Gem de caise

Cred ca gemul de caise ar fi unul din principalele pe care trebuie sa le faceti pentru iarna - aroma, culoarea si textura sunt incomparabile cu altele, plus si abundenta de materie prima :)

Merge perfect ca gem la orice mancare va place, sau il folositi pentru insiropare si decorare torturi, prajituri, inghetata - vedeti mai jos in pasi.

Ingrediente
Caise
1 kg
Zahar
1 kg
Apa
1 pahar
de 200ml
Pasi de urmat
Pas 1

Caisele se spala si se curata de samburi.

Gem de caise - Pas 1
Pas 2

Intr-un tuci sau ceaun se pune apa la fiert.

Gem de caise - Pas 2
Pas 3

Cand incepe sa fiarba apa se adauga zaharul, se amesteca periodic pana se dizolva.

Gem de caise - Pas 3
Pas 4

Dupa ce fierbe siropul il mai lasati 10 minute la foc mic sa se mai lege.

Gem de caise - Pas 4
Pas 5

Apoi se adauga caisele si se amesteca bine.

Gem de caise - Pas 5
Pas 6

Dupa ce a fiert 15-20 de minute la foc mic toata compozitia, va trebui blendata pentru a obtine un gem uniform ca textura si culoare.

Gem de caise - Pas 6
Pas 7

Pasati bine fructele, sa nu va ramana bucatele mici. Dupa pasare mai lasati sa fiarba 10-15 minute la foc mic. Atentie! Nu fierbeti prea mult gemul, isi va pierde din culoare si aroma. Daca nu aveti timp sa-l puneti in borcane, mai bine opriti focul si il temrinati cand aveti timp.

Gem de caise - Pas 7
Pas 8

Cand vreti sa-l puneti in borcane gemul obligatoriu trebuie sa fiarba, la foc mic, se opreste aragazul cand terminati de pus in borcane.

Gem de caise - Pas 8
Pas 9

Borcanele se spala si se lasa la uscat - sau se usuca repede in cuptor. Se umple bine cu gemul fierbinte, se infileteaza capacele si se lasa sa se raceasca complet.

Gem de caise - Pas 9
Pas 10

Deci, la ce se poate folosi - dizolvat cu putina apa fierbinte, la insiropare torturi - cred ca va dati seama ca am inceput testarile la tortul Sacher

Gem de caise - Pas 10
Pas 11

Pentru papanasi, clatite, etc - cred ca va dati seama ce arome veti avea...delicios.

Gem de caise - Pas 11
Pas 12

Pentru ornare si decorare prajituri, torturi, inghetate, etc.

Deci Pofta Buna!

Gem de caise - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3-4 borcane de 320 ml)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min