Una din cele mai populare mâncăruri dar nu înțeleg de ce pe internet am găsit rețete care prezentau mai mult un terci, dar nu legume sotate și întregi cât de cât. Și cum nu am mai insistat cu căutatul, am zis să o fac după capul meu, de fapt vedeam rezultatul perfect în minte și am reușit să-l fac exact așa cum îmi trebuia (folosindu-mă și din ce am mai învățat la cursurile de bucătari despre proprietățile legumelor și timpii de fierbere).
Deci, mi-a ieșit o bunătate, chiar și la cei mai mofturoși în a legumelor cred că le-ar place. Așa că folosiți acest sezon de legume naturale și delicioase și faceți un ghiveci (eu nu planificam să gătesc, dar mergând prin piața de legume și văzând toată varietatea am început să salivez de acolo la ce vroiam să fac cu ele:)
Fiindcă nu toate legumele se prelucrează termic în același fel și același timp, le-am grupat cât de cât și vedeți în pași cum le-am pregătit pentru ghiveci.
Aici în poza vedeți fasolea curățată și spălată, ruptă bucăți medii. Conopida tăiată bucăți mici și spălată.
Dovleceii, vinetele și ardeii se spală, curăța și se taie bucăți mai măricele. Nu am poză cu morcovii, cartofii și ceapa - aceștia se curăță și se spală.
Păstăile se fierb 3 minute în apă cu sare.
Și imediat se scot într-un vas cu apă rece (ca să oprim procesul de gătire, legumele să fie al dente).
La fel se fierbe conopida, 3 minute și se scoate într-un vas cu apă rece.
Încingeți ulei într-o tigaie și căliți pe foc iute dovleceii. Când sunt gata, adică ușor rumeni, îi scoateți într-o farfurie, dar nu le scoateți cu tot cu ulei, acesta îl lăsați în tigaie.
În uleiul în care ați călit dovlecelul, adăugați ardeii și la fel - căliți până se rumenesc ușor și scoateți din ulei.
Repetați procedura și cu vinetele.
Aici vedeți acest amestec de legume călite, le-am pus într-un bol mai adânc în care voi amesteca ghiveciul la final.
Și mai avem puțină treabă la plită și gata :)
Morcovii tăiați rondele se călesc într-o altă tigaie cu puțin ulei.
Peste vreo 5 minute adăugați ceapa tăiată julien - amestecați și lăsați să se călească vreo 10 minute.
Adăugați pasta de roșii, amestecați, mai lăsați 2 minute și luați de pe foc.
Și acum momentul final - toate legumele se amestecă.
La dovlecei, vinete și ardei adăugați păstăile și conopida (scoase din apă).
Apoi adăugați cartofii tăiați cubulețe.
Și ultima serie de legume: amestecul de morcovi și ceapă.
Puneți puțină sare (restul sărați după ce scoateți ghiveciul din cuptor), piperul. Amestecați bine toate legumele, dar atent să nu le faceți terci.
Mutăți toată compoziția într-o tavă de cuptor adâncă.
Puneți deasupra o folie de aluminiu și puneți tava la cuptor preîncălzit la 200 de grade, pentru 1 oră.
După acest timp, încercați cartofii dacă sunt gata, dacă nu - mai lăsați cât este nevoie.
Este delicios și cald și rece, ca mâncare sau ca o garnitură.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.