Este mancarea preferata a copilariei mele, care se facea de obicei in perioada de iarna. Aceasta ciorba de varza acra se gateste mai mult in zona de nord a Moldovei, fiind foarte gustosa, putin acrisoara, cu multa carne si bucati mari de varza. Va recomand sa o incercati, sunt sigura ca o sa va placa!
Va atentionez ca singurul inconvenient a acestei ciorbe de varza este faptul ca trebuie sa fiarba cca 5 ore la foc mic. Asa ca daca vreti sa o faceti,va planificati timpul necesar, dar va asigur ca acesta se recompenseaza prin savoarea deosebita a ciorbei.
Deci, primul pas - Spalati bine oasele cu carne, le puneti intr-o cratita de 5 l si turnati apa ca sa le acopere bine. Puneti cratita pe foc.
Intre timp, spalati varza cu apa rece si taiati-o bucati medii/mari cum va place - dar nici intr-un caz marunt.
Curatati si spalati ceapa.
Cand incepe sa fiarba carnea, scoateti atent cu o lingura spuma.
Apoi adaugati varza, 1 ceapa taiata bucatele medii, bulionul de rosii, frunza de dafin. Daca vedeti ca apa nu acopera toata suprafata, adaugati inca putina apa clocotita.
Lasati sa fiarba, faceti focul mic, puneti un capac si lasati 3-4 ore. Supravegheati sa nu fiarba tare, daca este necesar mai micsorati focul.
Dupa 4 ore de fierbere lenta, curatati, spalati si taiati rondele morcovii si ii adaugati in ciorba de varza.
Lasati sa mai fiarba 1 ora.
Inainte de a stinge focul, taiati marunt 1 ceapa si o puneti in ciorba, opriti focul imediat. Lasati ciorba sa se patrunda si sa se racoreasca o jumatate de ora inainte de servire.
Sunt sigura ca o sa va placa aceasta ciorba de varza murata, deosebit de gustoasa - compenseaza in totalitate timpul de preparare.
Se savureaza cu praz sau ceapa proaspata, ca la tzara:)
Pofta Buna!!!!!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.