Cartofi lionezi

Foarte buni, chiar extraordinar de buni - rețeta am văzut-o la restaurantul unde am făcut practică și imediat când am venit acasă am și aplicat-o. Se prepară banal de simplu, dar un mic detaliu și deja nu sunt cartofi la cuptor dar cartofi lionezi :)

Vă recomand cu încredere să-i faceți acum, când cartofii din piață sunt la valoare nutritivă și calitate maximă.

Ingrediente
Cartofi
1 kg
reglați cantitatea de cartofi după preferință și necesitate, eu am pus în pozele care le vedeți vreo 2 kg
Ceapă albă
3 buc
la fel puteți să puneți mai multă sau mai puțină după preferințe
Vin alb demisec
100 ml
sau 50ml de coniac/brandy
Piper
0.5 lingurite
   
Sare
1 lingura
după gust
Boia de ardei roșu dulce
1 lingurita
   
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
   
Pași de urmat
Pas 1

Cartofii se curăță, se spală și se taie cubulețe medii.

Cartofi lionezi - Pas 1
Pas 2

Puneți cartofii într-o tavă de cuptor adâncă.

Presați puțină sare, piper și boia de ardei. Adăugați 100 ml de ulei și amestecați toată treaba bine, așa ca fiecare cartof să fie acoperit cu puțin ulei și mirodenii.

Cartofi lionezi - Pas 2
Pas 3

Puneți o folie de aluminiu peste cartofi și dați tava la cuptor preîncălzit, la 200 de grade - cam pentru 1 oră.

Cartofi lionezi - Pas 3
Pas 4

În acest timp pregătim ceapa - se curăță, se spală și se taie julienne.

Puneți într-o tigaie adâncă puțin ulei, ceapa și lăsați să se călească bine.

Cartofi lionezi - Pas 4
Pas 5

Când ceapa se rumenește ușor adăugați vinul sau coniacul - amestecați.

Cartofi lionezi - Pas 5
Pas 6

Lăsați să se evapore alcoolul, cam 2-3 minute, mai amestecați periodic, adăugați puțină sare și piper - opriți focul.

Cartofi lionezi - Pas 6
Pas 7

Cartofii se mai scot cam din jumătate de oră și se amestecă cu o paletă. Când s-au pătruns și sunt moi (verificați dacă intră ușor cuțitul în ei), scoateți folia de pe ei și mai lăsați 15 minute la cuptor.

Cartofi lionezi - Pas 7
Pas 8

Când sunt gata cartofii, îi scoateți din cuptor, adăugați ceapa peste ei și amestecați ușor cu paleta.

Cartofi lionezi - Pas 8
Pas 9

Mai lăsați să se pătrundă la cuptor, la foc mic cam 15 minute.

Cartofi lionezi - Pas 9
Pas 10

Puteți să-i serviți simpli cu o salată.

Cartofi lionezi - Pas 10
Pas 11

Sau cu ceva mai serios - vreo bucată de carne/pește.

Poftă Bună!

Cartofi lionezi - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4-5 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min