O plăcintă foarte fină, pufoasă, fragedă și gustoasă - nici nu-ți dai seama că este de post. Gemul poate fi oricare aveți și vă place, obligatoriu să aveți în vedere aluatul și pentru alte plăcinte - se lucrează foarte simplu și plăcut.
Drojdia se dizolvă cu jumătate de pahar de apă caldă și se lasă 10 minute.
În acest timp amestecați făina cu zahărul, vanilia, coaja de lămâie și oțetul.
Adăugați drojdia dizolvată la pasul 1.
Apoi adăugați restul de apă(jumătate de pahar) și uleiul. Amestecați bine aluatul cu o lingură și o să vedeți că se uniformizează și devine foarte plăcut la atingere.
Îl scoateți pe masă și frământați vreo 10 minute.
Puneți aluatul într-un bol sau pungă(faceți o gaură mică să iasă aerul prin ea) și îl lăsați la frigider 1-2 ore.
Cât aluatul se odihnește vă faceți treburile prin casă și pregătiți repede și umplutura: amestecați nucile cu gem și amestecați bine. Eu am pus niște dulceață de vișine...
Și am mai adăugat și câteva linguri de dulceață de zmeură, pentru culoare și aromă mai fină. Umplutura trebuie să fie mai groasă, dar nici prea uscată și nici să curgă tare.
Aluatul îl luați din frigider și împărțiți în 2 bucăți egale. Întindeți o foaie groasă cam de 2-3 mm(din fiecare bucată de aluat), de mărimea tăvii de cuptor.
Puneți foaia respectivă în tava unsă cu puțin ulei și o întindeți ușor cu mâinile să acopere mai toată suprafața. Turnați umplutura și începeți s-o întindeți ușor pe aluat.
Cam așa trebuie să vină umplutura.
Acoperiți cu a 2-a foaie de aluat și lipiți bine marginile.
Lăsați plăcinta cu cuptor preîncălzit la 150-180 de grade până se rumenește frumos - cam 35-40 de minute.
După ce o scoateți din cuptor, se acoperă cu un prosop până se răcorește bine.
Apoi o porționați cum vă place și serviți cu mare poftă la un ceai....
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.