M-am trezit azi destul de dimineata ca sa reusesc sa va arat aceasta reteta, va dati seama ca am avut si de ce.... Este una geniala, dupa mine - ingredientele sunt minime, grasimi putine da cozonacul mi-a iesit pufos si aromat ca nu prea as mai face din ala clasic.
Reteta este din cartea de retete Tupperware si presupune grabirea procesului de dospire intr-un vas special - si cum eu am descoperit ca vasul meu este de fapt la altcineva a trebuit sa am rabdare cu dospitul, deci am folosit un bol simplu. La fel reteta presupune ca nu trebuie sa bagati mana in aluat, eu nu am rezistat si l-am mototolit vreo 2-3 minute ca sa-l simt in maini :)
Deci, cozonacul l-am pregatiti anume pt azi, sa-l gustati la Atelierul 2, alte detalii despre rezervare si meniu aveti aici.
Poze si o mica descriere la ce am facut la Atelierul 1 aveti aici.
Fanta se aduce la punctul de fierbere.
O luati de pe foc si turnati intr-un bol, perfect este cel de la Tupperware bineinteles.
Adaugati aromele si 3 linguri de zahar, amestecati bine pana se dizolva zaharul.
Apoi urmeaza 5 linguri de ulei, sarea si aici as recomanda sa lasati putin amestecul sa se racoreasca, altfel opariti droijdiile si nu va creste aluatul.
Urmeaza drojdia, amestecati bine pana se dizolva.
Si faina - se aduna aluatul cu o spatula si ar cam trebui sa terminati aici daca faceti cu vasul Tupperware. Puneti capacul pe vas si lasati sa sara de 3 ori, adunand putin aluatul cu paleta.
Eu am fost mai "gospodina" si am bagat putin mana in el, l-am mai nivelat 3-5 minute pe masa apoi l-am lasat la dospit sub prosop.
Se lasa la crescut, l-am mai framantat dupa ce a crescut prima data(puneti niste ulei pe maini si se lucreaza f.bine aluatul) - si l-am mai lasat o tura sa creasca.
Am impartit aluatul in 2 bile, le-am lasat la odihnit 5 minute.
In acest timp am pregatit umplutura - am macinat putin nucile si macul, am adaugat cacao.
Apoi 3 lg de zahar - amestecatti.
Si 2 linguri de miere pentru a lega compozitia - toate amestecate si va iese o umplutura de nota 10.
Se intinde prima bila de aluat, se pune umplutura si se ruleaza.
La fel faceti si cu a 2-a bila, ambele rulouri se impletesc formand cozonacul.
Il lasati pana creste cam de 2 ori si il puneti la cuptor, la 180 de grade pentru 45 de minute. Daca se rumeneste prea repede puneti o foile de aluminiu deasupra.
Se lasa la racorit pus putin pe o parte si usor scos din tava.
Este perfect sa-l taiati cand s-a racit complet, dupa 3-5 ore, dar la o pofta merge si cald :)
Pofta Buna!
PS. Am promis ca daca pun retete din retetetarul Tupperware voi pune si date de contact la reprezentantul cu care colaborez, deci: Toate produsele in care si cu care s-a gatit Tupperware - pentru detalii si comenzi un mail la [email protected], 0723590128 - Elena
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.