Foarte buni, chiar extraordinar de buni - rețeta am văzut-o la restaurantul unde am făcut practică și imediat când am venit acasă am și aplicat-o. Se prepară banal de simplu, dar un mic detaliu și deja nu sunt cartofi la cuptor dar cartofi lionezi :)
Vă recomand cu încredere să-i faceți acum, când cartofii din piață sunt la valoare nutritivă și calitate maximă.
Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe medii.
Puneți cartofii într-o tavă de cuptor adâncă.
Presați puțină sare, piper și boia de ardei. Adăugați 100 ml de ulei și amestecați toată treaba bine, așa ca fiecare cartof să fie acoperit cu puțin ulei și mirodenii.
Puneți o folie de aluminiu peste cartofi și dați tava la cuptor preîncălzit, la 200 de grade - cam pentru 1 oră.
În acest timp pregătim ceapa - se curăță, se spală și se taie julienne.
Puneți într-o tigaie adâncă puțin ulei, ceapa și lăsați să se călească bine.
Când ceapa se rumenește ușor adăugați vinul sau coniacul - amestecați.
Lăsați să se evapore alcoolul, cam 2-3 minute, mai amestecați periodic, adăugați puțină sare și piper - opriți focul.
Cartofii se mai scot cam din jumătate de oră și se amestecă cu o paletă. Când s-au pătruns și sunt moi (verificați dacă intră ușor cuțitul în ei), scoateți folia de pe ei și mai lăsați 15 minute la cuptor.
Când sunt gata cartofii, îi scoateți din cuptor, adăugați ceapa peste ei și amestecați ușor cu paleta.
Mai lăsați să se pătrundă la cuptor, la foc mic cam 15 minute.
Puteți să-i serviți simpli cu o salată.
Sau cu ceva mai serios - vreo bucată de carne/pește.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.