Cel mai popular si delicios gem, este preferatul familiei noastre si pacat sa nu profitati de acest sezon de prune aromate si naturale.
Spre deosebire de alte gemuri care le mai fac, acesta de prune trebuie fiert mai mult pentru a avea aroma, textura si culoarea potrivita - vedeti in reteta detaliile. Puteti face si o combinatie de prune cu mere, este si mai aromat, mai gustos.
Prunele se spala, se curata de samburi si se taie sferturi.
Intr-un ceaun se pun la fiert 1 pahar de apa si 1 kg de zahar. Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic si lasati sa fiarba 10 minute amestecand periodic.
Dupa acest timp adaugati prunele, lasati pana incep sa fiarba si faceti focul mic.
Amestecati periodic gemul - veti observa ca pe parcurs cum fierbe isi schimba culoarea, aroma si textura. Aici este un roz deschis.
Aici deja un maroniu deschis.
Un maroniu mai inchis.
Si.. culoarea potrivita - un fel de maro mai pronuntat, dar nici negru(isi pierde din aroma daca fierbeti prea mult). Adaugati vanilia si amestecati - este optional dar foarte delicios si aromat.
Timpul de fierbere depinde de calitatea si tipul prunelor.
Borcanele pentru dulceata se spala bine si se usuca - sau in cuptor(metoda rapida) sau pe un prosop pe masa(metoda mai de durata).
Se umple cu dulceata si se capseaza bine.
Si aici borcanele mele - din 2 kg atat mi-a iesit. Le lasati sa se racoreasca si depozitati in loc racoros, camara.
Cred ca nu trebuie sa va spun cum si la ce sa-l folositi.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.