Plăcintă cu nuci și gem, de post

O plăcintă foarte fină, pufoasă, fragedă și gustoasă - nici nu-ți dai seama că este de post. Gemul poate fi oricare aveți și vă place, obligatoriu să aveți în vedere aluatul și pentru alte plăcinte - se lucrează foarte simplu și plăcut.

Ingrediente
Drojdie uscată
11 g
   
Apă caldă
1 pahar
de 250ml
Făină albă calitate superioară
600 g
   
Zahăr
0.5 pahare
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Coajă de lămâie rasă
1 lingura
   
Oțet
1 lingurita
   
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
   
Nuci măcinate
250 g
   
Dulceață
5 linguri
sau orice gem aveți - posibil să trebuiască mai mult sau mai puțin, în funcție de cât de lichid este
Pași de urmat
Pas 1

Drojdia se dizolvă cu jumătate de pahar de apă caldă și se lasă 10 minute.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 1
Pas 2

În acest timp amestecați făina cu zahărul, vanilia, coaja de lămâie și oțetul.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 2
Pas 3

Adăugați drojdia dizolvată la pasul 1.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați restul de apă(jumătate de pahar) și uleiul. Amestecați bine aluatul cu o lingură și o să vedeți că se uniformizează și devine foarte plăcut la atingere.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 4
Pas 5

Îl scoateți pe masă și frământați vreo 10 minute.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 5
Pas 6

Puneți aluatul într-un bol sau pungă(faceți o gaură mică să iasă aerul prin ea) și îl lăsați la frigider 1-2 ore.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 6
Pas 7

Cât aluatul se odihnește vă faceți treburile prin casă și pregătiți repede și umplutura: amestecați nucile cu gem și amestecați bine. Eu am pus niște dulceață de vișine...

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 7
Pas 8

Și am mai adăugat și câteva linguri de dulceață de zmeură, pentru culoare și aromă mai fină. Umplutura trebuie să fie mai groasă, dar nici prea uscată și nici să curgă tare.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 8
Pas 9

Aluatul îl luați din frigider și împărțiți în 2 bucăți egale. Întindeți o foaie groasă cam de 2-3 mm(din fiecare bucată de aluat), de mărimea tăvii de cuptor.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 9
Pas 10

Puneți foaia respectivă în tava unsă cu puțin ulei și o întindeți ușor cu mâinile să acopere mai toată suprafața. Turnați umplutura și începeți s-o întindeți ușor pe aluat.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 10
Pas 11

Cam așa trebuie să vină umplutura.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 11
Pas 12

Acoperiți cu a 2-a foaie de aluat și lipiți bine marginile.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 12
Pas 13

Lăsați plăcinta cu cuptor preîncălzit la 150-180 de grade până se rumenește frumos - cam 35-40 de minute.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 13
Pas 14

După ce o scoateți din cuptor, se acoperă cu un prosop până se răcorește bine.

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 14
Pas 15

Apoi o porționați cum vă place și serviți cu mare poftă la un ceai....

Poftă Bună!

Plăcintă cu nuci și gem, de post - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (15-20 porții mici și ușoare)
Timp de preparare:
45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min