Este cel mai simplu și gustos aluat de pizza. Am încercat mai multe variante și ingrediente, acesta îl recomand la toți.
Într-un vas gradat se pune apa călduță. Se adaugă zahărul, drojdia uscată, se amestecă și se lasă amestecul 15 min până nu face spumă(vezi poza mai jos).
Atenție! Dacă folosiți drojdie uscată care nu se dizolvă în apă, nu va trebui să faceți acest pas, în schimb aluatul va crește mai greu, iar blatul nu va fi suficient de pufos. După ce am încercat diferite mărci de drojdie uscată, aluatul a avut cea mai bună consistență cu Pakmaya.
Peste 15 minute observați că amestecul de drojdie, apă și zahăr va face o spumă frumoasă.
Într-un bol mai mare se pune făina, se adaugă sarea și uleiul.
Adăugați amestecul cu drojdie (cel de la pasul 1). Începeți să amestecați aluatul, recomand cu o lingură și după ce se mai leagă și cu mâinile.
Pe o masă presărată cu făină scoateți aluatul și îl frământați 2-3 minute, ca să nu se lipească de mâini mai presărați câte puțină făină.
Atenție! S-ar putea să mai trebuiască să adăugați încă puțină făină dacă aluatul este prea lipicios și nicicum nu se poate lucra cu el. Asta e din cauza tipului de făină și am avut chiar eu probleme cu 2 cele mai bune mărci de făină locale.
Aluatul îl puneți într-un bol și lăsați cam 30 de minute să crească - nu uitați să-l acoperiți cu o folie, prosop sau capac.
După acest timp, scoateți aluatul pe masa presărată cu făină și îl tăiați în 2 bucăți.
Formați 2 bile și le lăsați 5-10 minute la odihnit.
Pe masa presărată cu făină întindeți cu făcălețul câte un blat de pizza, din fiecare bilă de aluat.
La mine ies cam 2 blaturi de 30 cm diametru.
Pentru rezultate maxime cu pizza, de obicei recomand să folosiți tăvi de pizza speciale - sunt subțiri și așa sigur obțineți pizza delicioasă și fragedă. Se găsesc la orice supermarket mai mare și costă cam 20-30 lei.
Eu le ung cu puțin ulei înainte să pun aluatul.
Puneți aluatul în tavă și ușor ridicați bordurile, nu mult, cam de 1 cm.
Cum am spus, din acest aluat fac 2 pizza de 30 cm diametru.
Imediat cum ați pus aluatul în tăvi, mergeți mai departe cu procesul de preparare - nu trebuie lăsate la crescut.
Eu încep să le ung cu sos+cascaval+topping.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.