Foarte buni, chiar extraordinar de buni - reteta am vazut-o la restaurantul unde am facut practica si imediat cand am venit acasa am si aplicat-o. Se prepara banal de simplu, dar un mic detaliu si deja nu sunt cartofi la cuptor dar cartofi lionezi :)
Va recomand cu incredere sa-i faceti acum, cand cartofii din piata sunt la valoare nutritiva si calitate maxima.
Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete medii.
Puneti cartofii intr-o tava de cuptor adanca.
Presarati putina sare, piper si boia de ardei. Adaugati 100 ml de ulel si amestecati toata treaba bine, asa ca fiecare cartof sa fie acoperit cu putin ulei si mirodenii.
Puneti o folie de aluminiu peste cartofi si dati tava la cuptor preincalzit, la 200 de grade - cam pentru 1 ora.
In acest timp pregatim ceapa - se curata, se spala si se taie julien.
Puneti intr-o tigaia adanca putin ulei, ceapa si lasati sa se caleasca bine.
Cand ceapa se rumeneste usor adaugati vinul sau coniacul - amestecati.
Lasati sa se evapore alcoolul, cam 2-3 minute, mai amestecati periodic, adaugati putina sare si piper - opriti focul.
Cartofii se mai scot cam din jumate de ora si se amesteca cu o paleta. Cand s-au patruns si sunt moi(verificati daca intra usor cutitul in ei), scoateti folia de pe ei si mai lasati 15 minute la cuptor.
Cand sunt gata cartofii ii scoateti din cuptor, adaugati ceapa peste ei si amestecati usor cu paleta.
Mai lasati sa se patrunda la cuptor, la foc mic cam 15 minute.
Puteti sa-i serviti simpli cu o salata.
Sau cu ceva mai serios - vreo bucata de carne/peste.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.