A ajuns timpul sa va arat si una din conservele principale pe care o fac deja de vreo 5 ani - am inventat-o intr-o toamna, asa imi mai vine cate o idee si asta a fost din categoria celor mai reusite - sa zic chiar geniala (dap, sunt si modesta:). Reteta a mai avansat pe parcurs, acum am ajuns la varianta optima - as recomanda sa respectati pasii (cantitatile le micsorati proportional cat de cat, pentru ca aici am pus reteta pt 15 litri, s-a facut pt 2 familii). Puteti improviza putin, in functie de ce legume aveti prin piata/gradina/casa.
La ce il folosesc - la orice, incepand cu ciorba, paste, mancaruri, pizza, orice mancare in care mai puneti sos de rosii si legume. Am ajuns sa ma panichez in fiecare an, cand vad ca legumele se mai termina in piata si eu nu am facut sosul meu pentru iarna.
Toate legumele se spala si se curata.
De fapt acesta este procesul care dureaza cel mai mult si ar fi bine sa aveti un ajutor.
O a 2-a chestie importanta este sa aveti un robot de bucatarie - pentru maruntirea legumelor, altfel o sa faceti ca si mine acum 2-3 ani - ceapa si ardeii se taie julien; morcovii, telina, albitura se dau prin razatoare; rosiile se paseaza cu ceva sau se taie marunt.
Acum, cu ocazia robotului, treaba a fost de vreo 10 ori mai rapida, am maruntit pe rand toate legumele si pe parcurs le-am pus la calit.
Acum sa va arat ordinea si gruparea legumelor pentru prelucrarea termica.
Intr-un ceaun mare(eu am unul de 15 litri, in el am amestecat la final toate legumele) se caleste vreo 200 ml de ulei si se adauga toti morcovii+telina+albitura maruntite.
Se lasa la calit, se amesteca periodic.
Si pe langa ceaunul mare sa aveti si o tigaie sau ceaun mai mic, pentru calirea celorlalte legume pe rand.
Urmatoarea am calit ceapa (toate legumele se calesc separat) in putin ulei.
Dupa ce s-a calit usor (isi schimba putin culoarea si textura) o adaugati la compozitia calita din ceaun de morcovi+telina+albitura - amestecati si lasati toata compozitia sa fiarba incet la foc mic pana rezolvati si celelalte legume.
Ardeii si gogosarii i-am trecut prin robot, calit in ulei si am adaugat la compozitita de mai sus din ceaun.
Si ultima repriza a fost cea de rosii - se fierb fara ulei, sa lase sucul, se adauga la legumele din ceaun si se toarna si bulionul - acesta il reglati in functie de textura pe care o vreti la sos. Daca mai lichida, adaugati mai mult bulion, daca mai groasa, mai putin bulion.
Amestecati bine toata compozitia si lasati sa fiarba vreo ora la foc mic.
Apoi cu blenderul vertical pasati toata compozitia - si insistati mai mult ca sa aveti o pasta cat mai fina, fara bucatele de legume prin ea.
Mai lasati sa fiarba 10-15 minute, potriviti de sare - eu il fac mai putin sarat.
Brocanele le spalati, uscati bine si daca vreti sa fiti siguri pe conserve puneti conservant sau aspirina.
Eu pun aici 1 pastila de aspirina la borcan de 700-800ml si jumatate de pastila la borcan de 320-380ml.
Umpleti borcanele, lasati cam cat 1 deget de la capac si le sigilati bine.
Daca ati pus aspirina sau conservant nu trebuie sterilizata, doar le sigilati bine si lasati sa se raceasca.
Daca vreti fara conservant - borcanele sigilate, fierbinti le puneti la cuptor la 100-150 grade si lasati 40-45 de minute. Apoi lasati sa se racoreasca si depozitati.
Aici vedeti tot batalionul de borcane cat s-a facut din 15 litri de sos.
Pentru mine acest sos este indispensabil la sarmale, ciorbe, pizza, gulasuri, sosuri de rosii, etc.
Deci cam la tot ce gatesc, cu mici exceptii.
Pofta buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.