Stiu ca retete de pate de ficatei sunt multe si diferite - mai simple, mai complicate - eu va propun ceva mai mediu. Gustul este foarte, foarte bun - accentuat putin si valorificat cu ajutorul amestecului de ceapa glazurata cu vin (smekerie invatata la cursurile de bucatari).
Bineinteles este o alternativa sanatoasa la mezelurile si pate-urile din comert - care nici macar nu merita sa fie discutate, toti stiu ce contin.
Pregatim ingredientele - ceapa si morcovii se curata, se spala. Ficateii se curata, se spala si se taie in bucati mai mici.
Si cu ocazia ca am adus un coniac bun si maturat 5 ani, am folosit asa cum trebuie ca la carte anume coniac si nu brendy sau vin (desi se poate inlocui).
Morcovul se da prin razatoarea mai mare.
In tigaie se incalzeste bine uleiul si se adauga morcovii pregatiti anterior.
Ceapa(2 bucati) se taie julien si se adauga la morcovii din tigaie.
Dupa ce se caleste bine ceapa si morcovii (dar atentie, nu se rumenesc!), se adauga ficateii.
Amestecati periodic si lasati sa se gateasca cam 15-20 de minute la foc mediu, cam pana incep sa se rumeneasca.
Apoi urmeaza partea mai interesanta - se flambeaza ficateii cu coniac.
Aveti mare grija sa nu aveti hota pornita - si faceti urmatoarele:
- Turnati coniacul in tigaia cu ficatei
Cu o bricheta sau chibrite aprindeti aburii de alcool care se elimina si lasati pana dispare complet flacara.
Intre timp mai agitati sau amestecati compozitia din tigaie - faceti atent toate procedurile si totul va fi bine, fara accidente :)
Daca folositi vin alb nu mai este cazul sa aprindeti aburii, lasati doar sa fiarba 5-10 minute la foc mic si atat.
Apoi adaugati putina sare si piper in compozitie si o luati de pe foc.
Mutati toata compozitia intr-un bol de mixat, adaugati untul si smantana lichida.
Cu un mixer vertical pasati bine tot amestecul, aveti grija sa nu lasati bucatele si particule mici neprelucrate de mixer.
Pentru a da o forma mai atractiva pate-ului il mutati intr-un recipient mai frumos in care sa se raceasca.
Eu am folosit capacul de la untiera - am asternut folie de plastic alimentara si am mutat compozitia in el. Am nivelat bine si am lasati la frigider cateva ore, sau peste noapte.
Si acum sa trecem la partea cu ceapa glazurata - o chestie parca ciudata initial (pentru ca nu are un gust special) - dar sa vedeti ce combinatie extraordinara face cu pate-ul.
Si uitati cum se face:
Intr-o cratita mai mica se pune la fiert vinul rosu cu zaharul brun.
Lasati sa fiarba la foc mic cam 10 minute.
Ceapa(1 bucata) se taie julien.
Dupa ce a fiet vinul 10 minute, adaugati ceapa. Amestecati si lasati sa fiarba impreuna.
Veti observa ca pe parcurs toata compozitia incepe sa se ingroase.
Este gata atunci cand devine mai gros, dar aveti grija sa nu se faca uscat - altfel se solidifica prea mult la racire si este mai greu de servit.
Cand este gata il scoateti de pe foc, adaugati putin piper (daca va place chiar si piper boabe, va fi mai picant).
Lasati compozitia sa se raceasca si o veti folosi atunci cand serviti pate-ul.
Eu l-am servit/ornat ca pentru consum in familie - am intors untiera, atent am scos pate-ul intarit - cu o lingurita am scobit putin in el si acolo am completat cu amestecul de ceapa glazurata.
Cand il intindeti pe paine, luati si cate putin din ceapa si sa vedeti ce gust divin va avea, gurmanzii stiu :)
Si aici o modalitate de ornare si servire portionat, la farfurie.
Pate-ul a fost racit in forme mici si ovale pentru tarte, desupra trase linii cu unt moale.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.