui cu 40 de căței de usturoi (Poulet aux 40 gousses d'ail) - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5-6 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min