Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki)

Este mâncarea copilăriei mele, împreună cu Plăcintele cu ceapă și cartofi se preparau atunci când se făcea pâinea la cuptor, din aluatul de pâine. Sunt foarte bune, aromate, pufoase - se mănâncă ca atare sau la o ciorbă, sau la o mâncare cu legume. De fiecare dată se mănâncă toate repede, plus se șterge cu ele și farfuria :) de orice musafir, cât de mofturos n-o fi la mâncare.

Le puteți încerca oricând faceți pâine de casă, puneți la o parte o bucată de aluat și urmați pașii din rețeta de mai jos.

Ingrediente
Aluat de pâine
500 g
puneți orice cantitate vreți
Ceapă albă
1 buc
   
Usturoi
5 buc
5 căței
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   
Sare
1 lingurita
   
Pași de urmat
Pas 1

În primul rând faceți aluatul de pâine, puteți folosi orice rețetă - eu o fac întotdeauna cu aluatul pentru pâinea de casă. Îl frământați și lăsați să crească bine.

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 1
Pas 2

Apoi după ce ați dat la o parte bucata pentru pâinici, o întindeți sfoară groasă cam cât un deget. Tăiați bucăți de 1.5-2 cm grosime.

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 2
Pas 3

Fiecare bucățică o luați și încercați să-i dați cât de cât o formă de bilă.

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 3
Pas 4

Toate biluțele astfel formate le aranjați, una lângă alta,  într-o tavă de cuptor unsă cu puțin ulei.

Le lăsați 10-15 minute să crească puțin, apoi le dați la cuptor la foc mediu 180-200 grade.

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 4
Pas 5

În acest timp pregătim ceapa și usturoiul astfel:

- ceapa se taie julienne și se călește în ulei (ulei să fie puțin mai mult) până se rumenește ușor.

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 5
Pas 6

Usturoiul se pisează și se amestecă cu jumătate de pahar de apă, sare și puțin ulei - este un fel de mujdei țărănesc.

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 6
Pas 7

Scoateți pâinicile din cuptor când se rumenesc frumos.

Le lăsați 10 minute în tavă să se mai răcorească.

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 7
Pas 8

Fiecare biluță o desfaceți din "lanțul" copt și puneți într-un bol mai adânc.

Turnați ceapa cu ulei, mujdeiul de usturoi și amestecați bine toată compoziția, așa ca fiecare pâinică să fie acoperită cu acest amestec aromat.

 

 

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 8
Pas 9

Sunt bune și calde și reci - ca atare, cu ciorbe sau mâncăruri cu legume/salate.

Delicioase tare, chiar vă recomand să le faceți.

Poftă Bună!

Pâinici aromate cu ceapă și usturoi (Balabushki) - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 25 buc (5-6 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min