Adjika

Este o denumire ruseasca si inseamna unul din cele mai aromate si gustoase sosuri din bucataria multor tari a fostului USSR. Se mananca cu produse din carne, legume, la mancaruri sau ca atare(merge si dimineata pe paine daca nu o faceti prea picanta, in sandwish-uri, etc). O faceam de multe ori acasa si de cand sunt aici in Romania, dar varianta de anul asta mi se pare cea mai reusita si gusotasa.

Se face simplu, doar ca dureaza mai mult fierberea - procesul care ii da si gustul si savoarea. Va recomand sa-l faceti neaparat, macar in canitati mici ca sa-l gustati si apreciati.

Si apropo, am postat un nou articol pe blog, despre Shopping Culinar la Casa Traditiei Romanesti - daca nu faceti conserve, gasiti acolo naturale si bio, foarte bune.

Ingrediente
Rosii
5 kg
toate legumele se cantaresc dupa curatare
Ardei gras rosu
1 kg
Mere
1 kg
Morcovi
1 kg
Usturoi
300 g
Ardei iute
8 buc
puneti cat vreti, reglati la cat de picant va place
Otet
150 ml
Zahar
150 g
Sare
150 g
reglati dupa gust
Ulei de floarea soarelui
500 ml
Pasi de urmat
Pas 1

Toate legumele se curata si se spala.

Adjika - Pas 1
Pas 2

Se trec prin masina de tocat sau prin robotul de bucatarie.

Adjika - Pas 2
Pas 3

Si se pun intr-un ceaun sau vas mai mare la fiert.

Adjika - Pas 3
Pas 4

Cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati 2 ore - amestecati periodic.

Adjika - Pas 4
Pas 5

Dupa aceste 2 ore adaugati uleiul si otetul.

Adjika - Pas 5
Pas 6

Si ardeiul iute tocat sau trecut prin blender. Amestecati bine si mai lasati sa fiarba 2 ore, amestecand periodic.

Adjika - Pas 6
Pas 7

Dupa aceste 2 ore adaugati usturoiul pasat bine, sarea si zaharul. Amestecati si mai lasati sa fiarba 30 de minute.

Adjika - Pas 7
Pas 8

Pasati bine cu blenderul toata compozitia, sa fie o pasta mai uniforma si mai lasati sa fiarba 20 de minute.

In acest timp pregatit borcanele - le spalati si uscati in cuptor la 100-150 de grade.

Adjika - Pas 8
Pas 9

Turnati compozitia in borcane, capsati bine si lasati sa se racoreasca. Depozitati in loc racoros, camara-balcon-beci.

Adjika - Pas 9
Pas 10

Nu se vede bine in poza, dar este o compozitie foarte buna - mai groasa si aromata - perfect de uns pe paine sau folosit ca baza pentru mancaruri, sau la mancaruri cu carne, mezeluri, sandwish-uri si orice va place.

Pofta Buna!

Adjika - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 l (6 litri)
Timp de preparare:
300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Sursa: zefira.net