Știu că sună ciudat, așa am reacționat și eu când am auzit de combinație - dar m-am tot frământat și după multe laude a respectivei am zis s-o încerc. Și am fost "răsplătită" pe deplin - nu am mâncat niciodată așa o zacuscă reușită și delicioasă, și mă bucur mult că mai am o rețetă de nota 11+ pe site-ul cu rețete.
Cu siguranță o voi repeta și anii următori, de fapt ăsta-i și motivul că o pun pe site, să o găsesc și la anul aici.
Despre gust nu știu ce să zic - după mine, mai bună nu am mâncat niciodată - aromată, parfumată, ușor dulce, etc., etc. Chiar v-o recomand și ăsta-i unul din motive de ce o postez neapărat acum la 12 noaptea pe site (că mâine ziua am treabă și păcat să rămâneți fără rețetă:)
Fiindcă zacusca se prepară nu chiar simplu și banal, v-aș recomanda să o faceți în 2 zile - adică în 2 pași.
În prima zi pregătiți legumele (coaceți, curățați, spălați) și a 2-a zi faceți zacusca.
Mai întâi coaceți vinetele, ardeii și gogoșarii (opțional puteți să coaceți doar vinete, celelalte 2 le puneți crude, dar vă recomand să le coaceți totuși:)
Le curățați și pregătiți pentru zacuscă.
Roșiile puteți să folosiți din cele la conservă din comerț sau de la piață proaspete, dar cu puțină treabă la ele - eu le-am opărit, decojit și dat prin robot.
Ceapa se curăță și se dă prin mașina de tocat sau prin robotul de bucătărie (eu pe toate le-am trecut prin robot deci mai departe așa și merge). La fel și merele, decojite, la robot sau date prin răzătoare.
Țelina și morcovul se curăță, se spală și se trec prin robot, să se mărunțească bine.
Acum începem să le călim pe toate - separat, apoi le combinăm în ordinea care v-o spun mai jos.
Într-o tigaie mai adâncă și mai mare puneți la călit ceapa cu mere și ulei.
Într-un ceaun mai mare (pentru că în el veți combina toate ingredientele) puneți la călit morcovii cu țelina și cu ulei.
După ce s-a înmuiat bine ceapa, o adăugați la compoziția de morcovi și țelină (și acestea să fie călite bine).
Și fiindcă a "murit" bateria la aparatul foto aici, vă spun ce am făcut cu ardeii, gogoșarii și vinetele - nu pot să vă arăt toți pașii.
Deci toate acestea le-am dat prin robot și le-am călit cu puțin ulei până s-au înfierbântat bine, apoi le-am adăugat la compoziția de mai sus.
În caz că nu aveți ardeii și gogoșarii coapți, le dați simplu prin robot și căliți bine până se înmoaie.
Roșiile le-am fiert așa simplu, să fie fierbinți când le adaug în zacuscă și le-am pus și pe ele în ceaun.
Amestecați bine toată compoziția pe parcurs ce puneți legumele.
Și lăsați să fiarbă la foc încet, amestecând periodic cam vreo 1.30 - 2 ore. Aveți grijă la amestecat că mai aruncă picături fierbinți.
Cât fierbe zacusca pregătiți borcanele - le spălați și puneți la uscat la cuptor la 100-150 grade - sau le uscați din timp la soare sau pe un prosop.
După ce a fiert bine zacusca observați că se ridică uleiul deasupra, semn că este gata - atunci adăugați mierea și potriviți de sare.
Umpleți borcanele cu zacuscă fierbinte și le capsati strâns, ermetic.
După ce ați umplut toate borcanele le puneți pe o tavă de cuptor și lăsați pentru 30-40 de minute la 150 grade - să sterilizați borcanele și conținutul.
Apoi borcanele le lăsați să se răcească complet, lipiți etichete și puneți într-un loc răcoros și ferit de amatorii de zacuscă:)
Și aici să vă fac poftă, pe pâine neagră de casă - a fugit repede pe gât și nu o singură felie :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.