Stiu ca suna ciudat, asa am reactionat si eu cand am auzit de combinatie - dar m-am tot framantat si dupa multe laude a respectivei am zis s-o incerc. Si am fost "rasplatita" pe deplin - nu am mancat niciodata asa o zacusca reusita si delicioasa, si ma bucur mult ca mai am o reteta de nota 11+ pe site-ul cu retete.
Cu siguranta o voi repeta si anii urmatori, de fapt asta-i si motivul ca o pun pe site, sa o gasesc si la anu aici.
Despre gust nu stiu ce sa zic - dupa mine, mai buna nu am mancat niciodata - aromata, parfurmata, usor dulce, etc, etc. Chiar v-o recomand si asta-i unul din motive de ce o postez neaparat acum la 12 noaptea pe site (ca maine ziua am treaba si pacat sa ramaneti fara reteta:)
Fiindca zacusca se prepara nu chiar simplu si banal, v-as recomanda sa o faceti in 2 zile - adica in 2 pasi.
In prima zi pregatiti legumele(coaceti, curatati, spalati) si a 2-a zi faceti zacusca.
Mai intai coaceti vinetele, ardeii si gogosarii(optional puteti sa coaceti doar vinete, celelalte 2 le puneti crude, dar va recomand sa le coaceti totusi:)
Le curatati si pregatiti pentru zacusca.
Rosiile puteti sa folositi din cele la conserva din comert sau de la piata proaspete, dar cu putina treaba la ele - eu le-am oparit, decojit si dat prin robot.
Ceapa se curata si se da prin masina de tocat sau prin robotul de bucatarie (eu pe toate le-am trecut prin robot deci mai departe asa si merge). Le fel si merele, decojite, la robot sau date prin razatoare.
Telina si morcovul se curata, se spala si se trece prin robot, sa se marunteasca bine.
Acum incepem sa le calim pe toate - separat, apoi le combinam in ordinea care v-o spun mai jos.
Intr-o tigaia mai adanca si mai mare puneti la calit ceapa cu mere si ulei.
Intr-un ceaun mai mare(pentru ca in el veti combina toate ingredientele) puneti la calit morcovii cu telina si cu ulei.
Dupa ce s-a inmuiat bine ceapa, o adaugati la compozitia de morcovi si telina(si acestea sa fie calite bine).
Si fiindca a "murit" bateria la aparatul foto aici, va spun ce am facut cu ardeii, gogosarii si vinetele - nu pot sa va arat toti pasii.
Deci toate acestea le-am dat prin robot si le-am calit cu putin ulei pana s-au infierbantat bine, apoi le-am adaugat la compozitia de mai sus.
In caz ca nu aveti ardeii si gogosarii copti, le dati simplu prin robot si caliti bine pana se inmoaie.
Rosiile le-am fiert asa simplu, sa fie fierbinti cand le adaug in zacusca si le-am pus si pe ele in ceaun.
Amestecati bine toata compozitia pe parcurs ce puneti legumele.
Si lasati sa fiarba la foc incet, amestecand periodic cam vreo 1.30 - 2 ore. Aveti grija la amestecat ca mai arunca picaturi fierbinti.
Cat fierbe zacusca pregatiti borcanele - le spalati si puneti la uscat la cuptor la 100-150 grade - sau le uscati din timp la soare sau pe un prosop.
Dupa ce a fiert bine zacusca observati ca se ridica uleiul deasupra, semn ca este gata - atunci adaugati mierea si potriviti de sare.
Umpleti borcanele cu zacusca fierbinte si le capsati strans, ermetic.
Dupa ce ati umplut toate borcanele le puneti pe o tava de cuptor si lasati pentru 30-40 de minute la 150 grade - sa sterilizati borcanele si continutul.
Apoi borcanele le lasati sa se raceasca complet, lipiti etichete si puneti intr-un loc racoros si ferit de amatorii de zacusca:)
Si aici sa va fac pofta, pe paine neagra de casa - a fugit repede pe gat si nu o singura felie :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.