Cel mai popular și delicios gem, este preferatul familiei noastre și păcat să nu profitați de acest sezon de prune aromate și naturale.
Spre deosebire de alte gemuri care le mai fac, acesta de prune trebuie fiert mai mult pentru a avea aroma, textura și culoarea potrivită - vedeți în rețetă detaliile. Puteți face și o combinație de prune cu mere, este și mai aromat, mai gustos.
Prunele se spală, se curăță de sâmburi și se taie sferturi.
Într-un ceaun se pun la fiert 1 pahar de apă și 1 kg de zahăr. Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați să fiarbă 10 minute amestecând periodic.
După acest timp adăugați prunele, lăsați până încep să fiarbă și faceți focul mic.
Amestecați periodic gemul - veți observa că pe parcurs cum fierbe își schimbă culoarea, aroma și textura. Aici este un roz deschis.
Aici deja un maroniu deschis.
Un maroniu mai închis.
Și... culoarea potrivită - un fel de maro mai pronunțat, dar nici negru (își pierde din aromă dacă fierbeți prea mult). Adăugați vanilia și amestecați - este opțional dar foarte delicios și aromat.
Timpul de fierbere depinde de calitatea și tipul prunelor.
Borcanele pentru dulceață se spală bine și se usucă - ori în cuptor (metoda rapidă) ori pe un prosop pe masă (metoda mai de durată).
Se umple cu dulceață și se capsează bine.
Și aici borcanele mele - din 2 kg atât mi-a ieșit. Le lăsați să se răcorească și depozitați în loc răcoros, cămară.
Cred că nu trebuie să vă spun cum și la ce să-l folosiți.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.