Pandișpanul de care m-am îndrăgostit din prima - știți senzația când îți iese ceva "exact asta, anume așa vroiam eu să fie pandișpanul și tortul!". Și moale, și ciocolatos, și pufos, și nu trebuie însiropat (numa' dacă tare vă place) și plus la toate se face repede și simplu. Nu necesită și timp de "așezare" ca la pandișpanul clasic, deci chiar păcat să nu-l încercați.
Merge și servit ca un chec simplu, pudrat cu puțin zahăr sau ca cel mai delicios și reușit blat de tort. Se poate umple cu orice cremă vă place - eu la prima încercare nu m-am complicat și l-am umplut cu o cremă de smântână (din aceea de 32%), amestecată simplu cu zahăr și vanilie. Acum vreau să încerc ceva mai delicat, urmează și rețeta :)
Natalia, merci mult de așa o rețetă genială, ești tare ca întotdeauna
Atenție! Rețeta trebuie obligatoriu salvată în caietul cu rețete, recomand pentru că și lalena.ro este un fel de caiet de rețete pentru mine - rețetele bune le postez aici ca să am acces la ele oriunde aș fi - și bineînțeles și voi :)
Se pregătesc toate ingredientele pentru rețetă - am măsurat toate ingredientele, zahărul l-am împărțit în 2 boluri mici a câte 150g în fiecare. Făina se amestecă cu praful de copt.
Apă clocotită se adaugă la cacao și cu un tel sau lingură se amestecă bine să nu mai fie cocoloașe.
Separați albușurile de gălbenușuri - în 2 boluri mai mari.
Albușurile se bat spumă - când se întăresc puțin, adăugați în reprize 150g de zahăr. Trebuie să fie spumă mai tare, cam ca la bezele.
Gălbenușurile se bat spumă cu 150g de zahăr. Adăugați câte puțin uleiul, să se încorporeze complet.
Apoi încorporați compoziția de cacao, răcită puțin.
Și ultima este făina și praful de copt - amestecați bine cu telul sau mixerul să nu fie cocoloașe.
Adăugați această compoziție la albușurile bătute spumă - sau le adăugați în vreo 2-3 reprize - și amestecați încet cu mișcări de sus în jos, să nu se dezumfle albușurile.
Turnați aluatul într-o formă rotundă de 28 cm diametru, așternută cu hârtie de copt, sau unsă cu unt și tapetată cu făină. Ușor (2-3 ori) scuturați tava de masă, ca să se uniformizeze aluatul și să iasă bulele de aer la suprafață.
Puneți tava la cuptor la 180 de grade, temperatură medie - se lasă cam 40 de minute - până nu trece testul cu scobitoarea - vedeți în poză, să fie curată.
După ce s-a răcorit puțin îl scoateți din tavă și lăsați să se răcească complet.
Înainte de ornare, dacă a format un cocolos deasupra îl tăiați atent cu un cuțit subțire - să aveți uniform tortul.
Și aici o poză cu el în secțiune, tăiat, pregătit pentru asamblare.
Așa arată cu fundul în sus - eu prefer ca aceasta să fie partea care vine deasupra, este perfect netedă și comodă pentru ornare.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.