Este cel mai simplu si gustos aluat de pizza. Am incercat mai multe variante si ingrediente, acesta il recomand la toti.
Intr-un vas gradat se pune apa calduta. Se adauga zaharul, drojdia uscata, se amesteca si se lasa amestecul 15 min pana nu face spuma(vezi poza mai jos).
Atentie! Daca folositi drojdie uscata care nu se dizolva in apa, nu va trebui sa faceti acest pas, in schimb aluatul va creste mai greu, iar blatul nu va fi suficient de pufos. Dupa ce am incercat diferite marci de drojdie uscata, aluatul a avut cea mai buna consistenta cu Pakmaya.
Peste 15 minute observati ca amestecul de drojdie, apa si zahar va face o spuma frumoasa.
Intr-un bol mai mare se pune faina, se adauga sarea si uleiul.
Adaugati amestecul cu drojdie (cel de la pasul 1). Incepeti sa amestecati aluatul, recomand cu o lingura si dupa ce se mai leaga si cu mainile.
Pe o masa presarata cu faina scoateti aluatul si il framantati 2-3 minute, ca sa nu se lipeasca de maini mai presarati cate putina faina.
Atentie! S-ar putea sa mai trebuiasca sa adaugati inca putina faina daca aluatul este prea lipicios si nicicum nu se poate lucra cu el. Asta e din cauza tipului de faina si am avut chiar eu probleme cu 2 cele mai bune marci de faina locale.
Aluatul il puneti intr-un bol si lasati cam 30 de minute sa creasca - nu uitati sa-l acoperiti cu o folie, prosop sau capac.
Dupa acest timp, scoateti aluatul pe masa presarata cu faina si il taiati in 2 bucati.
Formati 2 bile si le lasati 5-10 minute la odihnit.
Pe masa presarata cu faina initndeti cu facaletul cate un blat de pizza, din fiecare bila de aluat.
La mine ies cam 2 blaturi de 30 cm diametru.
Pentru rezultate maxime cu pizza, de obicei recomand sa folositi tavi de pizza speciale - sunt subtiri si asa sigur obtineti pizza delicioasa si frageda. Se gasesc la orice supermarket mai mare si costa cam 20-30 lei.
Eu le ung cu putin ulei inainte sa pun aluatul.
Puneti aluatul in tava si usor ridicati bordurile, nu mult, cam de 1 cm.
Cum am spus, din acest aluat fac 2 pizza de 30 cm diametru.
Imediat cum ati pus aluatul in tavi, mergeti mai departe cu procesul de preparare - nu trebuie lasate la crescut.
Eu incep sa le ung cu sos+cascaval+topping.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.