A ajuns timpul să vă arăt și una din conservele principale pe care o fac deja de vreo 5 ani - am inventat-o într-o toamnă, așa îmi mai vine câte o idee și asta a fost din categoria celor mai reușite - să zic chiar genială (dap, sunt și modestă:). Rețeta a mai avansat pe parcurs, acum am ajuns la varianta optimă - aș recomanda să respectați pașii (cantitățile le micșorați proporțional cât de cât, pentru că aici am pus rețeta pentru 15 litri, s-a făcut pentru 2 familii). Puteți improviza puțin, în funcție de ce legume aveți prin piață/grădină/casă.
La ce îl folosesc - la orice, începând cu ciorbă, paste, mâncăruri, pizza, orice mâncare în care mai puneți sos de roșii și legume. Am ajuns să mă panichez în fiecare an, când văd că legumele se mai termină în piață și eu nu am făcut sosul meu pentru iarnă.
Toate legumele se spală și se curăță.
De fapt, acesta este procesul care durează cel mai mult și ar fi bine să aveți un ajutor.
O a două chetie importantă este să aveți un robot de bucătărie - pentru mărunțirea legumelor, altfel o să faceți ca și mine acum 2-3 ani - ceapa și ardeii se taie Julien; morcovii, țelina, albitura se dau prin răzătoare; roșiile se pasează cu ceva sau se taie mărunt.
Acum, cu ocazia robotului, treaba a fost de vreo 10 ori mai rapidă, am mărunțit pe rând toate legumele și pe parcurs le-am pus la călit.
Acum să vă arat ordinea și gruparea legumelor pentru prelucrarea termică.
Într-un ceaun mare (eu am unul de 15 litri, în el am amestecat la final toate legumele) se călește vreo 200 ml de ulei și se adaugă toți morcovii+țelina+albitura mărunțite.
Se lasă la călit, se amestecă periodic.
Și pe lângă ceaunul mare să aveți și o tigaie sau ceaun mai mic, pentru călirea celorlalte legume pe rând.
Următoarea am călit ceapa (toate legumele se călesc separat) în puțin ulei.
După ce s-a călit ușor (își schimbă puțin culoarea și textura) o adăugați la compoziția călită din ceaun de morcovi+țelina+albitura - amestecați și lăsați toată compoziția să fiarbă încet la foc mic până rezolvați și celelalte legume.
Ardeii și gogoșarii i-am trecut prin robot, călit în ulei și am adăugat la compoziția de mai sus din ceaun.
Și ultima repriză a fost cea de roșii - se fierb fără ulei, să lase sucul, se adaugă la legumele din ceaun și se toarnă și bulionul - acesta îl reglați în funcție de textura pe care o vreți la sos. Dacă mai lichidă, adăugați mai mult bulion, dacă mai groasă, mai puțin bulion.
Amestecați bine toată compoziția și lăsați să fiarbă vreo oră la foc mic.
Apoi cu blenderul vertical pasați toată compoziția - și insistați mai mult ca să aveți o pastă cât mai fină, fără bucăți de legume prin ea.
Mai lăsați să fiarbă 10-15 minute, potriviți de sare - eu îl fac mai puțin sărat.
Borcanele le spălați, uscați bine și dacă vreți să fiți siguri pe conserve puneți conservant sau aspirină.
Eu pun aici 1 pastilă de aspirină la borcan de 700-800 ml și jumătate de pastilă la borcan de 320-380 ml.
Umpleți borcanele, lăsați cam cât 1 deget de la capac și le sigilați bine.
Dacă ați pus aspirină sau conservant nu trebuie sterilizată, doar le sigilați bine și lăsați să se răcească.
Dacă vreți fără conservant - borcanele sigilate, fierbinți le puneți la cuptor la 100-150 grade și lăsați 40-45 de minute. Apoi lăsați să se răcorească și depozitați.
Aici vedeți tot batalionul de borcane cât s-a făcut din 15 litri de sos.
Pentru mine acest sos este indispensabil la sarmale, ciorbe, pizza, gulașuri, sosuri de roșii, etc.
Deci cam la tot ce gătesc, cu mici excepții.
Poftă bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.