Gem de prune

Cel mai popular și delicios gem, este preferatul familiei noastre și păcat să nu profitați de acest sezon de prune aromate și naturale.

Spre deosebire de alte gemuri care le mai fac, acesta de prune trebuie fiert mai mult pentru a avea aroma, textura și culoarea potrivită - vedeți în rețetă detaliile. Puteți face și o combinație de prune cu mere, este și mai aromat, mai gustos.

Ingrediente
Prune
2 kg
cele mai potrivite sunt cele mici(brumării), dar nu am găsit în piață și am făcut din ce am găsit
Zahăr
1 kg
   
Esență de vanilie
1 buc
opțional, sau scorțișoară
Pași de urmat
Pas 1

Prunele se spală, se curăță de sâmburi și se taie sferturi.

Gem de prune - Pas 1
Pas 2

Într-un ceaun se pun la fiert 1 pahar de apă și 1 kg de zahăr. Când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați să fiarbă 10 minute amestecând periodic.

Gem de prune - Pas 2
Pas 3

După acest timp adăugați prunele, lăsați până încep să fiarbă și faceți focul mic.

Gem de prune - Pas 3
Pas 4

Amestecați periodic gemul - veți observa că pe parcurs cum fierbe își schimbă culoarea, aroma și textura. Aici este un roz deschis.

Gem de prune - Pas 4
Pas 5

Aici deja un maroniu deschis.

Gem de prune - Pas 5
Pas 6

Un maroniu mai închis.

Gem de prune - Pas 6
Pas 7

Și... culoarea potrivită - un fel de maro mai pronunțat, dar nici negru (își pierde din aromă dacă fierbeți prea mult). Adăugați vanilia și amestecați - este opțional dar foarte delicios și aromat.

Timpul de fierbere depinde de calitatea și tipul prunelor.

Gem de prune - Pas 7
Pas 8

Borcanele pentru dulceață se spală bine și se usucă - ori în cuptor (metoda rapidă) ori pe un prosop pe masă (metoda mai de durată).

Se umple cu dulceață și se capsează bine.

Gem de prune - Pas 8
Pas 9

Și aici borcanele mele - din 2 kg atât mi-a ieșit. Le lăsați să se răcorească și depozitați în loc răcoros, cămară.

Gem de prune - Pas 9
Pas 10

Cred că nu trebuie să vă spun cum și la ce să-l folosiți.

Poftă Bună!

Gem de prune - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (4 borcane mici de 380ml)
Timp de preparare:
90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 25 min