Cartofi lionezi

Foarte buni, chiar extraordinar de buni - reteta am vazut-o la restaurantul unde am facut practica si imediat cand am venit acasa am si aplicat-o. Se prepara banal de simplu, dar un mic detaliu si deja nu sunt cartofi la cuptor dar cartofi lionezi :)

Va recomand cu incredere sa-i faceti acum, cand cartofii din piata sunt la valoare nutritiva si calitate maxima.

Ingrediente
Cartofi
1 kg
reglati cantitatea de cartofi dupa preferinta si necesitate, eu am pus in pozele care le vedeti vreo 2 kg
Ceapa alba
3 buc
la fel puteti sa puneti mai multa sau mai putina dupa preferinte
Vin alb demisec
100 ml
sau 50ml de coniac/brendy
Piper
0.5 lingurite
Sare
1 lingura
dupa gust
Boia de ardei rosu dulce
1 lingurita
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Pasi de urmat
Pas 1

Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete medii.

Cartofi lionezi - Pas 1
Pas 2

Puneti cartofii intr-o tava de cuptor adanca.

Presarati putina sare, piper si boia de ardei. Adaugati 100 ml de ulel si amestecati toata treaba bine, asa ca fiecare cartof sa fie acoperit cu putin ulei si mirodenii.

Cartofi lionezi - Pas 2
Pas 3

Puneti o folie de aluminiu peste cartofi si dati tava la cuptor preincalzit, la 200 de grade - cam pentru 1 ora.

Cartofi lionezi - Pas 3
Pas 4

In acest timp pregatim ceapa - se curata, se spala si se taie julien.

Puneti intr-o tigaia adanca putin ulei, ceapa si lasati sa se caleasca bine.

Cartofi lionezi - Pas 4
Pas 5

Cand ceapa se rumeneste usor adaugati vinul sau coniacul - amestecati.

Cartofi lionezi - Pas 5
Pas 6

Lasati sa se evapore alcoolul, cam 2-3 minute, mai amestecati periodic, adaugati putina sare si piper - opriti focul.

Cartofi lionezi - Pas 6
Pas 7

Cartofii se mai scot cam din jumate de ora si se amesteca cu o paleta. Cand s-au patruns si sunt moi(verificati daca intra usor cutitul in ei), scoateti folia de pe ei si mai lasati 15 minute la cuptor.

Cartofi lionezi - Pas 7
Pas 8

Cand sunt gata cartofii ii scoateti din cuptor, adaugati ceapa peste ei si amestecati usor cu paleta.

Cartofi lionezi - Pas 8
Pas 9

Mai lasati sa se patrunda la cuptor, la foc mic cam 15 minute.

Cartofi lionezi - Pas 9
Pas 10

Puteti sa-i serviti simpli cu o salata.

Cartofi lionezi - Pas 10
Pas 11

Sau cu ceva mai serios -  vreo bucata de carne/peste.

Pofta Buna!

Cartofi lionezi - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4-5 portii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min