M-am trezit azi destul de dimineață ca să reușesc să vă arăt această rețetă, vă dați seama că am avut și de ce.... Este una genială, după mine - ingredientele sunt minime, grăsimi puține dar cozonacul mi-a ieșit pufos și aromat că nu prea aș mai face din ăla clasic.
Rețeta este din cartea de rețete Tupperware și presupune grăbirea procesului de dospire într-un vas special - și cum eu am descoperit că vasul meu este de fapt la altcineva, a trebuit să am răbdare cu dospitul, deci am folosit un bol simplu. La fel, rețeta presupune că nu trebuie să băgați mâna în aluat, eu nu am rezistat și l-am mototolit vreo 2-3 minute ca să-l simt în mâini :)
Deci, cozonacul l-am pregătit anume pentru azi, să-l gustați la Atelierul 2, alte detalii despre rezervare și meniu aveți aici.
Poze și o mică descriere la ce am făcut la Atelierul 1 aveți aici.
Fanta se aduce la punctul de fierbere.
O luați de pe foc și turnați într-un bol, perfect este cel de la Tupperware bineînțeles.
Adăugați aromele și 3 linguri de zahăr, amestecați bine până se dizolvă zahărul.
Apoi urmează 5 linguri de ulei, sarea și aici aș recomanda să lăsați puțin amestecul să se răcorească, altfel opăriți drojdiile și nu vă crește aluatul.
Urmează drojdia, amestecați bine până se dizolvă.
Și făina - se adună aluatul cu o spatulă și ar cam trebui să terminați aici dacă faceți cu vasul Tupperware. Puneți capacul pe vas și lăsați să sară de 3 ori, adunând puțin aluatul cu paleta.
Eu am fost mai "gospodină" și am băgat puțin mâna în el, l-am mai nivelat 3-5 minute pe masă apoi l-am lăsat la dospit sub prosop.
Se lasă la crescut, l-am mai frământat după ce a crescut prima dată (puneți niște ulei pe mâini și se lucrează foarte bine aluatul) - și l-am mai lăsat o tură să crească.
Am împărțit aluatul în 2 bile, le-am lăsat la odihnit 5 minute.
În acest timp am pregătit umplutura - am măcinat puțin nucile și macul, am adăugat cacao.
Apoi 3 linguri de zahăr - amestecați.
Și 2 linguri de miere pentru a lega compoziția - toate amestecate și vă iese o umplutură de nota 10.
Se întinde prima bilă de aluat, se pune umplutura și se rulează.
La fel faceți și cu a 2-a bilă, ambele rulouri se împletesc formând cozonacul.
Îl lăsați până crește cam de 2 ori și îl puneți la cuptor, la 180 de grade pentru 45 de minute. Dacă se rumenește prea repede puneți o folie de aluminiu deasupra.
Se lasă la răcorit, pus puțin pe o parte și ușor scos din tavă.
Este perfect să-l tăiați când s-a răcit complet, după 3-5 ore, dar la o poftă merge și cald :)
Poftă Bună!
PS. Am promis că dacă pun rețete din rețetarul Tupperware voi pune și date de contact la reprezentantul cu care colaborez, deci: Toate produsele în care și cu care s-a gătit Tupperware - pentru detalii și comenzi un mail la [email protected], 0723590128 - Elena
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.