Gem de caise

Gem de caise

Cred ca gemul de caise ar fi unul din principalele pe care trebuie sa le faceti pentru iarna - aroma, culoarea si textura sunt incomparabile cu altele, plus si abundenta de materie prima :)

Merge perfect ca gem la orice mancare va place, sau il folositi pentru insiropare si decorare torturi, prajituri, inghetata - vedeti mai jos in pasi.

Ingrediente

Caise
1 kg
Zahar
1 kg
Apa
1 pahar
de 200ml

Pasi de urmat

Pas 1

Caisele se spala si se curata de samburi.

Gem de caise - Pas 1
Pas 2

Intr-un tuci sau ceaun se pune apa la fiert.

Gem de caise - Pas 2
Pas 3

Cand incepe sa fiarba apa se adauga zaharul, se amesteca periodic pana se dizolva.

Gem de caise - Pas 3
Pas 4

Dupa ce fierbe siropul il mai lasati 10 minute la foc mic sa se mai lege.

Gem de caise - Pas 4
Pas 5

Apoi se adauga caisele si se amesteca bine.

Gem de caise - Pas 5
Pas 6

Dupa ce a fiert 15-20 de minute la foc mic toata compozitia, va trebui blendata pentru a obtine un gem uniform ca textura si culoare.

Gem de caise - Pas 6
Pas 7

Pasati bine fructele, sa nu va ramana bucatele mici. Dupa pasare mai lasati sa fiarba 10-15 minute la foc mic. Atentie! Nu fierbeti prea mult gemul, isi va pierde din culoare si aroma. Daca nu aveti timp sa-l puneti in borcane, mai bine opriti focul si il temrinati cand aveti timp.

Gem de caise - Pas 7
Pas 8

Cand vreti sa-l puneti in borcane gemul obligatoriu trebuie sa fiarba, la foc mic, se opreste aragazul cand terminati de pus in borcane.

Gem de caise - Pas 8
Pas 9

Borcanele se spala si se lasa la uscat - sau se usuca repede in cuptor. Se umple bine cu gemul fierbinte, se infileteaza capacele si se lasa sa se raceasca complet.

Gem de caise - Pas 9
Pas 10

Deci, la ce se poate folosi - dizolvat cu putina apa fierbinte, la insiropare torturi - cred ca va dati seama ca am inceput testarile la tortul Sacher

Gem de caise - Pas 10
Pas 11

Pentru papanasi, clatite, etc - cred ca va dati seama ce arome veti avea...delicios.

Gem de caise - Pas 11
Pas 12

Pentru ornare si decorare prajituri, torturi, inghetate, etc.

Deci Pofta Buna!

Gem de caise - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 borcane de 320 ml)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Elena.M
Elena (Elena.M) 23 Jul 2011, 14:28

Eu am facut o serie de gem de caise c-am 5 kg de caise.Maine mai merg in piata sa mai cumpar caise si am sa fac si asa cum spui tu "blenduit" pt ca sincer niciodata nu am facut asa.Cred ca ar iesi ca o marmelada lichida.Foarte interesanta.Revin cu detalii........te pup,Lena.

stiuca
stiuca 23 Jul 2011, 18:01

????????la timpul asta la cit se ridica pretul unui borcanell???????

dana s
dana s 23 Jul 2011, 18:46

Lena draga,am sa mai adaug si eu inca o intrebuintare a gemului asta minunat.Dizolvat asa cum spui si tu,cu putina apa calda,se foloseste la glazurarea (prin pensulare) a fructelor care orneaza tartele si torturile cu fructe.Eu glazurez cu el si tarta Linzer (cea umpluta cu gem si acoperita apoi cu grilaj de aluat).Trec cu pensula inmuiata in gem de caise diluat,atat peste grilajul de aluat cat si peste umplutura de gem. Arata foarte fain,chiar "profesional",ca de cofetarie...Pacat ca nu stiu cum sa-ti trimit o poza cu linzerul asta.

dana s
dana s 23 Jul 2011, 18:50

Am uitat sa spun ca linzerul il ung cu gem imediat dupa ce iese din cuptor...

lena
Elena (lena) 24 Jul 2011, 11:15

Stiuca, daca numeri bine este un pret normal - daca nu-ti convine cumpara de la magazin gem cu coloranti, arome si gelifiant - dupa aia sa vezi cum te rupe la sanatate, poate nu imediat dar in cativa ani se simte.

