Rețeta este rusească după cum vă dați seama din denumire - "pirojki" sunt un fel de mini plăcinte cu aluat de drojdie, obligatoriu să fie în forma pe care o vedeți în poză, dacă le modelați altfel deja își schimbă denumirea. Această rețetă am văzut-o pe un forum culinar rusesc, nu pot să spun că mi-a plăcut poza de prezentare, dar o listă de 49 de pagini de forum numai de poze și laude m-au făcut să merg repede la bucătărie și să le încerc (mai ales că se fac repede și ingredientele sunt simple).
Ce să vă spun, deja de vreo jumătate de an, la orice ocazie le fac pentru că obligatoriu se topesc de pe farfurie și cei care de obicei spun că nu le plac cartofii, ceapa - nici nu înțeleg ce mănâncă, mai ales copiii:). Merg și serviți la masă, și la mic dejun și la un drum - se fac foarte repede, curat, și sunt absolut delicioase.
Merg și cu alte umpluturi sărate - vedeți la ultimul pas variantele pe care vi le propun, în rest puteți să improvizați.
Mai întâi pregătiți umplutura, ca să fie rece când faceți pirojki.
Deci, cartofii se curăță, spală și se pun la fiert cu apă cât să le acopere. Când încep să fiarbă, faceți focul mic și lăsați cam 30-35 de minute.
În acest timp căliți ceapa tăiată mai mărunt, în puțin ulei, până este ușor galbenă.
După ce au fiert cartofii, scurgeți toată apa din ei - adăugați ceapa, puțină sare, piper și pisați bine.
Adăugați verdeața tocată mărunt, amestecați și lăsați să se răcească bine - exact cât va fi gata aluatul.
Acum facem aluatul.
Într-un bol amestecați laptele bătut, uleiul, sarea, zahărul. Le treceți apoi într-o cratiță și le încălziți puțin pe aragaz - aveți grijă să nu fie fierbinte.
Făina se amestecă cu drojdia instant și se adaugă la ingredientele de mai sus.
Frământați aluatul - va ieși un aluat foarte plăcut și moale - uleiul din compoziție îl face foarte plăcut și deloc lipicios. Lăsați să se odihnească 10-15 minute, acoperit cu un prosop sau cu folie alimentară.
După acest timp îl mai frământați pe masa presărată cu puțină făină - mai lăsați 20-25 minute, să crească frumos.
Când vă apucați să faceți pirojki aluatul se taie bucățele mici, cam cât o nucă dacă le vreți mai mici, sau puțin mai mari - dacă vă plac și vreți pirojki mai măricuțe. Le faceți biluțe și le puneți una lângă alta.
Fiecare bilă de aluat se întinde cu mâinile sau cu făcălețul - să fie cam de 5mm grosime și rotunde.
Puneți 1 lingură de umplutură pe fiecare.
Lipiți marginile bine.
Colțurile le aduceți ușor spre mijloc și le lipiți puțin.
Întoarceți cu lipitura în jos și gata - aveți un pirojok exemplar :)
Le faceți pe toate și pe parcurs le puneți pe o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt.
Lăsați 15 minute să crească puțin în tavă, apoi le ungeți cu un gălbenuș de ou și le dați la cuptor la 180-200 grade.
Sunt gata când sunt rumene și deasupra și dedesubt. Le scoateți și lăsați să se răcorească bine.
Sunt bune și calde și reci - chiar vă recomand cu încredere.
Despre umpluturi:
- cartofii se mai pot amesteca cu brânză de oi sărată, sau telemea;
- ciuperci călite cu ceapă, puțin piper și sare după gust;
- ceapă verde puțin călită și amestecată cu ouă fierte tăiate bucăți mici;
- varză proaspătă călită cu puțină ceapă, piper și sare;
- varză murată călită cu ceapă, piper+sare;
- amestec de cașcaval cu telemea;
- orice carne tocată, călită cu puțină ceapă, piper și sare.
- brânză de vaci;
etc.
Deci aveți loc de improvizație.
Poftă bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.