O placinta foarte fina, pufoasa, frageda si gustoasa - nici nu-ti dai seama ca este de post. Gemul poate fi oricare aveti si va place, obligatoriu sa aveti in vedere aluatul si pentru alte placinte - se lucreaza foarte simplu si placut.
Drojdia se dizolva cu jumatate de pahar de apa calda si se lasa 10 minute.
In acest timp amestecati faina cu zaharul, vanilia, coaja de lamaie si otetul.
Adaugati drojdia dizolvata la pasul 1.
Apoi adaugati restul de apa(jumatate de pahar) si uleiul. Amestecati bine aluatul cu o lingura si o sa vedeti ca se uniformizeaza si devine foarte placut la atingere.
Il scoateti pe masa si framantati vreo 10 minute.
Puneti aluatul intr-un bol sau punga(faceti o gaura mica sa iasa aerul prin ea) si il lasati la frigider 1-2 ore.
Cat aluatul se odihneste va faceti treburile prin casa si pregatiti repede si umplutura: amestecati nucile cu gem si amestecati bine. Eu am pus niste dulceata de visine...
Si am mai adaugat si cateva linguri de dulceata de zmeura, pentru culoare si aroma mai fina. Umplutura trebuie sa fie mai groasa, dar nici prea uscata si nici sa curga tare.
Aluatul il luati din frigider si impartiti in 2 bucati egale. Intindeti o foaie groasa cam de 2-3 mm(din fiecare bucata de aluat), de marimea tavii de cuptor.
Puneti foaia respectiva in tava unsa cu putin ulei si o intindeti usor cu mainile sa acopere mai toata suprafata. Turnati umplutura si incepeti s-o intindeti usor pe aluat.
Cam asa trebuie sa vina umplutura.
Acoperiti cu a 2-a foaie de aluat si lipiti bine marginile.
Lasati placinta cu cuptor preincalzit la 150-180 de grade pana se rumenste frumos - cam 35-40 de minute.
Dupa ce o scoateti din cuptor, se acopera cu un prosop pana se racoreste bine.
Apoi o portionati cum va place si serviti cu mare pofta la un ceai....
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.