lena
Elena (lena) 24 Jul 2011, 11:16

Dana, multumesc mult pentru sugestie, foarte buna idee

mara
mara 24 Jul 2011, 22:16

Buna Lena .As dori si eu o reteta de ardei copt  la borcan.

lena
Elena (lena) 24 Jul 2011, 22:18

Mara, imi pare rau, dar eu nu fac ardei copti la borcan - eu ii coc si congelez - iarna le decongelez si fac cu ei orice imi place - salata, mancare, etc.

lyly
liliana (lyly) 25 Jul 2011, 09:23

Multu!!

Minunat.O noua reteta

mara
mara 25 Jul 2011, 11:38

multumesc .asa o sa fac si eu 

iasmina
iasmina 29 Sep 2011, 17:47

hmmmmm ce bine arata

Nota mea pentru reteta:
Dany92
Dany92 27 Jun 2013, 18:44

lena daca leas pune ii blender oare ce sar primi nu stiii???

lena
Elena (lena) Dany92 27 Jun 2013, 22:10

Iese bine, de ce nu?

Ludmila2011
Ludmila2011 03 Jul 2013, 14:14

dupa ce blendam caisele cît timp mai lăsăm la foc?

lena
Elena (lena) Ludmila2011 03 Jul 2013, 14:25

Citeste atent pasul 7.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 18 Sep 2013, 16:39

LENA, DACA TOT E TIMPUL DE CONSERVE, ZILELE ASTEA AM MINCAT MERE PADURETE INSIROPATE NU STIU CUM, ASA DE BUNEEEEEE, DE-TI ASA GURA APA, POATE STII TU CUM SE FAC, AM CAUTAT DAR NU GASESC NIMIC,

......UNDE MAI PUI CA ERAU IN BORCAN CU TOT CU CODITE, IAR LA GUST DE PARCA AR FI FOST FRUCTE CONFIATE...

POATE NU TREBUIA AICI POSTATA INTREBAREA, DAR SCRIIND MI-A SI VENIT IDEEA!!!!!

o ZI CIT MAI BUNA SI NOI INSPIRATII LA GATIT!

lena
Elena (lena) 18 Sep 2013, 16:42

Nu am mancat niciodata,dar ma voi interesa de reteta.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 18 Sep 2013, 17:30

MULTUMESC ANTICIPAT!

mILKA
mILKA 01 Aug 2015, 16:34

Buna Lena, vreau sa-ti multumesc pentru retetele postate aici, le-am descoperit acum un an si sunt tare multumita de rezultate! Vreu sa te intreb cu se face gemul sau dulceata de piersici, la fel cum ai descris aici cu caisele?

Mersi mult! Si succese mari in continuare!!!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) mILKA 03 Aug 2015, 10:55

Ma bucur mult ca va place, este si preferatul familiei noastre!

Cel de piersici este la fel de gustos, si se face exact ca si asta.

893
893 23 Jul 2016, 12:42

Pentru prima oara am facut gem si am ales reteta ta, Lena. a iesit super, 4 borcane plus o cana pentru servitul cu unt in seara aceasta. :) maine il voi incerca si pe cel cu piersici, il voi face la fel ca si pe acesta. multumesc!

GabrielaGabi617
Gabriela Gabi (GabrielaGabi617) 06 Jul 2017, 19:51

Buna , oare as putea sa fac gemul de caise  ....cum ai facut si gemul de capsuni  ? as vrea sa am si putin fruct  , multumesc  .

lena
Elena (lena) Gabriela Gabi (GabrielaGabi617) 06 Jul 2017, 20:33

Da, sigur, este perfect si cu caise.

GabrielaGabi617
Gabriela Gabi (GabrielaGabi617) Elena (lena) 06 Jul 2017, 21:04

multumesc .

crisan
alexandra crisan (crisan) 15 Jul 2017, 22:01

Pentru prima data am facut dulceata de caise atat ca eu am lăsat bucati de caise ca asa au vrut băietii dar a iesit super bun

tiki
tiki 17 Sep 2017, 23:20

Buna. Mie mi  se pare cel mai fin si parfumat gem. Fac cateva borcane in fiecare an, pentru Prajitura Arlechin,care e foarte simpla si gemul face tot. Multumesc.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: