Aveam acum opțiunea să merg să mai fac treabă prin casă sau să lucrez puțin la calculator, dar mi-a venit un mail - un nou comentariu de la voi - de bine - m-a emoționat atât de mult, mi-a dat "aripi" să postez o nouă rețetă, una foarte reușită pe care o pregătisem din week-end.
Eram în frământări ce să gătesc dulce, aveam poftă dar nu știam ce vreau - și pac... am văzut această rețetă care mi-a picat la fix. Rezultatul a fost mult peste așteptări, chiar să caut mult și să inventez și să lucrez la rețetă nu aveam așa o bunătate.
Autorul o numește baclava "bakinskaia", dar am zis să fie prăjitură nu nuci - aduce mult a baclava, dar nu foarte dulce, cu aromă de unt și foarte, foarte fragedă și pufoasă. Se face repede și ingredientele sunt simple și la îndemână, chiar vă recomand s-o faceți, este una din cele mai reușite postate în ultimul timp pe site.
Lapte cald se amestecă cu 2 lingurițe de zahăr și 1 linguriță de drojdie uscată, lăsat 10 minute la loc cald.
Într-un bol mai mare puneți făina, oul, sarea.
Adăugați compoziția de lapte cu drojdie.
Amestecați cu o lingură și pe parcurs mai adăugați untul topit și puțin răcorit.
Se va forma un aluat foarte plăcut și nelipicios, îl mai frământați pe masă - cam 5 minute, să se uniformizeze.
Lăsați aluatul în bol, îl acoperiți cu un prosop și lăsați să crească 1 oră.
În acest timp pregătim umplutura:
Nucile se mărunțesc, dar nu chiar făină - să fie bucățele mai mici. Se amestecă cu 200g de zahăr.
Adăugați mierea și amestecați - mai eficient ar fi mai întâi cu lingura apoi puneți la treabă degetele :)
Va fi o compoziție puțin lipicioasă dar ca niște firimituri.
Aluatul odihnit îl împărțiți în 6 părți egale și formați bile. Le lăsați 10 minute pe masă.
Fiecare bilă se întinde pe parcurs într-o foaie subțire, cam de 2 mm grosime.
Eu am pus prăjitura în tavă rotundă de tort (unsă cu puțin ulei) - de 28cm diametru - fiecare foaie de aluat cam așa diametru are.
Deci am pus prima foaie de aluat și umplutura de nuci (ochiometric împărțiți umplutura în 5 părți, și am pus câte 1 parte de nuci pe fiecare foaie).
Urmează a 2-a foaie și iar umplutura. Și tot așa - va ies 6 foi de aluat și 5 straturi de nuci.
Fiecare foaie o presați ușor cu degetele după ce o așezați peste umplutura cu nuci.
Ultima foaie se unge cu gălbenuș de ou (pentru cosmetizare :) Lăsați prăjitura 10 minute să se odihnească.
Tava se pune la cuptor preîncălzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute - până se rumenește bine, mai intens.
O scoateți din cuptor și lăsați să se răcorească bine.
Apoi o porționați și savurați... Este excelentă cu gust intens de nuci, unt și foarte fragedă.
Poftă bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.