Placinta cu nuci si gem, de post

O placinta foarte fina, pufoasa, frageda si gustoasa - nici nu-ti dai seama ca este de post. Gemul poate fi oricare aveti si va place, obligatoriu sa aveti in vedere aluatul si pentru alte placinte - se lucreaza foarte simplu si placut.

Ingrediente
Drojdie uscata
11 g
Apa calda
1 pahar
de 250ml
Faina alba calitate superioara
600 g
Zahar
0.5 pahare
Esenta de vanilie
1 buc
Coaja de lamaie rasa
1 lingura
Otet
1 lingurita
Ulei de floarea soarelui
200 ml
Nuci macinate
250 g
Dulceata
5 linguri
sau orice gem aveti - posibil sa trebuiasca mai mult sau mai putin, in functie de cat de lichid este
Pasi de urmat
Pas 1

Drojdia se dizolva cu jumatate de pahar de apa calda si se lasa 10 minute.

Placinta cu nuci si gem, de post - Pas 1
Pas 2

In acest timp amestecati faina cu zaharul, vanilia, coaja de lamaie si otetul.

Placinta cu nuci si gem, de post - Pas 2
Pas 3

Adaugati drojdia dizolvata la pasul 1.

Placinta cu nuci si gem, de post - Pas 3
Pas 4

Apoi adaugati restul de apa(jumatate de pahar) si uleiul. Amestecati bine aluatul cu o lingura si o sa vedeti ca se uniformizeaza si devine foarte placut la atingere.

Placinta cu nuci si gem, de post - Pas 4
Pas 5

Il scoateti pe masa si framantati vreo 10 minute.

Placinta cu nuci si gem, de post - Pas 5
Pas 6

Puneti aluatul intr-un bol sau punga(faceti o gaura mica sa iasa aerul prin ea) si il lasati la frigider 1-2 ore.

Placinta cu nuci si gem, de post - Pas 6
Pas 7

Cat aluatul se odihneste va faceti treburile prin casa si pregatiti repede si umplutura: amestecati nucile cu gem si amestecati bine. Eu am pus niste dulceata de visine...

Placinta cu nuci si gem, de post - Pas 7
Pas 8

Si am mai adaugat si cateva linguri de dulceata de zmeura, pentru culoare si aroma mai fina. Umplutura trebuie sa fie mai groasa, dar nici prea uscata si nici sa curga tare.

Placinta cu nuci si gem, de post - Pas 8
Pas 9

Aluatul il luati din frigider si impartiti in 2 bucati egale. Intindeti o foaie groasa cam de 2-3 mm(din fiecare bucata de aluat), de marimea tavii de cuptor.

Placinta cu nuci si gem, de post - Pas 9
Pas 10

Puneti foaia respectiva in tava unsa cu putin ulei si o intindeti usor cu mainile sa acopere mai toata suprafata. Turnati umplutura si incepeti s-o intindeti usor pe aluat.

Placinta cu nuci si gem, de post - Pas 10
Pas 11

Cam asa trebuie sa vina umplutura.

Placinta cu nuci si gem, de post - Pas 11
Pas 12

Acoperiti cu a 2-a foaie de aluat si lipiti bine marginile.

Placinta cu nuci si gem, de post - Pas 12
Pas 13

Lasati placinta cu cuptor preincalzit la 150-180 de grade pana se rumenste frumos - cam 35-40 de minute.

Placinta cu nuci si gem, de post - Pas 13
Pas 14

Dupa ce o scoateti din cuptor, se acopera cu un prosop pana se racoreste bine.

Placinta cu nuci si gem, de post - Pas 14
Pas 15

Apoi o portionati cum va place si serviti cu mare pofta la un ceai....

Pofta Buna!

Placinta cu nuci si gem, de post - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (15-20 portii mici si usoare)
Timp de preparare:
45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 120 min