Gem de caise

Gem de caise

Cred că gemul de caise ar fi unul din principalele pe care trebuie să le faceți pentru iarnă - aroma, culoarea și textura sunt incomparabile cu altele, plus și abundența de materie primă :)

Merge perfect ca gem la orice mâncare vă place, sau îl folosiți pentru însiropare și decorare torturi, prăjituri, înghețată - vedeți mai jos în pași.

Ingrediente

Caise
1 kg
   
Zahar
1 kg
   
Apa
1 pahar
de 200ml

Pași de urmat

Pas 1

Caisele se spală și se curăță de sâmburi.

Gem de caise - Pas 1
Pas 2

Într-un tuci sau ceaun se pune apa la fiert.

Gem de caise - Pas 2
Pas 3

Când începe să fiarbă apa se adaugă zahărul, se amestecă periodic până se dizolvă.

Gem de caise - Pas 3
Pas 4

După ce fierbe siropul îl mai lăsați 10 minute la foc mic să se mai lege.

Gem de caise - Pas 4
Pas 5

Apoi se adaugă caisele și se amestecă bine.

Gem de caise - Pas 5
Pas 6

După ce a fiert 15-20 de minute la foc mic toată compoziția, va trebui blendată pentru a obține un gem uniform ca textură și culoare.

Gem de caise - Pas 6
Pas 7

Pasați bine fructele, să nu vă rămână bucățele mici. După pasare mai lăsați să fiarbă 10-15 minute la foc mic. Atenție! Nu fierbeți prea mult gemul, își va pierde din culoare și aromă. Dacă nu aveți timp să-l puneți în borcane, mai bine opriți focul și îl terminați când aveți timp.

Gem de caise - Pas 7
Pas 8

Când vreți să-l puneți în borcane gemul obligatoriu trebuie să fiarbă, la foc mic, se oprește aragazul când terminați de pus în borcane.

Gem de caise - Pas 8
Pas 9

Borcanele se spală și se lasă la uscat - sau se usucă repede în cuptor. Se umple bine cu gemul fierbinte, se înfiletează capacele și se lasă să se răcească complet.

Gem de caise - Pas 9
Pas 10

Deci, la ce se poate folosi - dizolvat cu puțină apă fierbinte, la însiropare torturi - cred că vă dați seama că am început testările la tortul Sacher

Gem de caise - Pas 10
Pas 11

Pentru papanași, clătite, etc - cred că vă dați seama ce arome veți avea...delicios.

Gem de caise - Pas 11
Pas 12

Pentru ornare și decorare prăjituri, torturi, înghețate, etc.

Deci Poftă Bună!

Gem de caise - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 borcane de 320 ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 26

tiki
tiki 17 Sep 2017, 23:20

Buna. Mie mi  se pare cel mai fin si parfumat gem. Fac cateva borcane in fiecare an, pentru Prajitura Arlechin,care e foarte simpla si gemul face tot. Multumesc.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
crisan
alexandra crisan (crisan) 15 Jul 2017, 22:01

Pentru prima data am facut dulceata de caise atat ca eu am lăsat bucati de caise ca asa au vrut băietii dar a iesit super bun

GabrielaGabi617
Gabriela Gabi (GabrielaGabi617) 06 Jul 2017, 19:51

Buna , oare as putea sa fac gemul de caise  ....cum ai facut si gemul de capsuni  ? as vrea sa am si putin fruct  , multumesc  .

lena
Elena (lena) Gabriela Gabi (GabrielaGabi617) 06 Jul 2017, 20:33

Da, sigur, este perfect si cu caise.

GabrielaGabi617
Gabriela Gabi (GabrielaGabi617) Elena (lena) 06 Jul 2017, 21:04

multumesc .

mILKA
mILKA 01 Aug 2015, 16:34

Buna Lena, vreau sa-ti multumesc pentru retetele postate aici, le-am descoperit acum un an si sunt tare multumita de rezultate! Vreu sa te intreb cu se face gemul sau dulceata de piersici, la fel cum ai descris aici cu caisele?

Mersi mult! Si succese mari in continuare!!!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) mILKA 03 Aug 2015, 10:55

Ma bucur mult ca va place, este si preferatul familiei noastre!

Cel de piersici este la fel de gustos, si se face exact ca si asta.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 18 Sep 2013, 17:30

MULTUMESC ANTICIPAT!

lena
Elena (lena) 18 Sep 2013, 16:42

Nu am mancat niciodata,dar ma voi interesa de reteta.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 18 Sep 2013, 16:39

LENA, DACA TOT E TIMPUL DE CONSERVE, ZILELE ASTEA AM MINCAT MERE PADURETE INSIROPATE NU STIU CUM, ASA DE BUNEEEEEE, DE-TI ASA GURA APA, POATE STII TU CUM SE FAC, AM CAUTAT DAR NU GASESC NIMIC,

......UNDE MAI PUI CA ERAU IN BORCAN CU TOT CU CODITE, IAR LA GUST DE PARCA AR FI FOST FRUCTE CONFIATE...

POATE NU TREBUIA AICI POSTATA INTREBAREA, DAR SCRIIND MI-A SI VENIT IDEEA!!!!!

o ZI CIT MAI BUNA SI NOI INSPIRATII LA GATIT!

Ludmila2011
Ludmila2011 03 Jul 2013, 14:14

dupa ce blendam caisele cît timp mai lăsăm la foc?

lena
Elena (lena) Ludmila2011 03 Jul 2013, 14:25

Citeste atent pasul 7.

iasmina
iasmina 29 Sep 2011, 17:47

hmmmmm ce bine arata

Nota mea pentru rețetă:
Elena.M
Elena (Elena.M) 23 Jul 2011, 14:28

Eu am facut o serie de gem de caise c-am 5 kg de caise.Maine mai merg in piata sa mai cumpar caise si am sa fac si asa cum spui tu "blenduit" pt ca sincer niciodata nu am facut asa.Cred ca ar iesi ca o marmelada lichida.Foarte interesanta.Revin cu detalii........te pup,Lena.

Arată toate comentariile