Aveam acum optiunea sa merg sa mai fac treaba prin casa sau sa lucrez putin la calculator, dar mi-a venit un mail - un nou comentariu de la voi - de bine - m-a emotionat atat de mult, mi-a dat "aripi" sa postez o noua reteta, una foarte reusita pe care o pregatisem din week-end.
Eram in framantari ce sa gatesc dulce, aveam pofta dar nu stiam ce vreau - si pac.. am vazut aceasta reteta care mi-a picat la fix. Rezultatul a fost mult peste asteptari, chiar sa caut mult si sa inventez si sa lucrez la reteta nu aveam asa o bunatate.
Autorul o numeste baclava "bakinskaia", dar am zis sa fie prajitura nu nuci - aduce mult a baclava, dar nu foarte dulce, cu aroma de unt si foarte, foarte frageda si pufoasa. Se face repede si ingredientele sunt simple si la indemana, chiar va recomand s-o faceti, este una din cele mai reusite postate in ultimul timp pe site.
Laptele cald se amesteca cu 2 lingurite de zahar si 1 lingurita de drojdie uscata, lasat 10 minute la loc cald.
Intr-un bol mai mare puneti faina, oul, sarea.
Adaugati compozitia de lapte cu drojdie.
Amestecati cu o lingura si pe parcurs mai adaugati untul topit si putin racorit.
Se va forma un aluat foarte placut si nelipicios, il mai framantati pe masa - cam 5 minute, sa se uniformizeze.
Lasati aluatul in bol, il acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca 1 ora.
In acest timp pregatim umplutura:
Nucile se maruntesc, dar nu chiar faina - sa fie bucatele mai mici. Se amesteca cu 200g de zahar.
Adaugati mierea si amestecati - mai eficient ar fi mai intai cu lingura apoi puneti la treaba degetele :)
Va fi o compozitie putin lipicioasa dar ca niste faramituri.
Aluatul odihnit il impariti in 6 parti egale si fromati bile. Le lasati 10 minute pe masa.
Fiecare bila se intinde pe parcurs intr-o foaie subtire, cam de 2 mm grosime.
Eu am pus prajitura in tava rotunda de tort (unsa cu putin ulei) - de 28cm diametru - fiecare foaie de aluat cam asa diametru are.
Deci am pus prima foaie de aluat si umplutura de nuci (ochiometric impartiti umplutura in 5 parti, si am pus cate 1 parte de nuci pe fiecare foaie).
Urmeaza a 2-a foaie si iar umplutura. Si tot asa - va ies 6 foi de aluat si 5 straturi de nuci.
Fiecare foaie o presati usor cu degetele dupe ce o asezati peste umplutura cu nuci.
Ultima foaie se unge cu galbenus de ou (pentru cosmetizare:) Lasati prajitura 10 minute sa se odihneasca.
Tava se pune la cuptor preincalzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute - pana se rumeneste bine, mai intens.
O scoateti din cuptor si lasati sa se racoreasca bine.
Apoi o portionati si savurati.... Este excelenta cu gust intens de nuci, unt si foarte frageda.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.