Știu că rețete de pate de ficăței sunt multe și diferite - mai simple, mai complicate - eu vă propun ceva mai mediu. Gustul este foarte, foarte bun - accentuat puțin și valorificat cu ajutorul amestecului de ceapă glazurată cu vin (șmecherie învățată la cursurile de bucătari).
Bineînțeles este o alternativă sănătoasă la mezelurile și pate-urile din comerț - care nici măcar nu merită să fie discutate, toți știu ce conțin.
Pregătim ingredientele - ceapa și morcovii se curăță, se spală. Ficăței se curăță, se spală și se taie în bucăți mai mici.
Și cu ocazia că am adus un coniac bun și maturat 5 ani, am folosit așa cum trebuie ca la carte anume coniac și nu brandy sau vin (deși se poate înlocui).
Morcovul se dă prin răzătoarea mai mare.
În tigaie se încălzește bine uleiul și se adaugă morcovii pregătiți anterior.
Ceapa (2 bucăți) se taie julien și se adaugă la morcovii din tigaie.
După ce se călește bine ceapa și morcovii (dar atenție, nu se rumenesc!), se adaugă ficăței.
Amestecați periodic și lăsați să se gătească cam 15-20 de minute la foc mediu, cam până încep să se rumenească.
Apoi urmează partea mai interesantă - se flambează ficăței cu coniac.
Aveți mare grijă să nu aveți hota pornită - și faceți următoarele:
- Turnați coniacul în tigaia cu ficăței
Cu o brichetă sau chibrituri aprindeți aburii de alcool care se elimină și lăsați până dispare complet flacăra.
Între timp mai agitați sau amestecați compoziția din tigaie - faceți atent toate procedurile și totul va fi bine, fără accidente :)
Dacă folosiți vin alb nu mai este cazul să aprindeți aburii, lăsați doar să fiarbă 5-10 minute la foc mic și atât.
Apoi adăugați puțină sare și piper în compoziție și o luați de pe foc.
Mutati toată compoziția într-un bol de mixat, adăugați untul și smântâna lichidă.
Cu un mixer vertical pasați bine tot amestecul, aveți grijă să nu lăsați bucățele și particule mici neprelucrate de mixer.
Pentru a da o formă mai atractivă pate-ului îl mutați într-un recipient mai frumos în care să se răcească.
Eu am folosit capacul de la untieră - am așternut folie de plastic alimentară și am mutat compoziția în el. Am nivelat bine și am lăsat la frigider câteva ore, sau peste noapte.
Și acum să trecem la partea cu ceapă glazurată - o chestie parcă ciudată inițial (pentru că nu are un gust special) - dar să vedeți ce combinație extraordinară face cu pate-ul.
Și uitați cum se face:
Într-o cratiță mai mică se pune la fiert vinul roșu cu zahărul brun.
Lăsați să fiarbă la foc mic cam 10 minute.
Ceapa (1 bucată) se taie julien.
După ce a fiert vinul 10 minute, adăugați ceapa. Amestecați și lăsați să fiarbă împreună.
Veți observa că pe parcurs toată compoziția începe să se îngroașe.
Este gata atunci când devine mai gros, dar aveți grijă să nu se facă uscat - altfel se solidifică prea mult la răcire și este mai greu de servit.
Când este gata îl scoateți de pe foc, adăugați puțin piper (dacă vă place chiar și piper boabe, va fi mai picant).
Lăsați compoziția să se răcească și o veți folosi atunci când serviți pate-ul.
Eu l-am servit/ornat ca pentru consum în familie - am întors untiera, atent am scos pate-ul întărit - cu o linguriță am scobit puțin în el și acolo am completat cu amestecul de ceapă glazurată.
Când îl întindeți pe pâine, luați și câte puțin din ceapă și să vedeți ce gust divin va avea, gurmanzii știu :)
Și aici o modalitate de ornare și servire portionat, la farfurie.
Pate-ul a fost răcit în forme mici și ovale pentru tarte, deasupra trase linii cu unt moale.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.