Pate din ficăței de pui

Știu că rețete de pate de ficăței sunt multe și diferite - mai simple, mai complicate - eu vă propun ceva mai mediu. Gustul este foarte, foarte bun - accentuat puțin și valorificat cu ajutorul amestecului de ceapă glazurată cu vin (șmecherie învățată la cursurile de bucătari).

Bineînțeles este o alternativă sănătoasă la mezelurile și pate-urile din comerț - care nici măcar nu merită să fie discutate, toți știu ce conțin.

Ingrediente
Ficăței de pui
400 g
aproximativ
Ceapă albă
3 buc
   
Morcovi
1 buc
opțional, dar vă recomand
Unt
100 g
   
Smântână dulce 32% (Dorna/Milli)
100 ml
   
Coniac/brandy
50 ml
sau vin alb demisec
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Vin roșu demisec
200 ml
   
Zahăr brut
2 linguri
   
Piper negru
0.5 lingurite
   
Sare
1 lingurita
puneți după gust
Pași de urmat
Pas 1

Pregătim ingredientele - ceapa și morcovii se curăță, se spală. Ficăței se curăță, se spală și se taie în bucăți mai mici.

Și cu ocazia că am adus un coniac bun și maturat 5 ani, am folosit așa cum trebuie ca la carte anume coniac și nu brandy sau vin (deși se poate înlocui).

Pate din ficăței de pui - Pas 1
Pas 2

Morcovul se dă prin răzătoarea mai mare.

Pate din ficăței de pui - Pas 2
Pas 3

În tigaie se încălzește bine uleiul și se adaugă morcovii pregătiți anterior.

Pate din ficăței de pui - Pas 3
Pas 4

Ceapa (2 bucăți) se taie julien și se adaugă la morcovii din tigaie.

Pate din ficăței de pui - Pas 4
Pas 5

După ce se călește bine ceapa și morcovii (dar atenție, nu se rumenesc!), se adaugă ficăței.

Amestecați periodic și lăsați să se gătească cam 15-20 de minute la foc mediu, cam până încep să se rumenească.

Pate din ficăței de pui - Pas 5
Pas 6

Apoi urmează partea mai interesantă - se flambează ficăței cu coniac.

Aveți mare grijă să nu aveți hota pornită - și faceți următoarele:

- Turnați coniacul în tigaia cu ficăței

Pate din ficăței de pui - Pas 6
Pas 7

Cu o brichetă sau chibrituri aprindeți aburii de alcool care se elimină și lăsați până dispare complet flacăra.

Între timp mai agitați sau amestecați compoziția din tigaie - faceți atent toate procedurile și totul va fi bine, fără accidente :)

Dacă folosiți vin alb nu mai este cazul să aprindeți aburii, lăsați doar să fiarbă 5-10 minute la foc mic și atât.

Pate din ficăței de pui - Pas 7
Pas 8

Apoi adăugați puțină sare și piper în compoziție și o luați de pe foc.

Pate din ficăței de pui - Pas 8
Pas 9

Mutati toată compoziția într-un bol de mixat, adăugați untul și smântâna lichidă.

Pate din ficăței de pui - Pas 9
Pas 10

Cu un mixer vertical pasați bine tot amestecul, aveți grijă să nu lăsați bucățele și particule mici neprelucrate de mixer.

Pate din ficăței de pui - Pas 10
Pas 11

Pentru a da o formă mai atractivă pate-ului îl mutați într-un recipient mai frumos în care să se răcească.

Eu am folosit capacul de la untieră - am așternut folie de plastic alimentară și am mutat compoziția în el. Am nivelat bine și am lăsat la frigider câteva ore, sau peste noapte.

Pate din ficăței de pui - Pas 11
Pas 12

Și acum să trecem la partea cu ceapă glazurată - o chestie parcă ciudată inițial (pentru că nu are un gust special) - dar să vedeți ce combinație extraordinară face cu pate-ul.

Și uitați cum se face:

Într-o cratiță mai mică se pune la fiert vinul roșu cu zahărul brun.

Pate din ficăței de pui - Pas 12
Pas 13

Lăsați să fiarbă la foc mic cam 10 minute.

Pate din ficăței de pui - Pas 13
Pas 14

Ceapa (1 bucată) se taie julien.

Pate din ficăței de pui - Pas 14
Pas 15

După ce a fiert vinul 10 minute, adăugați ceapa. Amestecați și lăsați să fiarbă împreună.

Pate din ficăței de pui - Pas 15
Pas 16

Veți observa că pe parcurs toată compoziția începe să se îngroașe.

Pate din ficăței de pui - Pas 16
Pas 17

Este gata atunci când devine mai gros, dar aveți grijă să nu se facă uscat - altfel se solidifică prea mult la răcire și este mai greu de servit.

Când este gata îl scoateți de pe foc, adăugați puțin piper (dacă vă place chiar și piper boabe, va fi mai picant).

Pate din ficăței de pui - Pas 17
Pas 18

Lăsați compoziția să se răcească și o veți folosi atunci când serviți pate-ul.

Pate din ficăței de pui - Pas 18
Pas 19

Eu l-am servit/ornat ca pentru consum în familie - am întors untiera, atent am scos pate-ul întărit - cu o linguriță am scobit puțin în el și acolo am completat cu amestecul de ceapă glazurată.

Când îl întindeți pe pâine, luați și câte puțin din ceapă și să vedeți ce gust divin va avea, gurmanzii știu :)

Pate din ficăței de pui - Pas 19
Pas 20

Și aici o modalitate de ornare și servire portionat, la farfurie.

Pate-ul a fost răcit în forme mici și ovale pentru tarte, deasupra trase linii cu unt moale.

Poftă Bună!

Pate din ficăței de pui - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (7-8 porții)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min