Asta-i desertul meu preferat, ma gandesc cum de nu l-am postat pana acum pe site - chiar mare pacat sa nu-l incercati. Sunt ca niste adevarate bombe aromate, cu interior fraged si exterior crocant. La noi de obicei se termina foarte repede, sunt prea putine de fiecare data :)
Perfect este sa le faceti cu foietaj de casa, dar merge si cel din comert - va pregatesc o reteta foarte detaliata cu aluatul de foietaj clasic, o bunatate si delicatesa adevarata.
Merele se spala si se curata de cotor.
Foietajul se taie patrate cam de 10 cm pe laturi - dar totul depinde si de marimea marului - si pe fiecare se pune cate un mar.
In mijlocul fiecarui mar si pe langa el se presara zahar si scortisoara. Puneti mai mult sau mai putin in functie de cat de dulce va place.
Si acum imbracam merele in aluat - se ridica unul din colturile patratului deasupra marului si se lipeste bine.
Urmeaza al 2-lea colt de patrat - il ridicati si lipiti peste primul.
Apoi al 3-lea colt.
Si ultimul colt al patratului, lipiti bine si aveti grija sa fie cat mai bine inchis marul.
Daca puneti prea putin aluat si il intindeti, la coacere se va rupe si va fi mar pe aluat nu mere in aluat - deci incercati sa faceti patratele putin mai mari sa fie aluat suficient pentru a imbraca merele.
Astfel imbracati toate merele si le puneti pe o tava de cuptor unsa cu putin ulei.
Ungeti merele cu ou batut si le puneti la cuptor preincalzit la 200 de grade cam pentru 1 ora.
Daca foietajele se rumenesc repede dar inca nu sunt gata merele inauntru, deasupra puneti o folie de aluminiu - sa nu bronzati prea tare foietajul.
Incercati cu un cutit daca merele s-au facut, le scoateti din cuptor si lasati putin sa se racoreasca.
Serviti merele presarate cu zahar pudra deasupra si optional cu crema de vanilie - eu nu am mai facut aici, s-au mancat prea repede:)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.