Gem de prune

Cel mai popular si delicios gem, este preferatul familiei noastre si pacat sa nu profitati de acest sezon de prune aromate si naturale.

Spre deosebire de alte gemuri care le mai fac, acesta de prune trebuie fiert mai mult pentru a avea aroma, textura si culoarea potrivita - vedeti in reteta detaliile. Puteti face si o combinatie de prune cu mere, este si mai aromat, mai gustos.

Ingrediente
Prune
2 kg
cele mai potrivite sunt cele mici(brumarii), dar nu am gasit in piata si am facut din ce am gasit
Zahar
1 kg
Esenta de vanilie
1 buc
optional, sau scortisoara
Pasi de urmat
Pas 1

Prunele  se spala, se curata de samburi si se taie sferturi.

Gem de prune - Pas 1
Pas 2

Intr-un ceaun se pun la fiert 1 pahar de apa si 1 kg de zahar. Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati sa fiarba 10 minute amestecand periodic.

Gem de prune - Pas 2
Pas 3

Dupa acest timp adaugati prunele, lasati pana incep sa fiarba si faceti focul mic.

Gem de prune - Pas 3
Pas 4

Amestecati periodic gemul - veti observa ca pe parcurs cum fierbe isi schimba culoarea, aroma si textura. Aici este un roz deschis.

Gem de prune - Pas 4
Pas 5

Aici deja un maroniu deschis.

Gem de prune - Pas 5
Pas 6

Un maroniu mai inchis.

Gem de prune - Pas 6
Pas 7

Si.. culoarea potrivita - un fel de maro mai pronuntat, dar nici negru(isi pierde din aroma daca fierbeti prea mult). Adaugati vanilia si amestecati - este optional dar foarte delicios si aromat.

Timpul de fierbere depinde de calitatea si tipul prunelor.

Gem de prune - Pas 7
Pas 8

Borcanele pentru dulceata se spala bine si se usuca - sau in cuptor(metoda rapida) sau pe un prosop pe masa(metoda mai de durata).

Se umple cu dulceata si se capseaza bine.

Gem de prune - Pas 8
Pas 9

Si aici borcanele mele - din 2 kg atat mi-a iesit. Le lasati sa se racoreasca si depozitati in loc racoros, camara.

Gem de prune - Pas 9
Pas 10

Cred ca nu trebuie sa va spun cum si la ce sa-l folositi.

Pofta Buna!

Gem de prune - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (4 borcane mici de 380ml)
Timp de preparare:
90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 25 min