De fapt eram pornită să fac sarmale, dar fiindcă aveam timp și chef, și eram în dispoziția aceea bună de stat în bucătărie, pe parcurs am tot schimbat planurile și mi-a ieșit o mâncare super delicioasă și deosebită. Mă tot gândeam cum să scap de fiertul sarmalelor, să nu fie apoase și cumva să le fac mai ușoare și deosebite. La început am zis că să le fac la cuptor în tavă, fără apă, apoi mi-a venit să umplu nu numai ardei, dar și roșii, dovlecei, vinete - și ca ultim pas le-am asezonat cu un sos de roșii delicios, plus usturoi și pătrunjel.
Ce să zic, sunt mândră de această rețetă, cu siguranță o voi mai repeta - aveam doar o singură problemă - musafirii mei voiau să guste din fiecare legumă, și fiindcă toate au fost delicioase s-a mâncat mult :)
Carnea de pui tocată se pune într-un bol în care se va face umplutura pentru legume.
Spălați și tocați 1 legătură de pătrunjel, o adăugați la carne.
Ceapa și morcovii se curăță, se spală. Apoi căliți o ceapă tăiată mărunt plus morcovii dați prin răzătoare, în puțin ulei. Nu le lăsați să se rumenească tare, doar să se înmoaie.
Adăugați acest amestec de ceapă și morcovi peste carnea tocată.
Apoi urmează orezul spălat bine, 1 linguriță de sare, piper, boia de ardei și totul se amestecă.
Aceasta va fi umplutura.
Toate legumele pentru umplut se spală.
Se scoate cotorul și semințele de la ardei. Cu o lingură scobiți pulpa de la roșii - să nu o aruncați, o vom folosi la sos.
Dovleceii și vinetele se taie în bucăți cam de 2-3 cm grosime și se scoate mijlocul, lăsând puțin la fund pentru bază.
Ungeți cu puțin ulei o tavă mai adâncă de cuptor (eu am folosit una cam de 40x20) și aranjați legumele cât mai aproape - dacă nu se completează și mai aveți umplutură puteți să adăugați mai multe legume decât în rețetă.
Umpleți legumele cu carne.
Acum preparăm sosul de roșii - într-o tigaie se călește cu puțin ulei 1 ceapă tăiată mărunt.
Când este moale și puțin mai rumenă se adaugă pulpa de roșii tocată mărunt. Lăsați să fiarbă totul 5-10 minute la foc mic.
Apoi se adaugă pastă de tomate, se amestecă - dacă a ieșit prea groasă compoziția adăugați puțină apă - trebuie să fie ca o smântână mai lichidă. Potriviți de sare și piper și sosul este gata.
Cu o lingură distribuiți sosul peste toate legumele.
Pregătiți usturoiul și pătrunjelul - doar le curățați și spălați.
Usturoiul îl tăiați cam în 2-3 bucăți și îl distribuiți peste și pe lângă legume.
Firele de pătrunjel le puneți printre legume.
Acoperiți tava cu o folie și o puneți în cuptor preîncălzit la 200 de grade - cam pentru 1.30 -2 ore.
Peste vreo oră și jumate dați folia la o parte, luați puțin din umplutură să vedeți dacă s-a făcut orezul, apoi puteți să le mai lăsați la cuptor 10 minute fără folie.
Gata, le serviți calde, stropite cu puțin sos și bineînțeles cu smântână sau iaurt - foarte delicioase și aromate.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.