Cred că gemul de caise ar fi unul din principalele pe care trebuie să le faceți pentru iarnă - aroma, culoarea și textura sunt incomparabile cu altele, plus și abundența de materie primă :)
Merge perfect ca gem la orice mâncare vă place, sau îl folosiți pentru însiropare și decorare torturi, prăjituri, înghețată - vedeți mai jos în pași.
Caisele se spală și se curăță de sâmburi.
Într-un tuci sau ceaun se pune apa la fiert.
Când începe să fiarbă apa se adaugă zahărul, se amestecă periodic până se dizolvă.
După ce fierbe siropul îl mai lăsați 10 minute la foc mic să se mai lege.
Apoi se adaugă caisele și se amestecă bine.
După ce a fiert 15-20 de minute la foc mic toată compoziția, va trebui blendată pentru a obține un gem uniform ca textură și culoare.
Pasați bine fructele, să nu vă rămână bucățele mici. După pasare mai lăsați să fiarbă 10-15 minute la foc mic. Atenție! Nu fierbeți prea mult gemul, își va pierde din culoare și aromă. Dacă nu aveți timp să-l puneți în borcane, mai bine opriți focul și îl terminați când aveți timp.
Când vreți să-l puneți în borcane gemul obligatoriu trebuie să fiarbă, la foc mic, se oprește aragazul când terminați de pus în borcane.
Borcanele se spală și se lasă la uscat - sau se usucă repede în cuptor. Se umple bine cu gemul fierbinte, se înfiletează capacele și se lasă să se răcească complet.
Deci, la ce se poate folosi - dizolvat cu puțină apă fierbinte, la însiropare torturi - cred că vă dați seama că am început testările la tortul Sacher
Pentru papanași, clătite, etc - cred că vă dați seama ce arome veți avea...delicios.
Pentru ornare și decorare prăjituri, torturi, înghețate, etc.
Deci Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.