Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki)

Este mancarea copilariei mele, impreuna cu Placintele cu ceapa si cartofi se preparau atunci cand se facea painea la cuptor, din aluatul de paine. Sunt foarte bune, aromate, pufoase - se mananca ca atare sau la o ciorba, sau la o mancare cu legume. De fiecare daca se mananca toate repede, plus se sterge cu ele si farfuria :) de orice musafir, cat de mofturos n-o fi la mancare.

Le puteti incerca oricand faceti paine de casa, puneti la o parte o bucata de aluat si urmati pasii din reteta de mai jos.

Ingrediente
Aluat de paine
500 g
puneti orice cantitate vreti
Ceapa alba
1 buc
Usturoi
5 buc
5 catei
Ulei de floarea soarelui
100 ml
Sare
1 lingurita
Pasi de urmat
Pas 1

In primul rand faceti aluatul de paine, puteti folosi orice reteta - eu o fac intotdeauna cu aluatul pentru painea de casa. Il framantati si lasati sa creasca bine.

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 1
Pas 2

Apoi dupa ce ati dat la o parte bucata pentru painici, o intindeti sfoara groasa cam cat un deget. Taiati bucati de 1.5-2 cm grosime.

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 2
Pas 3

Fiecare bucatica o luati si incercati sa-i dati cat de cat o forma de bila.

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 3
Pas 4

Toate bilutele astfel formate le aranjati, una linga alta,  intr-o tava de cuptor unsa cu putin ulei.

Le lasati 10-15 minute sa creasca putin, apoi le dati la cuptor la foc mediu 180-200 grade.

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 4
Pas 5

In acest timp pregatim ceapa si usturoiul astfel:

- ceapa se taie juliene si se caleste in ulei (ulei sa fie putin mai mult) pana se rumeneste usor.

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 5
Pas 6

Usturoiul se piseaza si se amesteca cu jumate de pahar de apa, sare si putin ulei - este un fel de mujdei taranesc.

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 6
Pas 7

Scoateti painicile din cuptor cand se rumenesc frumos.

Le lasati 10 mnute in tava sa se mai racoreasca.

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 7
Pas 8

Fiecare biluta o desfaceti din "lantul" copt si puneti intr-un bol mai adanc.

Turnati ceapa cu ulei, mujdeiul de usturoi si amestecati bine toata compozitia, asa ca fiecare painica sa fie acoperita cu acest amestec aromat.

 

 

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 8
Pas 9

Sunt bune si calde si reci - ca atare, cu ciorbe sau mancaruri cu legume/salate.

Delicioase tare, chiar va recomand sa le faceti.

Pofta Buna!

Painici aromate cu ceapa si usturoi (Balabushki) - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 25 buc (5-6 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min