Pandispanul de care m-am indragostit din prima - stiti senzatia cand iti iese ceva "exact asta, anume asa vroiam eu sa fie pandispanul si tortul!". Si moale, si ciocolatos, si pufos, si nu trebuie insiropat (numa daca tare va place) si plus la toate se face repede si simplu. Nu necesita si timp de "asezare" ca la pandispanul clasic, deci chiar pacat sa nu-l incercati.
Merge si servit ca un chec simplu, pudrat cu putin zahar sau ca cel mai delicios si reusit blat de tort. Se poate umple cu orice crema va place - eu la prima incercare nu m-am complicat si l-am umplut cu o crema de smantana (din aceea de 32%), amestecata simplu cu zahar si vanilie. Acum vreau sa incerc ceva mai delicat, urmeaza si reteta :)
Natalia, merci mult de asa o reteta geniala, esti tare ca intotdeauna
Atentie! Reteta trebuie obligatoriu salvata in caietul cu retete, recomand pentru ca si lalena.ro este un fel de caiet de retete pentru mine - retetele bune le postez aici ca sa am acces la ele oriunde as fi - si bineinteles si voi :)
Se pregatesc toate ingredientele pentru reteta - am masurat toate ingredientele, zaharul l-am impratit in 2 boluri mici a cate 150g in fiecare. Faina se amesteca cu praful de copt.
Apa clocotita se adauga la cacao si cu un tel sau lingura se amesteca bine sa nu mai fie cocoloase.
Separati albusurile de galbenusuri - in 2 boluri mai mari.
Albusurile se bat spuma - cand se intaresc putin, adaugati in reprize 150g de zahar. Trebuie sa fie spuma mai tare, cam ca la bezele.
Galbenusurile se bat spuma cu 150g de zahar. Adaugati cate putin uleiul, sa se incorporeze complet.
Apoi incorporati compozitia de cacao, racita putin.
Si ultima este faina si praful de copt - amestecati bine cu telul sau mixerul sa nu fie cocoloase.
Adaugati aceasta compozitie la albusurile batute spuma - sau le adaugati in vreo 2-3 reprize - si amestecati incet cu miscari de sus in jos, sa nu se dezumfle albusurile.
Turnati aluatul intr-o forma rotunda de 28 cm diametru, asternuta cu hartie de copt, sau unsa cu unt si tapetata cu faina. Usor (2-3 ori) scuturati tava de masa, ca sa se uniformizeze aluatul si sa iasa bulele de aer la suprafata.
Puneti tava la cuptor la 180 de grade, temperatura medie - se lasa cam 40 de minute - pana nu trece testul cu scobitoarea - vedeti in poza, sa fie curata.
Dupa ce s-a racorit putin il scoateti din tava si lasati sa se raceasca complet.
Inainte de ornare, daca a format un cocolos deasupra il taiati atent cu un cutit subtire - sa aveti uniform tortul.
Si aici o poza cu el in sectiune, taiat, pregatit pentru asamblare.
Asa arata cu fundul in sus - eu prefer ca aceasta sa fie partea care vine deasupra, este perfect neteda si comoda pentru ornare.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.